Leefstijl

Preventie| Wat is een gezonde leefstijl?

Gezondheid

Wat is een gezonde leefstijl? Iedereen heeft zijn eigen routines in het dagelijks leven. In deze routines zitten keuzes voor voeding, sport- en bewegingsactiviteit, het slaapritme, sociale contacten en manieren van omgaan in dagelijkse situaties. Het is daarom ook niet verrassend dat er verschillende opvattingen bestaan over wat een gezonde leefstijl is. In de spreekkamer merk ik dat maar al te goed. Wat voor de één gezond is, valt bij de ander totaal niet binnen zijn of haar levenspatroon. Wetende dat 80% van de chronische aandoeningen door een verkeerde leefstijl veroorzaakt wordt, zorgt de laatste jaren voor meer aandacht naar leefstijlgeneeskunde. Hoe zorg je dat je een gezonde leefstijl krijgt en behoudt?

 

Let food be the medicine and medicine be the food ~ Hippocrates

 


Preventie als onderdeel van geneeskunde


De uitspraak hierboven door de oude Griekse arts Hippocrates (400 v.Chr.) lijkt in de 21e eeuw opnieuw zijn waarden te hervinden. Als grondlegger van onze westerse geneeskunde benadrukte hij al hoe belangrijk voeding en leefstijl is om ziekte te behandelen en gezondheid te behouden. Nu ook tijdens de Coronapandemie weer blijkt dat met name mensen met ernstig overgewicht en/of onderliggend chronisch lijden een risico vormen voor ernstig beloop, wordt het belang van een gezonde leefstijl nog meer ingezien. Hoe kunnen we een gezonde leefstijl implementeren in onze huidige maatschappij?

De toekomst van de gezondheidszorg

In mei 2020 lanceerde de NFU (Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra) een nieuw Raamplan voor de Artsenopleiding. Hierin staan de belangrijkste competenties die een arts in 2025 zou moeten beheersen aan het einde van zijn opleiding. Naast dat de arts diagnoses moet leren stellen en ziekten leren te behandelen, wordt er in dit Raamplan ook benadrukt dat de arts de gezondheid moet bevorderen en beschermen. Dit betekent dus dat er vanaf nu meer aandacht en visie is voor preventie in de gezondheidszorg. Ik ben persoonlijk blij dat er nu meer aandacht komt voor preventie als onderdeel van de artsopleiding en hoop ook daadwerkelijk dat dit snel in de huisartsenpraktijk toegepast kan gaan worden. Arts en Leefstijl is al actief bezig een gezonde leefstijl in de praktijk te brengen met interessante nascholingen.

 


Waarom streven naar een gezonde leefstijl?


Waarom is een gezonde leefstijl nu zo belangrijk? En waarom ben ik nu zo’n voorstander van preventie door middel van een gezonde leefstijl? Het doel van een gezonde leefstijl is dat je zowel lichamelijk als geestelijke goed in je vel zit als dat je chronische ziekte behandelt met leefstijl. Maar wat houdt dit in?

Gezonde leefstijl voor nu en later

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor nu, maar ook erg belangrijk voor later. Als je gezond bent, wil je gezond blijven. Een gezonde leefstijl houdt je gezondheid in stand. Het zorgt ervoor dat je chronische ziekte voorkomt die door een ongezonde leefstijl ontstaan en dat je kwaliteit van leven hoog blijft. Hierdoor houdt je balans in de diverse terreinen van je leven en voorkom je dat je niet een chronische ziekte krijgt, zoals diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Daarnaast kan een gezonde leefstijl bijdragen bij het herstel van ziekten, zoals bij een burn-out en hoge bloeddruk. Een bijkomend voordeel daarbij is dat hierdoor minder medicatie wordt gebruikt en de zorgkosten dalen voor de maatschappij. Uiteindelijk creëer je zo met elkaar een duurzame gezondheidszorg.

 


Wat is een gezonde leefstijl?


Maar wat is nu een gezonde leefstijl? En is een gezonde en ongezonde leefstijl nu zo zwart-wit? Ik moet eerlijk zeggen, als ik aan een gezonde leefstijl denkt, komt als eerste gezonde voeding in mij naar boven. Maar een gezonde leefstijl is niet alleen gezonde voeding. Een gezonde leefstijl houdt ook in dat je voldoende beweegt, een goede nachtrust hebt, stress in je dagelijks leven weet te signaleren en te voorkomen en dat je mentaal gezond bent. Bij dit hele rijtje wil ook nog toevoegen het belang van spirituele groei. Wat ik hiermee bedoel is dat we bezig zijn met onze eigen innerlijke groeiprocessen in het leven die bijdragen aan ons welzijn. Wat houdt een gezonde leefstijl dan nu in?

Een gezonde leefstijl

Terugkomend op de uitspraak van Hippocrates. Een gezonde leefstijl houdt in dat jij je eigen gezondheid kan ondersteunen en verbeteren. En om dit te kunnen, zijn handvatten waar je op moet letten erg handig. Zo is er het Leefstijlroer die 6 pijlers omvat voor een gezonde leefstijl; beweging, voeding, sociaal, slaap, ontspanning en zingeving. Allen met hun eigen aandachtspunten. Zo vind ik het zelf erg fijn om dagelijks yoga te doen, gezond te ademen, dagelijks te wandelen en bewust bezig te zijn met zingeving in mijn leven en dit doe ik middels meditatie. Naar mijn idee gaat het er in principe om dat we door bewust te zijn van deze aandachtsgebieden, we balans in ons leven houden. Daarbij vind ik het belangrijk dat men beseft dat het bij een gezonde leefstijl niet gaat om het feit dat iedereen hetzelfde eet, dezelfde sportactiviteiten heeft of op dezelfde manier gaat ontspannen. Leefstijl blijft een persoonlijke aanpak met individuele voorkeuren.

 


Samenvatting


Een gezonde leefstijl is een levensstijl waarbij er balans is op verschillende terreinen van jezelf. Hierdoor behoudt je gezondheid en zorg je dat je geen last krijgt van chronische ziekte die veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Om gericht te werken aan een gezonde leefstijl is het Leefstijlroer een zeer praktische en goed toepasbaar middel om je eigen leefstijl aandacht te geven. Tot slot. Als je eenmaal weet wat een gezonde leefstijl is kan het lastig zijn je leefstijl ook daadwerkelijk te veranderen. Hiervoor heb je motivatie, discipline en doorzettingsvermogen nodig. Soms helpt het dan om via je huisarts of zelf via internet een leefstijlcoach te vinden die je hierin kan ondersteunen.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Mijn eerste jaar als waarnemend huisarts
Volgend bericht
Nascholingen| Tips voor (waarnemende) huisartsen

Dit is ook interessant

9 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan