Stilteweekend

Stilteretraite| Wat is een stilteweekend?

Dagelijks leven

Vorige week organiseerde we een stilteweekend voor een aantal deelnemers. Iets wat ik al voor een langere tijd als wens had om te doen, werd nu ook werkelijkheid. Want iemand anders de kans geven om in zijn of haar eigen kracht te komen is enorm bijzonder. In het weekend kregen de deelnemers de tijd om de aandacht op zichzelf te richten. Als ik aan mensen vertel over een stilteweekend roept dit uiteenlopende reacties op. De één lijkt het heerlijk om even alle aandacht voor zichzelf te hebben, terwijl een ander grappen maakt dat het wel een eenvoudig weekend zal zijn als niemand praat. In beide opmerkingen zit een verwachting over het idee wat stilte is en dat is ook niet zo gek. Want wanneer ben je helemaal stil? Stilte is namelijk niet de afwezigheid van iets, maar juist een ruimte waarin veel gebeurd. Om een indruk te geven hoe het stilteweekend eruit zag, zal ik in deze blog vertellen wat je nu eigenlijk allemaal doet in zo’n stilteweekend. 

 


Wat betekent stilte in het stilteweekend?


Stilte in het stilteweekend betekent dat je niet praat. Klinkt logisch toch? Alleen is dit toch wel even wennen voor de meeste mensen. Want dit betekent dat je echt de hele tijd niet praat, ook niet tijdens het eten en ook niet tijdens een wandelingetje in je vrije tijd. Daar komt dan nog een extra uitdaging bij; namelijk geen oogcontact hebben met elkaar tijdens het weekend. Niet praten en geen oogcontact heeft als doel om je volledige aandacht en focus naar binnen te brengen. Door te praten en oogcontact met anderen te maken, richt je namelijk automatisch je aandacht op de ander. Waarom is continu stil zijn belangrijk tijdens het weekend?

Stilte spreekt

Zelf is het je misschien ook wel eens opgevallen. Als je even niet met iets anders bezig bent, dan blijven de gedachten maar door je hoofd razen totdat je weer wordt meegenomen in een andere dagelijkse activiteit. Het doel van het creëren van langere tijd stilte en het trainen van focus, is dat je dan beter kan luisteren naar al je eigen gedachten die continu aanwezig zijn. Door geen afleiding te hebben van de telefoon, geen verhalen van andere mensen te horen, geen dingen te lezen of op te schrijven en zelf niet te praten, worden je eigen gedachten(patronen) langzaam steeds meer zichtbaar in de stilte. Gedachten blijven altijd komen en juist door niet te praten, wordt het duidelijk hoeveel gedachten je hebt. En door de tijd te hebben om echt naar je gedachten te kijken, zie je wat echt belangrijk voor je is in het (dagelijks)leven.

 


Welke ingrediënten waren onderdeel van het stilteweekend?


In het stilteweekend werden verschillende soorten meditaties aangeboden. Zowel stiltemeditatie, als ook bewegende meditatie. Ook een onderdeel van het weekend was een ontspanningsmassage. Massage heeft een bijzonder verbindend effect op lichaam en geest. Daarnaast was er ruimte voor vrije tijd waarin je kon wandelen in de mooie omgeving en te ervaren hoe het is om in stilte te zijn zonder doel. Wat hielden de ingrediënten van het weekend in?

1. Stiltemeditatie

In deze meditatie wordt je uitgenodigd om in zittende houding je aandacht en focus naar binnen te richten. Door je ogen te sluiten en je aandacht en focus te richten op de luchtstroom rondom je neus, merk je jouw gedachtestroom op en breng je ze tot rust. In “Wat is stiltemeditatie?” lees je meer over wat deze meditatievorm inhoudt en wat de voordelen ervan zijn.

2. Loopmeditatie

Tijdens de loopmeditatie loop je vertraagd en met je aandacht en focus op je voeten en ademhaling gericht. Elke stap doe je bewust. Door de stilte, brengt de loopmeditatie je letterlijk in het hier en nu. Elke stap wordt in het moment gezet, waardoor je naar binnen kan keren en kan genieten van wat er is.

3. Yin yoga en Vinyasa yoga

Yoga betekent verbinding maken. In het weekend werd zowel yin yoga als vinyasa yoga aangeboden om de verbinding met lichaam en geest te maken. In de stilte, draait het om de verbinding met jeZELF. Verschillende meditatievormen en bewegingsvormen kunnen daar behulpzaam in zijn. Yin yoga is een rustige, meer statische yoga-vorm voor flexibiliteit en lenigheid waardoor je je lichaam en geest leert ontspannen. Vinyasa yoga daarentegen is een dynamische yoga, waarin de verbinding van de ademhaling en de verschillende houdingen van belang zijn. Hierdoor zorg je dat je zenuwstelsel in balans blijft, ook tijdens stress momenten in het dagelijks leven.

4. Osho Kundalini meditatie

We kozen ervoor om de Osho Kundalini meditatie in het programma te doen, omdat het een fijne afwisseling naast stiltemeditatie is. Deze meditatie wordt geleid door muziek. Deze meditatie bestaat uit vier fases, waarin je begint met het losmaken van je lichaam door staand te schudden op muziek. Vervolgens laat je je lichaam bewegen op muziek, dit kan je zien als een vrije dans. Tot slot zijn er twee fases om je lichaam en geest tot rust te brengen. In de ene luister je zittend naar de muziek en in de laatste fase lig je in stilte op je rug. Paulien en ik vinden het allebei een fijne meditatie om in het dagelijks leven te doen, omdat het even alle spanning van de dag van je afschud.

5. Yoga nidra

Yoga nidra is een meditatievorm die een goede voorbereiding is voor stiltemeditatie en om te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je aandacht en focus leert opbouwen en tegelijkertijd ontspant. Yoga betekent verbinding en nidra betekent slaap. In deze yoga lig je op je rug, in savasana, en wordt je door middel van een systematische methode naar de ontspanning gebracht met bewustzijn. Zelf doe ik regelmatig deze yoga voor een goede nachtrust.

6. Ontspanningsmassage

Massage heeft naast dat het gewoon heel erg fijn is, ook gezondheidsvoordelen. Eén daarvan is dat het je stress-systeem in je lichaam kalmeert, waardoor je stresshormonen dalen. Hierdoor wordt het makkelijker te ontspannen, zowel fysiek als mentaal. Je concentratie verbeterd hierdoor. En deze concentratie is tijdens meditaties bruikbaar om zo je focus en aandacht te behouden. Daarom hebben we ervoor gekozen om massage in het programma op te nemen en mensen extra te verwennen.

 


Samenvatting


In het stilteweekend draait het erom dat jij je volledige aandacht naar binnen richt. Door gebruik te maken van verschillende meditatievormen, yoga en massage ontspant langzaam het lichaam en je gedachten tijdens het weekend. Hierdoor krijg je de ruimte om te luisteren naar wat echt belangrijk voor jou is. Je komt weer in verbinding met je eigen innerlijk stem en ontdekt welke gedachten patronen je vasthouden en niet meer bruikbaar zijn. Kortom, de stilte om je heen laat je luisteren naar je eigen gedachten en geeft je ruimte te gaan zijn in het moment.

Zin in een stilteweekend? In het najaar zullen we een nieuwe stilteweekend organiseren dus houdt de website in de gaten.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

 

Vorig bericht
Gebruik je ademhaling voor een gezonde leefstijl!
Volgend bericht
Jong, ambitieus en een burn-out

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan