Terugblik

Terugblik| Hoe was mijn eerste jaar als waarnemend huisarts

Huisarts

Hoe was mijn eerste jaar als waarnemend huisarts? Op 19 juni 2019 kreeg ik mijn diploma voor de huisartsopleiding en volgde er in de zomer een leuk feest om te vieren dat ik na jaren studeren huisarts ben geworden. Inmiddels ben ik een jaar als waarnemend huisarts in verschillende huisartsenpraktijken aan het werk en ben ik begonnen met deze website. Ook al leef ik graag in het moment, toch wil ik even stil staan met jullie bij mijn ervaringen van het afgelopen jaar, waar ik tegenaan ben gelopen en waar ik nu sta.

 

The present moment is the only moment available to us and is the door to all moments ~ Rumi

 


Terugblik


Afgelopen jaar stond in het teken om het waarnemen als huisarts te gaan ervaren, want in de opleiding kreeg ik kennis van het vak en had ik altijd de luxe van een superviserende huisarts. Daarom was het voor mij belangrijk om het eerste jaar als waarnemer in verschillende praktijken te gaan werken, te ontdekken hoe ik het liefst werk als huisarts en welke praktijkvorm bij mij past.

Mijn eerste waarneming

In de zomer begon ik met waarnemen in een antroposofische duo huisartsenpraktijk waar ik samen werkte met de assistente. Dit was direct een grote verandering ten opzichte van mijn eerdere ervaringen in huisartsenpraktijken van de opleiding. Mijn eerste en derde opleidingsjaar zat ik namelijk in Gezondheidscentra met meerdere huisartsen en reguliere zorg. De antroposofie was echter niet vreemd voor mij. In mijn jeugd speelde de antroposofie vanuit zowel mijn vaders- als moeders kant een rol. Mijn vader was huisarts en daarnaast antroposofisch opgeleid. Deze opleiding volgde hij toevallig bij dezelfde huisarts, in de praktijk waar ik nu waarnam. Het voelde dan ook even als thuiskomen. Na de zomer werd een deel van de praktijk overgenomen en vervielen de waarnemingen.

Hoe was het werken in verschillende huisartsenpraktijken

Via de Sman-waarnemingen, de Telegram-app en deze website vond ik snel werk in andere praktijken en ook via het werken op de huisartsenposten kwam ik aan werk. Vanwege de verschillende HIS-systemen was het op iedere plek even uitzoeken hoe de computer werkte. Ook was het elke keer weer wennen aan de manier van werken in de verschillende praktijk. Ik merkte dat dit veel energie kostte. Daarbij voelde ik me ook meer een brandweer die brandjes van de dag aan het blussen was dan echt huisarts zijn. Na enkele keren op dezelfde plekken te werken, merkte ik de voordelen hiervan. Ik wist dan hoe het systeem werkte, ik leerde de assistenten kennen en hoe de praktijk in elkaar zat. Afgelopen jaar ben ik dan ook langzaam in een paar praktijken gegroeid waar ik nu met vaste regelmaat werk. Zowel voor mijzelf als voor de patiënten en de praktijk geeft dit veel rust en stabiliteit.

De coronacrisis

Ook al heb ik al het een en ander over de coronacrisis geschreven in andere blogs, toch wil ik hier in mijn terugblik op mijn eerste jaar nog kort iets over schrijven. Door het coronavirus veranderde mijn werk als huisarts. Naast dat het in het begin een spannende periode was omdat het onzeker was welke kant het op zou gaan, was het daarnaast ook heel erg wennen om fysiek weinig patiënten te zien. Ik merkte dat de telefonische consulten een andere manier van consultvoering vergde. Hierbij was het voor mij als waarnemer soms lastig de situatie in te schatten omdat ik de achtergrond van de patiënt niet wist en niet even een blik kon werpen op de patiënt. Persoonlijk vond ik het werk hierdoor lastiger en vermoeiender. Ik ben dan ook erg blij dat we langzaamaan weer teruggaan naar meer consulten en contact met de mensen weer mogelijk is.

 


Vooruitblik


Op dit moment past het waarnemen nog goed bij mij en zie ik mezelf komend jaar ook nog in deze structuur werken. De vrijheid en flexibiliteit van mijn eigen agenda en daarnaast toch het werken in vaste praktijken waardoor ik mensen leer kennen zorgt voor de voordelen. Wat staat er op de agenda voor komend jaar? Hoe zie ik mezelf in de toekomst als huisarts?

Van ziektezorg naar gezondheidszorg

Naast mijn passie voor meditatie, zie ik de kracht van preventie in de gezondheidszorg waarbij er een verschuiving ontstaat van ziektezorg naar gezondheidszorg. Afgelopen jaar heb ik dan ook een bevestiging gekregen dat ik het verhaal achter de patiënt belangrijk vind. Hierdoor kan ik de persoon beter begeleiden in de gezondheidsvraag waarmee hij/zij komt en daarbij ook coachen naar een gezonder leven. Naar mijn idee omvat een gezond leven; mentale balans, spirituele ontwikkeling, gezonde voeding en voldoende beweging. Dit alles is nog lastig samen te krijgen in een opleiding in Nederland. In de VS bestaat er al een opleiding, genaamd Mind-Body Medicine. Komend jaar wil ik graag de ” Integratie Medicine en Leefstijlgeneeskunde”  gaan volgen in Nederland, om mijn kennis hierover uit te breiden zodat ik mensen beter kan begeleiden.

De toekomst

Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat ik het huisartsenvak een mooi beroep vind en echt bij me past. Het contact met de mensen en de steeds dieper gaande band die ik kreeg met patiënten afgelopen jaar gaf mij energie. In de toekomst hoop ik meer met leefstijlgeneeskunde in de huisartsenpraktijk te kunnen gaan doen, zodat preventie een groter doel op zich wordt in de gezondheid. Daarnaast heb ik vele positieve ervaringen met mediteren, wat een onderdeel kan zijn van leefstijlgeneeskude. Wie weet kan ik naast het schrijven hierover op deze website ook gaan lesgeven. Kortom, de toekomst ligt open met mijn blik naar een gezonde gezondheidszorg.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Coronavirus| De digitale spreekkamer
Volgend bericht
Preventie| Wat is een gezonde leefstijl?

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu