Vakantie

Vakantie| Wat neem je mee voor in je dagelijks leven?

Dagelijks leven

Wat is vakantie toch heerlijk. Even uit de dagelijkse routines, ontspannen en samen met mijn geliefde genieten van de dagen. Afgelopen 3 weken heb ik geen blogs geschreven en was ik even los van de huisartsenpraktijk en COVID-19. Door de tijd en ruimte die er automatisch in de vakantie is, kon ik me afgelopen vakantie verdiepen in mijn passie voor yoga. Wat heb ik in deze vakantie geleerd en neem ik mee in het dagelijks leven de komende periode? 

 


Waarom is vakantie goed voor je?


Vakantie is goed voor je, zowel voor je fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Zelf ervaar ik dit elke keer weer en waarschijnlijk kan je dit ook vanuit je eigen ervaring zeggen. Na een vakantie heb je meer energie. Je hebt nieuwe ideeën, plannen of voornemens waar je bij thuiskomst graag mee aan de slag wilt. En tijdens je vakantie doe je nieuwe ervaringen op die je soms goed kan gebruiken in je dagelijks leven. Hoe je het went of keert, na je vakantie voel jij je  anders dan voordat je op vakantie ging. Hoe komt dit? 

Ontspanning

Eén van de redenen dat vakantie goed voor je is, komt door de ontspanning. Kenmerkend voor vakantie is namelijk dat als we eenmaal op vakantie zijn, we gaan ontspannen. Je zakt langzaam in een relaxemodus. Je hoeft niet meer op tijd op je werk te zijn, geen deadlines, de kinderen hoeven niet naar school gebracht te worden en je hebt even geen afspraken. Tijd lijkt hierdoor in de vakantie minder belangrijk, waardoor je meer vanuit je eigen natuurlijke beweging in actie komt. Het gevolg hiervan is dat je meer in het moment leeft. In de vakantie kan ik bijvoorbeeld intens genieten van uitgebreid ontbijten met mijn partner. Er is op dat moment niks waardoor wij ons moeten haasten, dus alle tijd voor een uitgebreide ontbijttafel. Doordat je in de vakantie minder stress ervaart van het dagelijks leven, heeft dit positieve effecten op je gezondheid. Daarnaast ervaar je door drie weken aaneengesloten op vakantie te zijn meer welzijn, ben je door ontspanning creatiever en heb je meer compassie wat zeer aangenaam is voor jezelf en je omgeving.

Meer buitenlucht, meer beweging

Door ons werk zitten we vaak veel. Plus we zijn ook meer binnen dan buiten. Op vakantie gebeurd vaak automatisch het tegenovergestelde. Als je gaat kamperen moet je vaak meer ondernemen, omdat niet alle luxe van een afwasmachine aanwezig is, de afstand naar de wc is wat langer en je bent vanzelf meer buiten. Ook gaan mensen in de vakantie vaak iets ondernemen, waardoor ze minder binnen zitten; zoals stadjes/dorpjes bekijken, wandelen in de natuur, watersporten, skiën etc. Zelf heb ik afgelopen vakantie prachtige wandelingen in de bergen van Zwitserland gemaakt met mijn partner. Rugzak op, eten en drinken mee en uren wandelen. Zo hebben we de afgelopen weken het UNESCO-gebied bij de Aletch gletsjer ontdekt met adembenemende wandelingen. We hadden prachtig weer en konden daarnaast heerlijk in de zon genieten van zowel ons ontbijt, lunch als avondeten. Genoeg beweging en buitenlucht dus!

Zelfkennis

Tijdens een vakantie leer je jezelf op een andere manier kennen. Je bent los van je dagelijks routines. Vakantie is voor mij dan ook een moment van zelfreflectie, die anders is dan in het dagelijks leven. Door letterlijk afstand te hebben van routines in het leven, het in een andere omgeving verblijven en de rust die vakantie met zich meebrengt, ontstaat er een natuurlijke ruimte om te reflecteren. Wat is nu echt belangrijk voor mij in het leven? Wat doe ik omdat het van mezelf moet of wat ik echt wil? En wat doe ik omdat ik het belangrijk vind? Een prachtig toepasselijk boek waaruit Paulien en ik elkaar tijdens de vakantie uit voorlazen was; “Momenten van Verstilling”  van Sri Nisargadatta Maharaj. In dit boek staan niet de antwoorden, maar de korte verhalen zetten je aan tot contemplatie over je eigen denken en handelen. Een aanrader voor mensen die elkaar graag voorlezen en reflecteren.

Vakantie


Verdieping in de vakantie


Vanwege de verwachting dat er in het najaar een twee COVID-19 golf zou komen, hadden we onze vakantie naar begin september verplaatst. Deze vakantie was iets anders, omdat ik me had ingeschreven voor twee opleidingen die nu in mijn vakantie weken zouden starten. Hierdoor liep er een rode draad van yoga door onze vakantie heen. Een betere plek in de bergen had ik me niet kunnen voorstellen, om deze verdiepingen te starten. De twee opleidingen, Yoga Breathing Coach en de Vinyassa Flow Teacher Training zijn nauw met elkaar verbonden. Wat heb ik hier geleerd?

Yoga Breathing Coach

De opleiding bestond uit 15 uur, wat natuurlijk altijd meer is als je jezelf er helemaal in laat opgaan. Tijdens deze opleiding werd aandacht besteedt aan de normale fysiologie van de ademhaling en veel voorkomende ademhalingsproblemen, zoals astma en apneu. Vervolgens ging de opleiding over de geschiedenis van de yoga ademhaling (pranayama) en de verschillende ademhalingstechnieken die er zijn, zoals de Wim Hof en de Buteyko methode. Gedurende de cursus hadden we 3 keer per dag huiswerk met verschillende ademhalingsoefeningen, zodat we die ons eigen konden maken. En werden we vanaf het begin opgeleid elkaar te coachen. Het was echt een goed opgezette, wetenschappelijk onderbouwde cursus waar ik veel van heb geleerd.

Yoga Vinyassa Teacher Training

De Yoga Vinyassa Teacher Training is een opleiding van 200 uur. Deze opleiding wordt in 2 maanden aangeboden, wat dan ook betekent dat het hard werken is. Op door de weekse dagen is er elke dag 2 uur les waarin de anatomie, fysiologie, geschiedenis van de yoga, voeding en yoga poses (asana’s) worden besproken. Daarbij moesten we vanaf dag 2 al lesgeven aan elkaar, waardoor je door de feedback steeds blijft groeien. Daarnaast is er nog zelfstudie wat betreft het lezen van boeken en e-learnings. Ik zit nu op de helft en ben ontzettend blij dat ik deze opleiding doe. Elke dag wordt ik enthousiaster over de yoga!

 


Wat ik meeneem in mijn dagelijks leven na deze vakantie


Helaas is de tweede COVID-19 golf wel uitgekomen. Gelukkig kwamen wij uit een geel gebied terug en kon ik afgelopen maandag weer aan het werk. Wat neem ik mee na deze vakantie in mijn dagelijks leven?

1. Meer tijd voor mijn passies

Yoga, meditatie en leefstijl zijn al langere tijd een groot onderdeel van mijn leven. Door het volgen van deze twee opleidingen, wil ik komende periode meer tijd vrij maken om hiermee bezig te zijn. Concreet betekent dit dat ik komende periode één dag minder ga werken.

2. Yoga en Yoga Breathing

Door zelf door een coach-sessie te gaan tijdens de trainingen, heb ik gemerkt hoe waardevol de ademhaling in het dagelijks leven is. Hoe je het went of keert, door de tweede golf van COVID-19 is er meer stress en spanning op werk en in de samenleving. Door dagelijks yoga te doen en de Yoga Breathing  gedurende de dag toe te gaan passen probeer ik mijn balans zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast hoop ik komende periode andere mensen hierin te kunnen gaan begeleiden. Dit wordt vervolgd.

3. Integreren van positieve elementen

Tijdens de vakantie zijn er veel positieve elementen, zoals rust en ruimte. In het dagelijks leven zijn er verplichtingen die moeten, maar daarnaast zijn er verplichtingen die ik mezelf opleg, zoals bepaalde afspraken. Komende periode ga ik meer genieten van de tijd en ruimte voor mezelf.

 


Samenvatting


Vakantie is uniek en cruciaal voor je algehele gezondheid. Zowel een mini-vakantie als een langere aaneengesloten vakantie zijn belangrijk om regelmatig te nemen voor je welzijn. Afgelopen vakantie heb ik weer mogen ervaren hoe belangrijk het is om de tijd en ruimte die in de vakantie ontstaat te waarderen. Door te genieten met mijn geliefde in de bergen en mooie momenten samen, de verdieping op het gebied van yoga en de stilte voor reflectie heb ik weer energie en inspiratie gekregen voor het dagelijks leven.

Wat heb jij meegenomen van je laatste vakantie voor in je dagelijks leven?

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Huisarts| Hoe zorg je dat je plezier in je werk houdt als waarnemer    
Volgend bericht
Ademhaling| Wat is Yoga ademhaling en hoe is dit ontstaan?

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan