Voeding

Voeding verdient meer aandacht

Gezondheid

Voeding is een essentieel onderdeel van ons leven. We hebben dag in dag uit met eten te maken. Dit begint al bij het ontbijt en eindigt als we naar bed gaan om te slapen. Iedere cultuur kent zijn eigen gewoonten en rituelen rondom voeding. Denkt bijvoorbeeld aan het bidden voor het eten, het eten met de rechterhand in India en het wel of niet leegeten van je boord uit beleefdheid. Daarnaast heeft iedereen ook zijn eigen gewoonten wat betreft voeding en worden we door de reclames op straat en tv beïnvloed in onze voedingskeuzes. Voeding is een belangrijk onderdeel in ieders dagelijks leven, maar staan we daarnaast ook stil wat de invloed van voeding is op onze gezondheid? Waarom verdient voeding meer aandacht in ons leven?

 

Je bent wat je eet ~ Ludwig Feuerbach (1804-1872)

 


Voeding in het dagelijks leven


Voeding is verweven in ons dagelijks leven en heeft een niet te onderschatten rol. De gezellig etentjes, een lunch met een vriendin of het van oudsher bekende koekje bij de koffie als symbool van gastvrijheid. Voeding verbindt in allerlei situaties en omstandigheden. Voeding heeft daarnaast ook andere functies in het dagelijks leven. Zo kan voeding troostend werken bij lastige emoties, is het een essentieel onderdeel voor sporters om hun lichaam te onderhouden en biedt het een ander de mogelijkheid om creatief te zijn door taarten te maken of andere mooie gerechten. Tot slot zit er ook een winstoogmerk rondom voeding waarbij de consument wordt verleid bepaalde producten te kopen. Van dit laatste zijn we vaak niet altijd bewust, terwijl een groot deel van onze voedingskeuzes hierdoor wordt beïnvloed. Voeding heeft dus vanuit verschillende perspectieven een andere betekenis en rol.

 


Voeding in de spreekkamer


Als huisarts is mijn perspectief op voeding ook weer anders. In de spreekkamer komt voeding regelmatig ter sprake aan de zijlijn, maar het heeft nog niet de rol die het naar mijn idee zou moeten hebben. Bij bepaalde medische aandoeningen waar voeding een belangrijke rol speelt, zoals coeliakie (glutenallergie) is het duidelijk wat de rol van voeding is en wordt daar op ingespeeld. Ook als het gaat om bijvoorbeeld afvallen/aankomen of preventie van ziekte wordt het effect van voeding besproken. Zelf kan ik mij echter niet herinneren dat ik les heb gehad over voeding tijdens mijn opleiding tot arts, terwijl er juist veel te leren valt over het effect van voeding op onze gehele gezondheid. Gelukkig komt er nu steeds meer aandacht voor leefstijl, inclusief voeding, in de geneeskunde opleiding. 

 


Waarom voeding meer aandacht verdient


Voeding heeft invloed op ons allemaal en op ieders algehele gezondheid (lichaam, ziel en geest). Zowel bij preventie als bij genezing van ziekte. Daarmee zou je voeding kunnen zien als een medicijn zonder bijwerkingen als het juist wordt toegepast. Het is lastig om te zeggen wat nu “juiste” voeding is, omdat dit per persoon anders is. Juist kan je interpreteren als voeding die je lichaam ondersteunt en voor balans zorgt. Er zijn veel diëten op de markt die allemaal hun plus- en minpunten hebben. Zo zijn er diëten om af te vallen, om betere sportprestaties te leveren en om je energieker te voelen. Zelf heb ik veel diëten uitgeprobeerd om te ervaren wat ze inhouden en me op die manier te verdiepen in voeding. Zoals het ketogeen dieet (low carb-dieet), suikerarm dieet, het Paleodieet en intermitterend vasten. Wat ik daarbij heb ervaren is dat iedereen anders kan reageren op voeding en iedereen gedurende zijn leven ook andere behoeftes kan ontwikkelen wat betreft voeding. Voeding zorgt op die manier voor eenvoudige vragen over wat nu goed is of juist niet. Hierdoor is voeding een dynamisch onderdeel in het leven en verdient het de aandacht om bij te dragen aan een zo optimale gezondheid.

 


“Simpele” adviezen


Ervan uitgaande dat je een gezond maag-darmstelsel heb, waarin je spijsvertering “normaal” werkt, is het sleutelbegrip om zoveel mogelijk ongeraffineerde en voedzame voedingsmiddelen te eten. Denk daarbij aan verse producten die zo min mogelijk bespoten en gemanipuleerd zijn: Verse groente van het seizoen en vlees, vis en fruit van biologische boeren. Daarnaast leven we in een maatschappij waar er een overvloed aan eten is. Hierdoor is het gemakkelijk om te veel en te vaak te eten. Om je lichaam in balans te houden is gematigd eten essentieel. Probeer daarbij zoveel mogelijk op vaste tijden te eten en niet de hele dag door tussendoortjes te eten. Wat we vaak niet beseffen is dat het verteringsproces al in onze mond  begint, waarbij het voedsel vermengd wordt met ons speeksel. Verschillende speekselklieren produceren enzymen om ervoor te zorgen dat voedsel gemakkelijker opgenomen kan worden. Goed kauwen en rustig eten is dan ook al het begin van een goede spijsvertering. Tot slot, geniet van je eten in rust en harmonie, want ook dat heeft zijn uitwerking op je spijsvertering.

 


Samenvattend


Voeding is een belangrijk onderdeel van ons leven in zowel de sociale setting als voor onze algehele gezondheid. Daarbij kan voeding zowel een bijdrage leveren voor preventie van ziekte, als ten behoeve van genezing. Op dit moment is er nog te weinig aandacht voor voeding in de spreekkamer. Dit terwijl het de gezondheid kan bevorderen zonder bijwerkingen. Tot slot zijn er een aantal “simpele” adviezen die iedereen zou kunnen toepassen om de spijsvertering te verbeteren:

  1. Kies ongeraffineerde en voedzame voedingsmiddelen
  2. Eet gematigd
  3. Kauw goed en eet rustig
  4. Geniet van je eten

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Nascholingen| Tips voor (waarnemende) huisartsen
Volgend bericht
Wet DBA| Alles wat je als waarnemer moet weten

Dit is ook interessant

7 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan