Wat is meditatie

Wat is meditatie?

Dagelijks leven

Wil je ook graag weten wat meditatie is? Zelf ben ik meditatie gaan ervaren aan het begin van mijn co-schappen. Dit begon bij het lezen van het boek “De verslaving voorbij” van Jan Geurtz, waarin een meditatie oefening stond beschreven. Zo startte ik eerst met twee minuten mijn adem observeren als oefening uit het boek tot twee uur in kleermakerszit mediteren bij een Vipasanna cursus in Nieuw-Zeeland. Het mediteren veranderde al snel mijn dagelijks leven, in hoe ik mij voelde en hoe ik met situaties die op mijn pad kwamen omging. Ook bij yoga en Tai-Chi kwam ik aanraking met mediteren waardoor ik verschillende vormen van mediteren kon ervaren. Tegenwoordig is meditatie meer bekent geworden, maar wat is eigenlijk meditatie?

 

Meditation is offering your genuine presence to yourself in every moment ~ Thich Nhat Hanh

Wat meditatie is

Mediteren is het werkwoord van meditatie. Het is dus iets wat je doet. Toch is het iets anders dan fysiek iets doen of mentaal bezig zijn. Mediteren kan je leren en dat is erg fijn om te weten voor het geval je al was afgehaakt, omdat je gedachten een verhaal rondom wat meditatie is had gemaakt. Met meditatie ben je. Niet door ergens aan te denken. Niet door op lichamelijke of emotionele sensaties te focussen wat vele wel denken. Meditatie is met volle aandacht aanwezig zijn in het moment. Door het bewustzijn dat ontstaat door meditatie is er een ontspanning. In deze ontspanning kan je moeiteloos in het moment aanwezig zijn en in het moment leven.

De aandacht van buiten naar binnen keren

In principe begint het mediteren bij het verleggen van je aandacht van buiten jezelf, naar binnen jezelf. We zijn in het dagelijks leven gewend om te reageren op wat buiten onszelf afspeelt en vaak vergeten we daarbij te kijken naar wat er in ons gebeurt. Op het moment dat je jou aandacht tijdens mediteren naar binnen brengt ervaar je hoe druk het gedachten verkeer is.
Om meditatie eigen te maken zijn er verschillende meditatie oefeningen. Daarbij zijn er drie principes die van belang zijn; aandacht, focus en los laten. Deze principes zijn niet eenvoudig. Mediteren is dan ook een proces waar je geduld voor moet hebben. Door te mediteren kan het je helpen een natuurlijke staat in jezelf te ontdekken. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke voordelen van mediteren die je kan lezen in mijn andere blog.

Mag je bij meditatie dan nergens aan denken?

Vaak wordt er aan mij gevraagd of ik bij mediteren dan nergens aan denk. Dit is natuurlijk niet zo, zeker niet toen ik net begon met mediteren. Als je voor het eerst gaat mediteren nemen je gedachten je continu mee in verhalen. Telkens zie je dat je weer in zo’n verhaal zit. Soms duurt dit inzien langer dan andere keren. In principe gaat het er ook niet om, dat je nergens aan denkt. Wat een bijkomend effect kan zijn van mediteren is wel dat jij jezelf uiteindelijk niet meer identificeert met de gedachten stroom die in je hoofd afspeelt. Je ziet de gedachten dan voorbij komen zonder in het verhaal mee te gaan.

Mediteren is ook voor rationele mensen

Bij mediteren wordt vaak gedacht dat het enigste doel spiritualiteit is, maar mediteren is niet alleen voor spirituele mensen. Mediteren is er ook voor mensen die meer inzicht in zichzelf willen krijgen, voor mensen die zich somber of niet gelukkig voelen, voor mensen die beter willen kunnen omgaan met drukte en werkstress. Kort samengevat, mediteren is een conditietraining voor de mind en dit kan je leren. Net zoals het ook goed is voor je lichaam om regelmatig te bewegen, zo is het ook goed voor je brein om deze te trainen in aandacht, focus en los laten. Hierdoor heb je in het dagelijks leven plezier van een gebalanceerd brein die actief kan zijn!

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
11 Tips voor startende huisartsen die als waarnemers aan de slag willen gaan
Volgend bericht
Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder

Dit is ook interessant

5 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu