Waarom werken als huisarts waarnemer en niet als praktijkhouder

Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder

Huisarts

Ik ben waarnemend huisarts en geen praktijkhouders. Maar waarom? Na de huisartsopleiding mag je namelijk direct praktijkhouder worden als je wilt. Er zijn voldoende praktijken om overgenomen te worden, alleen gebeurt het weinig dat net afgestuurde huisartsen direct een praktijk overnemen. Dit is om verschillende redenen. Iedere waarnemer heeft zijn eigen rugzak met ervaring. De één heeft al veel ervaring in de interne geneeskunde en de andere in chirurgie. Maar huisarts zijn is meer dan alleen medische kennis. Je bent een arts die voor lange tijd naast de patiënt staat en daarbij run je een bedrijf. Voordat ik praktijkhouder word, wil ik eerst meer leren over het vakmanschap van huisarts zijn. Wat zijn de voor- en nadelen voor mij als waarnemer en zou ik in de toekomst wel praktijkhouder willen worden?

 

Huisarts zijn, is een vakmanschap.

 


Voordelen van waarnemend huisarts zijn


Ik ben blij dat ik nu in eerste instantie voor het waarnemen heb gekozen. Naast dat het me leert hoe het is om zelfstandig huisarts te zijn, zonder supervisor, biedt het me voordelen als zelfstandige. Drie belangrijke punten hiervan zijn:

1. Flexibiliteit

Ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen agenda kan indelen. Na jarenlang opleidingen, waarin ik afhankelijk was van de vakantiedagen en vrijde dagen van andere, kan ik nu voor het eerste zelf bepalen welke dagen ik wel of niet wil werken. Deze flexibiliteit voelt als een vrijheid die ik in lange tijd niet heb gevoeld.

2. Leren van verschillende praktijken

In de opleiding werkte ik mijn eerste jaar in een praktijk in Amsterdam en mijn derde jaar in een praktijk in Haarlem. Deze twee praktijken hadden een andere HIS-systeem, een andere populatie en andere praktijkmanagement. Toch zijn er nog veel meer verschillende mogelijkheden om je huisartsenpraktijk in te delen. Nu neem ik in verschillende praktijken waar om ervaring op te doen in hoe ik het werk als huisarts fijn vind. Zo geef ik mezelf de tijd en ruimte met te verdiepen in het vak.

3. Prima salaris

Ik ben een vast salaris gewend. Als ANIOS (arts niet in opleiding) als AIOS (arts in opleiding) ben je in loondienst. Op dit moment ben ik zelfstandige en dat is totaal anders. Ik heb een accountant en ik moet zelf mijn facturen schrijven, mijn kilometers registreren, bonnen bewaren en facturen voor lidmaatschappen en verzekeringen betalen die eerder automatisch in het loondienst pakket zaten. Ik kan nu zelf bepalen wat ik als uurtarief vraag en bepalen hoeveel ik wil werken voor het salaris dat ik zelf wil.

 


De nadelen van waarnemend huisarts zijn


Ik ben als huisarts breed opgeleid wat betreft medische kennis. Een aantal essentieel taken die je als huisarts hebt, komt door het feit dat je patiënten langere tijd, en soms wel levenslang, in je praktijk hebt. Als waarnemer ontkom je er niet aan, dat je deze werkzaamheden minder of misschien wel helemaal niet voor langere tijd doet. Ik ervaar nu drie belangrijke nadelen als waarnemer betreft dit feit:

 

Ik voel me dan ook vaak meer een brandweerman die kleine brandjes blust.

1. Minder continuïteit

Als waarnemer werk ik voor korte tijd in een huisartsenpraktijk. Ik kan hierdoor patiënten niet vervolgen en langer ondersteunen. Het komt er dan ook vaak op neer dat ik met name acute zorg biedt of dat ik een zorg-traject inzet, maar dat ik die niet zelf kan vervolgen. Ik voel me dan ook vaak meer een brandweerman die kleine brandjes blust in plaats van de huisarts die iemand coacht of ondersteunt in zijn of haar gezondheid.

2. Minder chronische zorg & palliatieve begeleiding

Ik kan me nog goed herinneringen dat ik in mijn derde jaar, met vaste regelmaat een oudere dame bezocht met een oesofaguscarcinoom. In het begin moest ze even aan mij wennen, omdat ze zo aan haar eigen huisarts gewend was. Maar langzaam leerde zij mij kennen en ik haar. De visites waren vaak meer sociaal gerelateerd dan dat er medisch iets aan de hand was. Toch ging ze langzaam achteruit. In mijn laatste maand van dat jaar gaf ze aan euthanasie te willen. Samen met mijn opleider bereidde we de euthanasie voor en mocht ik bij dit bijzondere moment aanwezig zijn. Als waarnemend huisarts is er minder continuïteit en kan ik mensen niet vervolgen. Hierdoor valt dit belangrijke onderdeel als taak van de huisarts automatisch weg. 

3. Minder chirurgische ingrepen

Kleine chirurgische verrichtingen, zoals atheroomcystes verwijderen, worden vaak niet bij mij geplaatst als ik één dag in een praktijk werk. Ik vind het zelf ook vaak veel prettiger eerst te beoordelen of ik een plekje wil weghalen of niet. Gelukkig plaats ik nog wel vaak een spiraaltje bij vrouwen, want hierin is een standaard protocol die in de meeste praktijken overeen komen.

 


Waarom ben ik nu geen praktijkhouder


Ik voel me erg vrij door mijn eigen agenda in te delen en zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn salaris. In de jaren van studeren en opleidingen ben ik blij even los te zijn van een gestructureerde agenda met verplichte werktijden. De mogelijkheid om als waarnemer aan de slag te gaan na de opleiding, is een mooie kans te ervaren hoe je op diverse manieren een praktijk kan runnen en hoe ik straks zelf als huisarts wil werken. Mijn eerst jaar van waarnemen en ook nu, geven een mooie balans in mijn privé- en werkleven. Wie weet zal ik in de toekomst mijn werk als huisarts willen veranderen door meer continuïteit met de praktijk te willen, want ook dat is een mooi onderdeel van het huisarts zijn.

 

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Wat is meditatie?
Volgend bericht
COVID-19 | Hoe ga je om met onzekerheid?

Dit is ook interessant

7 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan