5 tips als je gaat beginnen met yoga

Yoga| 5 Tips als je gaat beginnen met yoga

Gezondheid

Graag wil ik je in deze blog 5 tips geven als je gaat beginnen met yoga. Een aantal jaar geleden ben ik zelf ook begonnen met yoga en ik kan me goed herinneren waar ik tegenaan liep. Zoals mijn eigen lichamelijke stijfheid, maar ook mijn onzekerheid of ik het wel goed deed. Nu ik zelf yogales geef, merk ik hoe belangrijk het is dat je van een aantal punten op de hoogte bent als je begint met yoga. Want hoe begin je, als je nog nooit yoga hebt gedaan?

 

Always have the attitude as a beginner. A beginner is open, receptive and innocent like a child ~Amma

 


Hoe ik zelf met yoga ben begonnen


Een kleine 10 jaar geleden begon ik met yoga. In het begin nam ik bij verschillende yogascholen les, zowel in Amsterdam als in andere plaatsen, om zo te ervaren hoe yogascholen in elkaar zaten. Ik merkte dat elke yogaschool zijn eigen manier van contact maken had met de studenten en daarnaast was elke leraar ook nog eens anders. En omdat ik echt blanco de yoga in stapte wist ik ook helemaal niks van alle verschillende yogastijlen. In het begin duizelde het me dan ook behoorlijk zoals, de Sanskriet namen, de verschillende manieren van ademen en soms toch ook wel het spirituele aspect van sommige yogascholen. Hoe koos ik de yoga die bij mij paste?

Vinyasa yoga

Als eerste koos ik de yogaschool waar ik me het meeste thuis voelde. Voor mij was het belangrijk dat de docenten laagdrempelig waren in benadering en dat iedereen welkom was. Ook was ik niet zo gecharmeerd van rituelen of bepaalde regels en voorwaarden waar ik aan zou moeten voldoen. Ik koos om een abonnement bij Delight Yoga te nemen en daar lessen te nemen. Ik merkte dat ik met name veel energie kreeg van de Vinyasa yoga, ook wel flow yoga, genoemd. Door de dynamische bewegingen waarbij je continu verbinding maakt met de ademhaling, voelde dit erg goed voor mijn lichaam en ook voor mijn mind. Nu doe ik deze yoga elke ochtend en in mijn blog “5 Redenen waarom ik elke dag yoga doe” lees je hier meer over. Waar moet je op letten als je begint met yoga?

 


5 Tips als je gaat beginnen met yoga


Yoga is een individuele reis. Een reis die je maakt om meer verbinding met jezelf te maken, om meer balans in je leven te krijgen en jezelf gezond te voelen. Iedereen heeft hierbij zijn eigen voorkeuren, wensen en ook dingen die je minder prettig vindt. Het is daarom belangrijk dat je goed met jezelf afstemt welke lessen, scholen, leraren, stijlen en eventueel voorwaarden bij jou aansluiten. Hieronder mijn 5 tips als je gaat beginnen met yoga:

1. Vind een leraar en de yoga die bij jou past

Als je op een gegeven moment geïnteresseerd bent in yoga is de vraag, waar ga ik les nemen en van wie? Zoals ik hierboven al uit eigen ervaring schreef is niet elke school, leraar en les hetzelfde. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten yogastijlen. Het is daarom belangrijk dat je in het begin de tijd neemt om je te oriënteren als je niet direct het gevoel hebt dat die yogaschool, yogaleraar of yogastijl bij jou past. Yoga beoefenen is heel persoonlijk en doordat er veel scholen, leraren en stijlen zijn is er genoeg om uit te kiezen wat bij jou past!

2. Accepteer en respecteer je eigen beperkingen

Met alles wat nieuw is, begin je met leren. En als je leert is een open en nieuwsgierige houding het meest vruchtbaar. Hierdoor kan je veel beter gehoor geven aan je lichaam, gedachten en emoties die er zijn tijdens de yogales. Door met liefde naar jezelf te kijken in dit leerproces, kan je jezelf beter accepteren en respecteren. Yoga geeft je een mogelijkheid jezelf zowel fysiek, mentaal, emotioneel, als spiritueel verder te ontwikkelen. En zoals je leert bij yoga, zo leren we eigenlijk ons hele leven nieuwe dingen in het dagelijks leven. Deze houding is dan ook vruchtbaar niet alleen tijdens de yogalessen, maar ook voor je leven buiten de mat.

3. Gebruik je ademhaling tijdens de yoga

In het begin als je met yoga begint, lijken met name de poses (houdingen) het belangrijkste onderdeel van de yoga. Elke pose die je aanneemt, al is die voor langere tijd of juist in een dynamische flow, zorgen ervoor dat je bewust bent van je lichaam. In het dagelijks leven zijn we tegenwoordig meer mentaal bezig dan fysiek en daarom is het zo belangrijk om tijdens de yoga bewustwording van je lichaam te krijgen. Deze bewustwording gaat grotendeels gepaard met de verbinding die jij met je ademhaling tijdens de yoga maakt. Zodra je namelijk je ademhaling kwijtraakt, gaan je gedachten ook snel andere kanten op dan bewust aanwezig zijn. Probeer vanaf het begin zo goed mogelijk bij je ademhaling te blijven tijdens de yogalessen, om steeds een betere verbinding met jezelf te maken.

4. Vergelijk niet

Als je met yoga begint is het logisch dat je naar de leraar kijkt, om zo de goede poses aan de nemen. Wat er daarbij vaak gebeurd is het volgende. Je ziet je yogadocent en misschien ook wel je mede yogi’s de poses doen en ondertussen ga jij je vergelijken met hen. En op het moment dat je vergelijkt gaat het er altijd om dat je iets beter of slechter doet. In de yoga leer je dit aspect van je denken los te laten. Yoga draait namelijk niet om competitie met andere yogi’s, de enige competitie die je aangaat is die met jezelf, je eigen ego-mind. Yoga brengt je door oefening steeds meer naar binnen toe, naar hoe jij de dingen doet zonder vergelijking met anderen.

5. Gebruik props

Tot slot een laatste tip om je yogaoefeningen zo fijn mogelijk te kunnen doen. Iedereen heeft zijn eigen lichamelijk grenzen. In de yoga kom je deze grenzen vaak tegen en probeer je langzaam maar zeker de pose steeds beter uit te voeren. In het begin kan het dan erg helpen om gebruik te maken van yoga props, ook wel yoga hulpmiddelen genoemd. Een yogamat is een voor de hand liggende prop, maar je hebt bijvoorbeeld ook yogablokken, yoga bolster en yoga riemen. Er zijn enorm veel aanbieders wat betreft yoga props en ze bestaan uit verschillende materialen. Zelf ben ik erg tevreden met mijn kurken yoga blokken, omdat deze een goede grip heeft. Qua yogamat ben ik fan van de Yogi & Yogini matten vanwege hun kwaliteit en grip.

 


Samenvatting


Als je begint met yoga is het goed om bewust te zijn van een aantal zaken. Yoga kent namelijk een lange geschiedenis met verschillen soorten yoga. Iedere yogaschool, yogadocent en yogales is anders. Daarom adviseer ik iedereen die met yoga begint goed te voelen of de yogadocent en yogastijl bij jou past, dat je open en nieuwsgierig bent bij het leren, de ademhaling al vanaf het begin gebruikt, niet te vergelijken en eventueel props te gebruiken. Yoga is een manier van bewegen om met je zelf te verbinden, zonder competitie met anderen!

Wil je beginnen met yoga? Meld je hier aan voor yogales online.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

 

Vorig bericht
Huisarts| Hoeveel tijd per dag besteed jij aan zelfzorg?
Volgend bericht
Gebruik je ademhaling voor een gezonde leefstijl!

Dit is ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan