Mediteren gezonde leefstijl

Waarom mediteren bij een gezonde leefstijl hoort

Gezondheid

Waarom hoort mediteren bij een gezonde leefstijl? Mediteren zou je kunnen zien als voeding voor onze geest. Zoals we voor ons lichaam zorgen, zo zouden we namelijk ook voor onze geest moeten zorgen. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Wanneer het lichaam uit balans raakt, kan ook de geest uit balans raken. En zo is dit ook andersom. Hoe zorgt mediteren voor een goede gezondheid?

 

Life is all about balance

 


Wat gebeurd er bij meditatie?


In het westen zijn we gewend ons lichaam te trainen door naar de sportschool te gaan, hard te lopen, een team-sport te doen etc. We zorgen ervoor dat we gezond eten en slapen, maar vergeten dat mediteren ook onze gezondheid ondersteunt. In mijn blog over wat meditatie is, leg ik uit dat je tijdens het mediteren de aandacht van buiten naar binnen in jezelf brengt. Tijdens het mediteren is er een stilte te ervaren, die we in ons hectische dagelijks leven vaak nauwelijks opmerken. Door continu in actie te zijn en onze oren te voorzien van geluiden met de telefoon, muziek en podcasts zijn er weinig stilte momenten in de dag. Maar juist deze stilte tijdens mediteren is belangrijk voor je gezondheid. Door je aandacht naar binnen te keren in de stilte, geef je jezelf ruimte om je eigen gedachten op te merken. Waarom is het belangrijk je eigen gedachten waar te nemen?

 


Waarom het belangrijk is je gedachten waar te nemen


Naast dat de activiteiten in het dagelijks leven je continu in een actieve modus houden, zo houden ook je eigen gedachten je alert en bezig. Gedurende de dag merk je niet altijd je eigen gedachten op, terwijl ze wel effect op je hebben. Vaak handel je namelijk onbewust vanuit je gedachten, omdat ze zo normaal zijn geworden. Wat kunnen gedachten met je doen?

Stress door je eigen gedachten

Onze gedachten kunnen functioneel zijn, zoals weten waar je bezine kan tanken, hoe je koffie moet zetten en hoe jij je werk moet doen. Daarnaast kunnen gedachten ook niet-functioneel zijn. Dit zijn gedachten zoals; kan ik dit wel? Moet ik niet dit of dat anders doen? Deze niet-functionele gedachten komen vaak onbewuste in je op en geven een stressreactie in je lijf. Stress heeft negatieve gevolgen op je gezondheid, met name als het lang duurt. Door te mediteren, kan je gemakkelijker deze onbewuste gedachten opmerken door de stilte. Door bewustwording ontstaat een direct ontspanning in je denken en lichaam.


Waarom mediteren bij een gezonde leefstijl hoort


Het positieve effect van mediteren op onze gezondheid komt door het effect op ons autonome zenuwstelsel. Deze bestaat uit het sympathische- en parasympatische zenuwstelsel. Ook wel het gas- en rempedaal genoemd. Op het moment dat we actief bezig zijn overheerst ons sympathische zenuwstelsel. Deze stelt ons in staat om alert en gefocust in het moment aanwezig te zijn door de hormonen die hierbij vrijkomen. Het parasympatische zenuwstelsel is daarentegen overheersend op het moment van ontspanning. Hierdoor kan het lichaam zich herstellen, opbouwen en tot rust komen. In een ideale situatie is er een balans tussen het sympathische- en parasympatische zenuwstelsel. Echter, in onze moderne maatschappij overheerst ons sympathische zenuwstelsel en is ons autonome zenuwstelsel vaak uit balans.

Mediteren brengt balans in ons autonome zenuwstelsel

Om je autonome zenuwstelsel in goede conditie te houden is het essentieel dat de balans tussen het sympathische- en parasympatische zenuwstelsel gezond is. Wanneer ons autonome zenuwstelsel uit balans is, wordt het sympathische zenuwstelsel te veel geprikkeld. Dit zorgt ervoor dat je stress en spanning voelt. Om er voor te zorgen dat ons autonome zenuwstelsel in balans kan komen, is mediteren een belangrijk onderdeel voor een gezonde leefstijl. Door te mediteren wordt je bewust van onbewuste gedachten die je stress geven. Wanneer er bewustwording plaatsvindt, ontstaat er automatisch een ontspanning. Daarnaast wordt tijdens het mediteren je parasympatische zenuwstelsel aangesproken, doordat jij je aandacht naar binnen keert. Er zijn dan minder prikkels die je sympathische zenuwstelsel activeren. Door elke dag een moment te mediteren kan je lichaam ontspannen en herstellen.

 


Samenvatting


Mediteren is een belangrijk onderdeel voor een gezonde leefstijl in ons hectische levens van tegenwoordig. Ons autonome zenuwstelsel wordt door de continue prikkels uit balans gebracht, waardoor ons sympathische zenuwstelsels gaat overheersen. Hierdoor ervaren we stress en spanningen. Mediteren helpt ons bewust te worden van gedachten, die ons stress geven en prikkels van buiten even af te sluiten. Hierdoor kan je autonome zenuwstelsel weer in balans komen. Het leven is daarbij een spel waarin er continu gezocht dient te worden naar de balans van actie en ontspanning.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Huisarts| 6 Handige tips voor waarnemers in de dagpraktijk
Volgend bericht
Huisarts| Hoe zorg je dat je plezier in je werk houdt als waarnemer    

Dit is ook interessant

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan