Waarom werken als huisarts waarnemer en niet als praktijkhouder

Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder

Huisarts

Zelf ben ik nog niet zolang huisarts en heb ik in eerste instantie gekozen voor waarnemen. Voor mij was het geen vraag of ik na de opleiding direct een praktijk zou overnemen, want ik wilde graag eerst meer ervaring opdoen in verschillende huisartspraktijken voor zowel medische ervaring dan wel praktijkmanagement. Daarbij wilde ik graag zelf kunnen bepalen waar en wanneer ik zou werken. Wat zijn de voor- en nadelen voor mij als waarnemer en zou ik in de toekomst wel praktijkhouder willen worden?


Voordelen van waarnemer zijn


Als waarnemer zijnde ervaar ik veel voordelen naast het idee een vaste werkplek te hebben, zoals een praktijkhouders. Drie hoofdpunten van de voordelen voor mij zijn:

Flexibiliteit

Het hebben van flexibiliteit is als waarnemer zeker een belangrijk pluspunt voor mij. Het zelf kunnen kiezen welke dagen in een week ik wel of niet wil werken, hoelang en wanneer ik op vakantie wil, wel of niet langer in eenzelfde praktijk blijf waarnemen en of ik weekend-, avond-, of nachtdiensten doe en op welke Huisartsenpost. Heerlijk deze keuzevrijheid!

Leren van verschillende praktijken

Als waarnemer krijg ik nu de kans om in verschillende praktijken waar te nemen. In totaal heb ik in mijn opleiding twee praktijken goed leren kennen door daar één jaar te werken. Ik vind het nu erg fijn ervaring op te doen in verschillende praktijken. Zo leer ik hoe verschillende HIS-systemen (huisartsen informatie systemen) werken, ervaar ik hoe verschillende praktijkhouders hun dag indelen, hoe praktijken georganiseerd zijn wat betreft POH (praktijkondersteuners) en werkgroepen en hoe het is om met verschillende populatie mensen te werken door de afwisselende plekken.

Prima salaris

Als waarnemer verdien je niet zoveel als praktijkhouders, maar de verdiensten zijn prima. Bovendien kan je zelf invloed hebben op hoeveel je verdient door meer te gaan werken, je eigen uurloon te bepalen en werkdagen uit te kiezen in de vakantie waarbij het standaard uurtarief hoger ligt. Zelf houdt ik me vast aan de richtlijn van de Sman.


Nadelen van waarnemer zijn


Als huisarts ben ik breed opgeleid, waarbij een aantal kernpunten nu minder aanbod komen nu ik waarnemer ben. Dit vind ik jammer omdat ik het belangrijk vind vaardigheden te blijven oefenen en ik het bij het huisartsen vak vind horen. De drie hoofdpunten hiervan zijn:

Minder continuïteit

Als waarnemer heb je per definitie minder de mogelijkheid om patiënten te volgen doordat je vaak op verschillende werkplekken werkt. Het kan zo zijn dat je langer en meerder keren per week in een praktijk werkt, toch is dit vaak niet voor 20 jaar, zoals praktijkhouders wel gebonden zijn aan hun praktijk. Zelf ervaar ik dit niet vaak als een probleem bij kortdurende, kleine klachten, maar wel bij chronisch zieke patiënten.

Minder chronische zorg & palliatieve begeleiding

Doordat er minder continuïteit is, wordt de zorg voor chronisch zieke patiënten lastig omdat je ze vaak maar enkele keren ziet. Ook bij mensen die in een palliatief traject zitten kan je als waarnemer vaak alleen kortdurend de begeleiding geven, wat voor de patiënt en mijzelf vaak niet als wenselijk wordt ervaren.

Minder chirurgische ingrepen

Kleine chirurgische verrichtingen worden vaak niet bij de waarnemer geplaatst en dat vind ik ook terecht. Naar mijn idee is het gewenst een laesie eerst zelf te beoordelen en met de patiënt te bespreken hoe de procedure eruit komt te zien. Spiraaltjes plaatsen daarentegen worden wel regelmatig bij mij als waarnemer geplaatst en hebben ook geen beoordeling van tevoren nodig.


Waarom ben ik nu geen praktijkhouder?


Na jaren studeren en dan eindelijke huisarts zijn geeft waarnemen mij een gevoel van vrijheid. Dit is een periode waarin ik even minder aan verplichtingen hoef te voldoen. Het waarnemen is dan ook een hele fijne mogelijkheid om als huisarts aan de slag te gaan. Hierbij heeft zowel de praktijkhouder als ik profijt. De praktijkhouder krijgt vervanging op dagen dat hij/zij niet kan werken en ik als waarnemer hou mijn flexibiliteit.

Kortom; de voordelen van waarnemer zijn wegen op dit moment voor mij op ten opzichte van praktijkhouderschap. Voor nu geeft waarnemen een mooie balans in privé en werk. Hierdoor is mijn kwaliteit van leven hoog. Wie weet zal ik in de toekomst mijn werk als huisarts willen veranderen door meer continuïteit met de praktijk te willen, want ook dat is een mooi onderdeel van het huisarts zijn.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Wat is meditatie?
Volgend bericht
COVID-19 | Hoe ga je om met onzekerheid?

Dit is ook interessant

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu