yoga elke dag

Yoga| 5 Redenen waarom ik elke dag yoga doe

Er zijn 5 redenen waarom ik elke dag yoga doe. Iedere ochtend sta ik op mijn yogamat, zowel op mijn vrije dagen als voordat ik naar werk ga. Niet omdat het moet, maar omdat ik heb gemerkt hoe fijn het is om mijn dag te beginnen met yoga. Dit betekent dat ik mijn wekker een uur eerder zet dan ik op zou moeten staan, om de tijd te hebben voor yoga. Het is niet dat ik nu zo’n ochtendmens ben, maar de dag rustig beginnen met yoga heeft voor mij veel voordelen. Waarom doe ik elke dag yoga? En welke voordelen ervaar ik hiervan (en jij misschien ook)?

 

Yoga is an art and science of living ~ Indra Devi

 


Waarom ik elke dag yoga doe


Yoga is iets dat langzaam in mijn leven is gegroeid en niet meer is weg te denken. Dit klinkt misschien wat cliché en toch is het echt waar. Het was niet dat ik op een dag opstond en dacht, van nu af aan ga ik elke ochtend yoga doen. Yoga is langzaamaan steeds belangrijker geworden, waardoor ik het nu elke dag zonder moeite doe. Waarom is yoga belangrijk voor mij?

Wat Yoga voor mij betekent

Iedereen heeft zijn reden om met yoga te beginnen en ervaart dan ook zijn eigen voordelen ervan. Ikzelf ben met yoga begonnen nadat ik een trombosebeen opliep na een 10-daagse Vipassana meditatie in Nieuw-Zeeland. Wandelen en andere sporten zaten en toen even niet in vanwege de pijn. Daarnaast moest ik ook iets voorzichtiger zijn met contactsporten, omdat ik bloedverdunners moest gebruiken. Yoga was voor mij de manier om veilig te kunnen bewegen en op een andere manier verbinding te maken met mijn lichaam, geest en ziel. Lang in kleermakerszit zitten om te mediteren kon ik beter niet doen om niet opnieuw een trombose been te veroorzaken. Yoga was dus een hele mooie uitkomst. Tijdens de yoga kon ik naast actief bezig zijn, tegelijkertijd ook mijn lichaam, gedachten en emoties observeren die tijdens de yoga voorbij kwamen. Zo gaf yoga mij het alles in één pakket; het brengt lichaam, ademhaling, denken en bewustzijn samen. 

 


5 Redenen waarom ik elke dag yoga doe


Yoga kan je echt elke dag doen en op elk tijdstip dat je het prettig vindt. Het enige dat je nodig hebt is een yogamat en wat gemakkelijk zittende kleding. Er zijn verschillende soorten yoga, elk met hun eigen aandachtspunt. Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken en redenen waarom yoga goed voor ons is. Deze informatie is ruimschoots te vinden op internet. Yoga is echter iets persoonlijks en iedereen heeft zijn eigen motivatie om yoga te beoefenen. Er zijn 5 redenen waarom ik nu elke dag yoga doe en wellicht ervaar jij deze voordelen ook:

1. Minder stress

Yoga zorgt ervoor dat mijn gedachten tot rust komen, doordat de aandacht gefocust is op de houdingen en de ademhaling. Zodra ik op de mat sta, gaat de aandacht naar mijn lichaam en ademhaling. Hierdoor ontstaat er ontspanning en is er minder stress in mij. De beweging zorgt voor ontspanning in het lichaam en de focus en verbinding met de ademhaling laat mijn gedachten tot rust komen. En omdat het werk als waarnemer stress met zich meebrengt en ons dagelijks leven over het algemeen stressvol is, brengt yoga de balans terug in mijn lichaam, gedachten en ziel. Minder stress heeft daarnaast heel veel gezondheidsvoordelen, zowel fysiek als mentaal.

2. Zelfonderzoek

Yoga poses (=houdingen) zijn uitdagend. Vanaf de zijlijn zien de oefeningen er vaak rustig, kalm en gemakkelijk uit, maar zodra je ze zelf doet merk je dat de oefeningen echt een work-out zijn. Doordat je lichamelijk wordt uitgedaagd, leer jij je eigen grenzen zien en vervolgens te accepteren. Yoga is namelijk niet een competitieve sport. De enige competitie die je hebt op de mat, is de competitie tegen je eigen gedachten en emoties. Yoga is dan ook bij uitstek een manier om je eigen gedachten en emoties beter te leren kennen en vervolgens te transformeren. Door middel van zelf observatie en de verbinding die je met lichaam-gedachten-ziel maakt tijdens de yoga, wordt er daarom ook vanuit de geschiedenis verteld hoe yoga je tot zelfrealisatie kan brengen.

3. Betere ademhaling

Tijdens de yoga draait alles in principe om de ademhaling. De ademhaling maakt de verbinding tussen ons lichaam, gedachten en ziel. Zonder bewust te ademen, gaat onze ademhaling alle kanten op. Vaak ademen we hierdoor te snel en te oppervlakkig. Door de yoga poses steeds beter te beheersen, is het ook steeds makkelijker om bewust te ademen tijdens de houdingen. En door bewuster te ademen, is het ook steeds beter mogelijk de gedachten te focussen en tot rust te brengen. Door dagelijks de dag te beginnen met een gezonde ademhaling, zorgt dit voor positieve effecten op de rest van mijn dag.

4. Verbetering van mijn balans en flexibiliteit

Toen ik met yoga begon was ik verbaasd door de houdingen waar iedereen in de les in stond; mensen die op hun hoofd stonden of helemaal voorover gebogen met hun neus tot de knieën en ga zo maar door. Allemaal poses die naar mijn idee onmogelijk uit te voeren waren. Inmiddels weet ik door te oefenen dat heel veel van de yoga poses te leren zijn. Yoga gaat om balans en dit kan je tweeledig interpreteren. Enerzijds is er de balans tussen je kracht en flexibiliteit. Hierbij gaat het er niet om hoe flexibel je bent of hoe goed of diep je in een pose kan staan. Het gaat erom dat jezelf kijkt hoe jouw lichaam werkt. Zo hebben mensen die hardlopen vaak kortere spieren en zijn ze minder flexibel wat uiteindelijk ook nadelig kan zijn voor hun lichaam. Andere zijn lenig en hebben meer kracht nodig om gewrichten te stabiliseren. Ten tweede gaat yoga om de balans in jezelf. Deze balans kan je op de mat terugzien in poses waar jij je evenwicht moet houden. Ben je erg onrustig en kan je moeilijk focus houden, dan zijn deze poses erg uitdagend.

5. Fitter

Tot slot zorgt yoga dat ik me over het algemeen overdag mentaal en fysiek fit voel. De yoga in de ochtend maakt mijn lijf gelijk soepel na een nacht slapen en door de combinatie met het trainen van mijn focus en aandacht tijdens de yoga blijven mijn gedachten rustig. Daarnaast zorgen bepaalde ademoefeningen en krachtige poses dat ik mijn hele lichaam activeer en klaar ben om de dag te beginnen. Een kop koffie heb ik nu in de ochtend niet meer nodig om wakker te worden. 

 


Samenvatting


Yoga is inmiddels een vast onderdeel in mijn leven geworden, iets wat ik elke dag met groot plezier doe. Yoga kent dan ook voor mij persoonlijk velen voordelen, zoals minder stress, zelfonderzoek, betere ademhaling, balans, flexibiliteit en een fit gevoel. Kortom, yoga brengt het lichaam, de ademhaling, het denken en bewustzijn samen. Yoga is een levensstijl die voor iedereen toegankelijk is en lessen zijn tegenwoordig makkelijk vanuit huis online live te volgen.

Wil je een keer yoga online doen? Stuur mij een email.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
COVID-19| Hoe overleef ik de tweede golf
Volgend bericht
Yoga| De belangrijkste voordelen van live yogales online

Dit is ook interessant

6 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan