Wat is meditatie

Wat is meditatie?

Dagelijks leven

Wil je ook graag weten wat meditatie is? Zelf ben ik meditatie gaan ervaren aan het begin van mijn co-schappen. De aanleiding was het lezen van het boek “De verslaving voorbij” van Jan Geurtz. Hierin werden meditatie oefeningen beschreven. Ik begon eerst met twee minuten mijn adem observeren. Langzaam werd de tijd steeds langer dat ik mijn aandacht en focus op mijn adem hield. En op een gegeven moment besloot ik een vipassana cursus in Nieuw-Zeeland te doen. Door een langere tijd in stilte te zijn en te mediteren werd er iets in mij wakker gemaakt dat me niet los liet. Vanaf het begin dat ik begon met mediteren merkte ik al snel hoe tet mediteren mijn dagelijks leven veranderde en dit kwam omdat ik anders in het leven ging staan. Tegenwoordig is meditatie meer bekent geworden, waardoor steeds meer mensen gaan mediteren. Maar wat is meditatie eigenlijk?

 

Meditation is offering your genuine presence to yourself in every moment ~ Thich Nhat Hanh

 


Wat meditatie is?


Mediteren is het werkwoord van meditatie. Het is dus iets wat je doet. Toch is het iets anders dan fysiek iets doen of mentaal bezig zijn. Mediteren kan je leren en dat is erg fijn om te weten voor het geval je al was afgehaakt, omdat je gedachten een verhaal rondom wat meditatie is had gemaakt. Met meditatie ben je. Niet door ergens aan te denken. Niet door op lichamelijke of emotionele sensaties te focussen wat vele wel denken. Meditatie is met volle aandacht aanwezig zijn in het moment. Door het bewustzijn dat ontstaat door meditatie is er een ontspanning. In deze ontspanning kan je moeiteloos in het moment aanwezig zijn en in het moment leven. Maar hoe begin je met mediteren?

De aandacht van buiten naar binnen keren

In principe begint het mediteren bij het verleggen van je aandacht van buiten jezelf, naar binnen jezelf. We zijn in het dagelijks leven gewend om te reageren op wat buiten onszelf afspeelt en vaak vergeten we daarbij te kijken naar wat er in ons gebeurt. Op het moment dat je jou aandacht tijdens mediteren naar binnen brengt ervaar je hoe druk het gedachten verkeer is.
Om meditatie eigen te maken zijn er verschillende meditatie oefeningen. Daarbij zijn er drie principes die van belang zijn; aandacht, focus en los laten. Deze principes zijn niet eenvoudig. Mediteren is dan ook een proces waar je geduld voor moet hebben. Door te mediteren kan het je helpen een natuurlijke staat in jezelf te ontdekken. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke voordelen van mediteren die je kan lezen in mijn andere blog.

 


Mag je bij meditatie dan nergens aan denken?


Vaak wordt er aan mij gevraagd of ik bij mediteren dan nergens aan denk. Dit is natuurlijk niet zo, zeker niet toen ik net begon met mediteren. Als je voor het eerst gaat mediteren nemen je gedachten je continu mee in verhalen. Telkens zie je dat je weer in zo’n verhaal zit. Soms duurt dit inzien langer dan andere keren. In principe gaat het er ook niet om, dat je nergens aan denkt. Wat een bijkomend effect kan zijn van mediteren is wel dat jij jezelf uiteindelijk niet meer identificeert met de gedachten stroom die in je hoofd afspeelt. Je ziet de gedachten dan voorbij komen zonder in het verhaal mee te gaan.

 


Mediteren is ook voor rationele mensen


Bij mediteren wordt vaak gedacht dat het enigste doel spiritualiteit is, maar mediteren is niet alleen voor spirituele mensen. Mediteren is er ook voor mensen die meer inzicht in zichzelf willen krijgen, voor mensen die zich somber of niet gelukkig voelen, voor mensen die beter willen kunnen omgaan met drukte en werkstress. Kort samengevat, mediteren is een conditietraining voor de mind en dit kan je leren. Net zoals het ook goed is voor je lichaam om regelmatig te bewegen, zo is het ook goed voor je brein om deze te trainen in aandacht, focus en los laten. Hierdoor heb je in het dagelijks leven plezier van een gebalanceerd brein die actief kan zijn!

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


mediteren
Vorig bericht
11 Tips voor startende huisartsen die als waarnemers aan de slag willen gaan
Volgend bericht
Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder

Dit is ook interessant

6 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan