Hoe was mijn eerste jaar als waarnemend huisarts? Vol trots ontving ik op 19 juni 2019 mijn diploma voor de huisartsopleiding. Het voelde als een mijlpaal na jaren studeren. En dan het behalen van mijn diploma voor het specialisme dat ik met veel plezier doe. Ik kon deze gelegenheid dan ook niet zonder feestje voorbij laten gaan als markeerpunt voor een nieuwe fase in mijn leven. Nu ben ik één jaar waarnemend huisarts en begonnen met blogs te schrijven op deze website. Een goed moment om terug te kijken hoe het jaar is geweest en jullie hierover te vertellen.
Ik had besloten dit jaar mijn focus te hebben op werk in verschillende huisartsenpraktijken.
Mijn eerste jaar als waarnemend huisarts
Ik had besloten dit jaar mijn focus te hebben op werk in verschillende huisartsenpraktijken. Omdat ik net klaar was met de opleiding wilde ik uren maken om ervaring op te doen en door in verschillende “keukens” te kijken verbreedde dit nog extra mijn kennis over het vak. Hoe waren mijn eerste waarnemingen?
Mijn eerste waarneming
Mijn eerste waarneming was in een antroposofische huisartsenpraktijk. Ik weet nog dat ik daar als net afgestudeerd arts spreekuur aan het doen was en me realiseerde dat ik nu geen supervisor had. Dit besef gaf me enkele dagen een angst gevoel, maar ik merkte al snel dat ik meer vertrouwen kreeg in wat ik deed. Nog steeds merkte ik bij mezelf dat er een groter verantwoordelijkheid gevoel op me drukte dan toen ik in opleiding was. Ik denk achteraf gezien dat dit één van de grootste veranderingen voor me was. Daarnaast moest ik natuurlijk ook aan duizend andere kleine veranderingen wennen, zoals het werken in een antroposofische huisartenprakijk, het multi-tasken en leiding geven aan de assistenten.
Werken in verschillende praktijken
Ik heb altijd makkelijk werk kunnen vinden in praktijken afgelopen jaar. Verschillende media hielpen daar aan bij zoals de Sman, Facebook en deze website. Wat me in het begin veel energie kostte waren de verschillende HIS-systemen. Huisartsenpraktijken kiezen namelijk hun eigen systeem en werken altijd net iets anders. Ik weet nog dat ik op een ochtend een patiënt voor me had en een verwijsbrief nodig had. In de meeste HIS-systemen kan je dan in het dossier op iets klikken dat je verwijst naar een lay-out voor een brief. Hier werkte dit kennelijk anders. Het gevolg was dat ik zo geconcentreerd aan het zoeken was dat ik de tijd vergat en al direct 15 minuten uitliep.
Ook was het altijd even uitzoeken geblazen hoe de agenda in elkaar stak en waar bepaalde spullen lagen. En ook hier krijg je op een gegeven moment gewenning in. Gedurende het jaar kosten het me minder energie uit te zoeken hoe de praktijk werkte en kende ik steeds meer HIS-systemen.
COVID-19 en waarnemen
Ook al heb ik al het een en ander over de coronacrisis geschreven in andere blogs, toch wil ik hier in mijn terugblik op mijn eerste jaar nog kort iets over schrijven. Door het coronavirus veranderde mijn werk als huisarts. Naast dat het in het begin een spannende periode was omdat het onzeker was welke kant het op zou gaan, was het daarnaast ook heel erg wennen om fysiek weinig patiënten te zien. Ik merkte dat de telefonische consulten een andere manier van consultvoering vergde. Hierbij was het voor mij als waarnemer soms lastig de situatie in te schatten omdat ik de achtergrond van de patiënt niet wist en niet even een blik kon werpen op de patiënt. Persoonlijk vond ik het werk hierdoor lastiger en vermoeiender. Ik ben dan ook erg blij dat we langzaamaan weer teruggaan naar meer consulten en contact met de mensen weer mogelijk is.
Vooruitblik voor komend jaar
Ik vind het waarnemen erg fijn en past nu goed bij mijn levensfase. Het geeft mij een gevoel van vrijheid met daarnaast een flexibele agenda. Ik heb daarentegen wel gemerkt dat ik graag vaker in dezelfde praktijken wil waarnemen. Hierdoor leer ik zowel de praktijk als de patiënten beter kennen. Wat staat er op de agenda voor komend jaar? Hoe zie ik mezelf in de toekomst als huisarts?
Ik kreeg dit jaar bevestigd dat het verhaal achter de patiënt niet alleen vanuit interesse is, maar essentieel is voor goede zorg.
Meer preventie in de huisartsenzorg
Door mijn passie voor meditatie en bewustwording, zie ik de kracht van preventie in de gezondheidszorg. Hierdoor ontstaat er een verschuiving van ziektezorg naar gezondheidszorg. Ik kreeg dit jaar bevestigd dat het verhaal achter de patiënt niet alleen vanuit interesse is, maar essentieel is voor goede zorg.
Naar mijn idee omvat gezondheid meer dan alleen het fysieke lichaam. Juist de aandacht voor mind, zingeving, voeding, beweging en ontspanning is belangrijk om gezond te blijven. Dit alles is nog lastig samen te krijgen in een opleiding in Nederland. In de VS bestaat er al een opleiding, genaamd Mind-Body Medicine. Komend jaar wil ik graag de ” Integratie Medicine en Leefstijlgeneeskunde” gaan volgen in Nederland, om mijn kennis hierover uit te breiden.
Samenvatting
Ik ben ontzettend blij dat ik huisarts ben geworden. Dit jaar heeft dit absoluut bevestigd door het contact met de patiënten en het werken in de verschillende praktijken. In de toekomst hoop ik meer met leefstijlgeneeskunde in de huisartsenpraktijk te kunnen gaan toepassen, zodat preventie een groter aandeel gaat hebben in de spreekkamer.
Ik ben ontzettend blij dat ik huisarts ben geworden.
2 reacties. Plaats een nieuwe
[…] het begin van mijn eerste jaar waarnemen heb ik met name online nascholingen gevolgd, zoals diverse PIN’s (Programma’s voor […]
[…] voordelen van waarnemer zijn wegen op dit moment voor mij op ten opzichte van praktijkhouderschap. Voor nu geeft waarnemen een mooie balans in privé en werk. Hierdoor is mijn kwaliteit van leven hoog. Wie […]