Leefstijl

Preventie| Wat is een gezonde leefstijl?

Gezondheid

Wat is een gezonde leefstijl? Iedereen heeft zijn eigen routines in het dagelijks leven. In deze routines zitten keuzes voor voeding, sport- en bewegingsactiviteit, het slaapritme, sociale contacten en manieren van omgaan in dagelijkse situaties. Het is daarom ook niet verrassend dat er verschillende opvattingen bestaan over wat een gezonde leefstijl is. In de spreekkamer merk ik dat maar al te goed. Wat voor de één gezond is, valt bij de ander totaal niet binnen zijn of haar levenspatroon. Wetende dat 80% van de chronische aandoeningen door een verkeerde leefstijl veroorzaakt wordt, zorgt de laatste jaren voor meer aandacht naar leefstijlgeneeskunde. Hoe zorg je dat je een gezonde leefstijl krijgt en behoudt?

 

Let food be the medicine and medicine be the food ~ Hippocrates

 


Preventie als onderdeel van geneeskunde


De uitspraak hierboven door de oude Griekse arts Hippocrates (400 v.Chr.) lijkt in de 21e eeuw opnieuw zijn waarden te hervinden. Als grondlegger van onze westerse geneeskunde benadrukte hij al hoe belangrijk voeding en leefstijl is om ziekte te behandelen en gezondheid te behouden. Nu ook tijdens de coronapandemie weer blijkt dat met name mensen met ernstig overgewicht en/of onderliggend chronisch lijden een risico vormen voor ernstig beloop, wordt het belang van een gezonde leefstijl nog meer ingezien.

De toekomst van de gezondheidszorg

In mei 2020 lanceerde de NFU (Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra) een nieuw Raamplan voor de Artsenopleiding. Hierin staan de belangrijkste competenties die een arts in 2025 zou moeten beheersen aan het einde van zijn opleiding. Naast dat de arts diagnoses moet leren stellen en ziekten leren te behandelen, wordt er in dit raamplam ook benadrukt dat de arts de gezondheid moet bevorderen en beschermen. Dit betekent dus dat er vanaf nu meer aandacht en visie is voor preventie in de gezondheidszorg. Ik ben erg blij dat er mee aandacht komt voor preventie als onderdeel van de artsopleiding. En dat er vanuit meerdere kanten de urgentie wordt ingezien dat een gezonde leefstijl een basis moet vormen voor een gezonde maatschappij. 

 


Waarom streven naar een gezonde leefstijl?


Het doel van een gezonde leefstijl is dat je zowel lichamelijk als geestelijke goed in je vel zit. Een gezonde leefstijl heeft voordelen in het moment, namelijk het in stand houden van een goede gezondheid. Hierdoor houdt je balans in de diverse terreinen van je leven en voorkom je dat je niet een chronische ziekte krijgt, zoals diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Daarnaast kan een gezonde leefstijl bijdragen bij het herstel van ziekten, zoals bij een burn-out en hoge bloeddruk. Een bijkomend voordeel daarbij is dat hierdoor minder medicatie wordt gebruikt en de zorgkosten dalen voor de maatschappij. Uiteindelijk creëer je zo met elkaar een duurzame gezondheidszorg.

 


Wat is een gezonde leefstijl?


Als je aan een gezonde leefstijl denkt, komt vaak in eerste instantie gezonde voeding naar boven. Maar een gezonde leefstijl is niet alleen gezonde voeding. Een gezonde leefstijl houdt ook in dat je voldoende beweegt, een goede nachtrust hebt, stress in je dagelijks leven weet te signaleren/te voorkomen en dat je mentaal gezond bent. Daarbij wil ik nog het belang van spirituele groei toevoegen. Dit is onze eigen innerlijke groeiproces in het leven die bijdraagt aan ons welzijn. Wat houdt een gezonde leefstijl dan nu in?

Tips voor een gezonde leefstijl

Terugkomend op de uitspraak van Hippocrates. Een gezonde leefstijl houdt in dat jij je eigen gezondheid kan ondersteunen en verbeteren. De vier terreinen met daarbij de spirituele groei hebben daarbij aandacht nodig om de balans in het leven te houden. Ik vind het belangrijk dat men beseft dat het bij een gezonde leefstijl niet gaat om het feit dat iedereen hetzelfde eet, dezelfde sportactiviteiten heeft of op dezelfde manier gaat ontspannen. Leefstijl blijft een persoonlijke aanpak met individuele voorkeuren.

  1. Gezonde voeding; gevarieerd, matig en gezond.
  2. Voldoende beweging; minimaal 2,5 uur per week actief, zit minder en sta vaker 
  3. Een goede nachtrust; nodig voor herstel, gemiddeld 6,5-8u, houdt je aan dag- nachtritme
  4. Om stress in je dagelijks leven te signaleren en te voorkomen kan mediteren een handig middel zijn; balans tussen activiteit en ontspanning is essentieel voor lichaam en geest.
  5. Wordt je bewust van je ademhaling en oefen met de buikademhaling.

Tot slot. Als je eenmaal weet wat een gezonde leefstijl is kan het lastig zijn je leefstijl ook daadwerkelijk te veranderen. Hiervoor heb je motivatie, discipline en doorzettingsvermogen nodig. Soms helpt het dan om via je huisarts of zelf via internet een leefstijlcoach te vinden die je hierin kan ondersteunen. Carpe Diem!


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Terugblik| Hoe was mijn eerste jaar als waarnemend huisarts
Volgend bericht
Nascholingen| Tips voor (waarnemende) huisartsen

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu