Yoga ademhaling

Ademhaling| Wat is Yoga ademhaling en hoe is dit ontstaan?

Gezondheid

Wat is Yoga ademhaling? De Yoga ademhaling is de basisoefening tijdens yoga. Daarnaast kan de Yoga ademhaling positieve effecten hebben tijdens de normale activiteiten in je leven met ups en downs. Tijdens de coachingsopleiding van de ademhaling en de yoga opleiding ben ik me nog bewuster geworden hoe deze manier van ademhaling helpt tijdens yogaoefeningen en hoe deze ademhaling mij helpt tijdens stressvolle momenten op het werk en in het leven zelf. Wanneer is de Yoga ademhaling ontstaan? En hoe is deze verandert in de jaren?

 

As long as there is breath in the body, there is life. When breath departs, so too does life. Therefore, regulate the breath. ~ Hathapradipaka

 


De geschiedenis van de Yoga ademhaling


De Yoga ademhaling wordt ook wel “Prānāyāma” in het Sanskriet genoemd. “Prana” betekent levenskracht en “yama” betekent verlenging of controle. Pranayama is het verlengen van de ademhaling met controle. Yoga ademhaling bestaat al duizenden jaren, maar niet op de manier die wij nu kennen. Wanneer werd er voor het eerst over de ademhaling gesproken?En hoe is de yoga ademhaling die wij nu kennen ontstaan?

1. Vroegere ademhaling

Hiervoor gaan we terug naar de periode rondom Christus. Rond deze tijd werd de ademhaling teruggevonden in klassieke Indiase teksten zoals; de Upanishads (800-500 v.Ch) en de Bhagavad Gita (500-200 v.Ch). En ook in oude belangrijke teksten zoals de Yoga Sutras (400 n.Ch) en de Hathapradipika (1500 n.Ch). Het is waarschijnlijk dat ze destijds de ademhaling gebruikte als onderdeel van mindfulness en zelfstudie, maar dit zullen we nooit echt weten. In ieder geval werd de ademhaling op een andere manier en met een andere intentie gebruikt dan hoe wij deze nu gebruiken.

Prānāyāma

Als er in de teksten gesproken werd over Prānāyāma werd dit altijd in de context gebruikt voor een staat van bewustzijn, mystiek, zelf-bewustzijn en transcendentie. Het vertragen van de ademhaling zou zorgen voor een langer leven. De Yoga Sutras van Patanjali is een belangrijk yoga boek waar het achtvoudige pad wordt beschreven. Prānāyāma komt na de houdingen (asana’s). Dit betekent dat je eerst goed moet leren te zitten op de grond, voordat je met je ademhaling aan de slag gaat. Dit laatste gegeven is voor hedendaagse ademhaling van belang, waarbij mensen een comfortabele houding hebben voordat ze met ademhalingsoefeningen beginnen.

 2. Moderne Ademhaling

Je zou kunnen zeggen dat dit de periode aangeeft van 1900-2000. In deze perioden ontstonden er ook veel verschillende yoga stijlen. En legde Krishnamacharya, Pattahbi Jois, BKS Iyengar, Desikachar, Swami Sivananda en Bishnu Ghosh de basis voor de yoga van nu. In de yogalessen werd soms, niet altijd, aandacht gegeven aan de ademhaling. De ademhalingsoefeningen die in deze lessen gegeven werden zijn; Breath of fire (Angi pran), Ocean sound breath (Ujjayi) en Alternate nostril breathing (Nadi shodhana). Deze ademhalingsoefeningen werden soms gebruikt, maar er werd geen uitleg gegeven over de context of waarom op die manier te ademen. Alle drie de ademhalingsoefeningen worden nu veel gebruikt en de uitleg daaromheen heeft meer aandacht gekregen.

3. Hedendaagse ademhaling

Dit is vanaf 2000 tot heden. De ademhaling begint steeds meer bekendheid te krijgen en populair te worden. De ademhalingsoefeningen worden met name buiten de yogascholen gebruikt vanwege de voordelen; minder stress, beter ontspannen, beter slapen, voor meditatie, voor astma behandeling (Buteyko), bij freediving/breath holding etc. Tegenwoordig wordt er veel geëxperimenteerd met de ademhaling met mogelijke gevaren, zoals de Wim Hofmethode. Ook worden er medische claims gedaan op de ademhaling waar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Tevens wordt de ademhaling complex gemaakt, terwijl dit niet nodig is.

4. De toekomst van Yoga ademhaling

Belangrijk is dat de ademhalingsoefeningen die we gebruiken veilig zijn en er geen extreme uitdagingen zijn. De ademhaling kan dan op een normale manier beoefend worden met de voordelen ervan. Daarnaast is het belangrijk dat de ademhaling op een wetenschappelijk manier wordt benaderd en geen medische claims worden gedaan zoals, het beweren dat je er kanker mee kan genezen of hoe je met de ademhaling je bijnieren beter kan maken. Tot slot, om de voordelen van ademhalingsoefeningen te ervaren moeten ze eenvoudig en toepasbaar zijn voor het moment. Zo is het beoefenen van breath of fire voor het slapen gaan niet handig en kan je beter een box-breathing beoefenen.

 


De Yoga ademhaling


Wat is nu Yoga ademhaling (Prānāyāma)? Zoals gezegd, de Yoga ademhaling is de basis van yoga. En ademhaling is de basis van het leven. Er is niet één soort Prānāyāma, maar er zijn heel veel verschillende soorten Prānāyāma oefeningen. Dit heeft te maken met de verschillende yoga oefeningen (asana’s), omgevingen, staat van de gezondheid en het denken, waarbij de verschillende Prānāyāma’s behulpzaam zijn. Toch is er een basis van Yoga ademhaling die uit een driedelige ademhaling bestaat. In mijn blog “Wat is een gezonde ademhaling” kan je lezen over de soorten ademhalingspatronen; de hoge ademhaling, borstademhaling en de buikademhaling. De Yoga ademhaling maakt gebruik van al deze drie ademhalingspatronen.

 


Samenvatting


Yoga ademhaling (Prānāyāma) is al eeuwen oud en werd vroeger gebruikt in de context van spirituele beoefening. Vanaf 1900 is de Yoga ademhaling die wij nu kennen ontstaan en verder ontwikkelt. Tot op heden worden er nieuwe ademhalingsoefeningen bedacht, zoals de Wim Hofmethode. De Yoga ademhaling wordt nu veel toegepast buiten de yogascholen vanwege de voordelen zoals, verminderde stress en verbetering van de slaap. Belangrijk is dat de Yoga ademhaling zich steeds verder blijft ontwikkelen naar een veilige en op een juiste manier toegepaste methode, zodat steeds meer mensen hun ademhaling goed kunnen gebruiken. Zelf ervaar ik na de coachingsopleiding de positieve effecten (zoals minder stress) door beter gebruik van de ademhaling. Het beoefenen van elke dag yoga helpt me hier enorm bij.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Vakantie| Wat neem je mee voor in je dagelijks leven?
Volgend bericht
Huisarts| Mogelijkheid voor “vaste waarneming”

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan