Als huisarts werken als waarnemer

11 Tips voor startende huisartsen die als waarnemers aan de slag willen gaan

Huisarts

Als startende huisarts komt er van alles op je af wat je moet regelen voordat je aan de slag kan als waarnemer. Zelf ben ik na de opleiding direct in de zomer aan de slag gegaan als waarnemend huisarts in Amsterdam. Om dit goed te regelen moest ik het een en andere op orde hebben. In deze blog zal ik tips delen voor als je als waarnemer aan de slag wilt gaan.


Wat moet je regelen als je waarnemend huisarts wordt?


1. Zorg dat je DigID werkt

Tegenwoordig heeft iedereen wel een DigID, maar voor het geval je dit niet hebt deze tip: activeer je DigiD! Zonder dit kan je niet in je UWV om eventueel een WW-uitkering aan te vragen mocht dit nodig zijn als je net start als waarnemer.

2. Zorg dat je RGS werkt

Waarschijnlijk heb je wel van het RGS gehoord, alleen nog niet veel mee van doen gehad. Het RGS staat voor Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten en is nodig voor je herregistratie. Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe tarieven vastgesteld. Als je voor 1 januari 2020 je registreert bij het RGS betaal je €521,81. Registreer je je na 1 januari 2020 dan betaal je €201, 77. Toen je begon met de opleiding moest je MijnRGS activeren. Dit is 3 jaar geleden dus controleer even of het nog werkt, dat is wel zo handig voor je herregistratie.

3. Zorg dat je als startende waarnemer een accountant hebt

Je bent dan nu opgeleid tot huisarts, maar belastingzaken zitten niet in de opleiding en is het dus niet gek dat je hier niet veel kaas van hebt gegeten. Heel ingewikkeld zal het niet zijn, maar zoals met alles, je moet het maar wel net weten. Een accountant is aan het begin als je waarneemt erg handig. Zij begeleiden je bij het aanvragen van de verzekeringen die je nodig hebt, regelen de belastingaangiften en je kan ze alle vragen stellen rondom het financiële stuk waar je als startende waarnemer tegenaan loopt. Daarnaast moet jij je arbeidsongeschiktheidsverzekering via hun aanvragen. Er zijn een aantal grote bureaus op de markt rondom Amsterdam voor (huis)artsen, naast natuurlijk vele andere accountants. De 3 grote voor startende waarnemers zijn rondom Amsterdam; Raadgevers Kuijkhoven, VVAA en Sibbing.

4. Regel je verzekeringen op tijd en schrijf je in bij de nodige instanties

Als je ZZP’er wordt moet je zelf je verzekeringen regelen. Schrik niet van de bedragen, voorheen werden ze door de SBOH (=stichting die de huisartsopleiding financiert) betaald en ingehouden op je salaris. De verzekeringen die je via je accountant kan regelen zijn; de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Klachten en Geschillen

Daarnaast moet je als waarnemer je aansluiten bij een geschilleninstantie. Dit na aanleiding van de nieuwe wet van 1 januari 2017, de Wet Kwaliteit klachten en geschillen (Wkkgz). De SKGE (Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg) is een erkende geschilleninstantie voor de huisarts. Je weet immers maar nooit in deze tijd wanneer de klacht in je brievenbus belandt. Voor tarieven klik hier.

Pensioen opbouw

Daarnaast moet je nu zelf voor je pensioenopbouw gaan zorgen, dit werd tijdens je dienstverband bij de SBOH ook automatisch op je salaris werd ingehouden. Dit is erg simpel geregeld, want er is maar één pensioenfonds voor alle huisartsen waar je aan moet deelnemen; de SPH (Stichting Pensioenfonds Huisartsen). Waarom dit is, lees je op hun website.

Nascholingen

Tot slot moet je voor je herregistratie als huisarts je nascholingspunten halen. Om je wat tijd en moeite te besparen is er het GAIA-dossier (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie) om je punten bij te houden. Dit is niet verplicht, maar wel erg handig op het moment dat je al je gegevens bij het RGS moet indienen voor herregistratie. In mijn blog over nascholingen lees je nog meer tips.

5. De WW-uitkering aanvragen

Als startende waarnemer kan je een startersuitkering krijgen. Deze uitkering is om startende de kans te geven een bedrijf te starten, want meestal heb je in het begin als onderneming nog weinig inkomen. In het begin moet je al vrij snel veel betalen voor alle verzekeringen en abonnementen en daarnaast ook nog je eigen levensbehoefte. Deze uitkering is erg behulpzaam als je van tevoren niet behoorlijk wat spaargeld op je rekening hebt staan.

Hoe vraag je de WW-uitkering aan?

Om een WW-uitkering te ontvangen moet je de training “zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” online doen, voordat je de aanvraag kan indienen. Dit kost je 1-2 uur. Daarnaast moet je een ondernemingsplan en een financieel plan schrijven. Hier zijn voorbeelden van en dit kost je nauwelijks tijd. Vier weken voor je afstuderen kan je deze uitkering aanvragen via: Werkmap –> Berichten – >Nieuw Bericht. Maak een afspraak bij het UWV als je klaar bent met de opleiding en “werkloos” bent. Pas na het gesprek bij het UWV kan je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Soms kan je al vragen aan het UWV of je je al mag inschrijven bij de KvK om sneller aan de slag te gaan als je bijvoorbeeld niet eerste een paar weken vakantie wil.

6. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en openen van een zakelijke rekening

Dan is het tijd om je zelfstandige onderneming in te gaan schrijven bij de KvK. Je bent namelijk als waarnemer een ZZP’er en daarvoor heb je een naam nodig. Heel ingewikkeld hoeft dit niet te zijn. Ik heb mijn voor- en achternaam gebruikt en de meeste waarnemers kiezen hun eigen naam met huisarts of waarnemend huisarts erachter. Deze naam komt bovendien op je facturen te staan en het is voor huisartspraktijken handig om in één opslag te zien van wie de factuur is. Pas na je inschrijving bij de KvK kan je een zakelijke rekening openen. De ABN-AMRO heeft een speciale Medische Zakelijke rekening, maar dit hoeft niet perse. In het begin zal je dus van je privé rekening wat zakelijke kosten maken, die je later weer kan terug boeken. Je accountant kan je hier ook bij helpen.

7. Voltooingsverklaring en het RGS

Nog een klein detail, maar erg belangrijk, is je voltooingsverklaring van de universiteit waar je de opleiding hebt gedaan. Deze verklaring moet je naar het RGS sturen om daar als huisarts te staan ingeschreven. Meestal ontvang je deze 2 weken voordat je klaar bent als huisarts. Als het RGS de verklaring heeft ontvangen krijg jij de factuur binnen. Deze kan je nog naar de SBOH sturen, mocht je nog geld over hebben op je Persoonlijk budget.

9. Aan het werk

Als je dan alles hebt geregeld en aan het werk wilt als waarnemer, moet je werk zoeken. Dit is niet zo moeilijk want gelukkig zit je als waarnemer tegenwoordig in een gunstige markt, er is genoeg werk. Er zijn een aantal bureaus die bemiddelen tussen de praktijkhouders en de waarnemers voor werk. Bij beiden moet je een afspraak maken voordat je daadwerkelijk via hun aan het werk kan. Lees je daarnaast ook even in over de Wet-DBA, want als ZZP’er is dit een wet waar je rekening mee moet houden.

Bemiddelingsbureaus

In Amsterdam heb je de Sman en Wham. Beiden bieden veel werk voor zowel dagdiensten als ANW-diensten. Daarbij regelen ze ook de aanmelding bij posten als je daar nog nooit hebt gewerkt. Daarnaast staan zij garant voor de dienst als je ziek bent, wat een fijn gevoel kan zijn. Een nadeel, ze rekenen wel bemiddelingskosten. Om je bij hun in te schrijven moet je een face-to-face afspraak hebben gehad. WaarneemHulp, Telegram app voor verschillende regio’s en Facebook pagina voor waarnemers, zijn daarnaast nog handige plekken om werk te vinden.

10. De laatste puntjes op de “i”

Om diensten op de huisartsenposten te kunnen doen heb je een UZI-pas en een reanimatieverklaring nodig. Daarnaast heb je voor de dagdiensten ampullen nodig voor de acute zorg. Beiden heb je redelijk snel geregeld en zo doe je dit:

UZI-pas

Wanneer je als waarnemer aan de slag gaat op huisartsenposten moet je in het bezit zijn van een UZI-pas (Unieke Zorgverlener Identificatie). Als waarnemer ben je vaak al in het bezit van deze pas omdat je al diensten op een HAP (huisartsenpost) hebt moeten doen. Vaak staat er “arts” op de pas en als de datum nog geldig is, dan kan je deze pas gewoon gebruiken. Als je een nieuwe pas moet kopen dan zijn de kosten €255,- (anno 2019) voor drie jaar. Lees hier over het aanvraagproces.

Reanimatieverklaring

Naast een geldige UZI-pas heb je een geldig reanimatiediploma nodig. Als het goed is heb je in het 3e jaar een reanimatiecursus gedaan die nog geldig is. Zo niet, doe dan nog een reanimatiecursus, bijvoorbeeld via de Sman. Als je dit doet als je al waarnemer bent, dan krijg je gelijk nascholingspunten en kan je de kosten aftrekken.

Ampullen

Voor spoedgevallen heb je ampullen in je dokterstas nodig. Vaak heb je deze niet nodig op de HAP, omdat ze daar aanwezig zijn of omdat de chauffeur deze standaard in hun koffer heeft zitten. Wel is het handig om deze ampullen in je tas te hebben voor visites die je overdag tijdens je dag waarnemingen doet. Kijk of je een afspraak kan maken met de apotheker van je 3e-jaarspraktijk zodat je niet de leveringskosten erbij moet betalen, dit scheelt veel geld. Hier vind je meer informatie.

11. Lidmaatschappen

Bij de SBOH kreeg je automatisch lidmaatschappen als je je hiervoor op had gegeven bij LAD, LHV, KNMG, NHG en LOVAH. Aios die voor 1 maart 2017 in dienst kwamen bij SBOH kregen ook een lidmaatschap bij de VVAA. Als je uit dienstverband gaat moet je de lidmaatschappen zelf beëindigen als je dit wilt. Zelf vond ik het niet nodig om overal lid van te blijven, maar dit is een persoonlijke kwestie. Als startende waarnemer wilde ik wel graag Huisarts&Wetenschap blijven ontvangen en PIN’s (Programma voor Individuele Nascholing) kunnen doen om up-to-date te blijven van kennis. Lees jezelf in op de sites van de lidmaatschappen welk lidmaatschap je wilt behouden en welk lidmaatschap je wilt stoppen. Doe dit op tijd, want anders betaal je misschien onnodig een lidmaatschap terwijl je er geen lid meer van wilt zijn.

Tot slot

Nu je alle 11 de punten hebt doorlopen ben je klaar om als waarnemer aan de slag te gaan. Zoals in elke baan, loop je tegen dingen aan. Daarom heb ik nog handige tips voor in de dagpraktijk geschreven, hoe je aan voldoende nascholingspunten kan komen en hoe je goed voor jezelf als huisarts moet zorgen.

 


Samenvatting


Als je klaar bent met de huisartsopleiding is er even het een en ander te regelen, om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan als waarnemer. Calculeer tijd in om de WW-uitkering aan te vragen, langs het UWV en KVK te gaan en je in te lezen in verzekeringen en lidmaatschappen. Daarbij moeten formulieren worden ingevuld, afspraken worden ingepland en keuzes worden gemaakt. Vergeet hierbij niet dat de accountant je heel goed kan helpen bij praktische zaken en je kan voorzien van veel informatie, die je anders zelf moet uitzoeken. In dit Excel bestand vind je een overzicht van wat er allemaal geregeld moet worden. Tip: vul bij het gele blokje naast “afstudeerdatum” je einddatum in. De data waarop alles geregeld moet worden rollen er dan zo voor je uit.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Te dik? Naar de huisarts of een zak M&M’s openen?
Volgend bericht
Wat is meditatie?

Dit is ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan