mini-vakantie

Preventie| 3 Redenen om een mini-vakantie te plannen

Gezondheid

Hoe zou het zijn als je jouw weekend als mini-vakantie zou ervaren en niet het hele jaar op de zomer- of wintervakantie wacht om op te laden? Veel mensen kijken het hele jaar uit naar dé vakantie in de zomer of rondom de kerst. Even een paar weken helemaal kunnen doen en laten wat je wilt. En als het dan bijna zover is, lijken de laatste dagen voor de vakantie extra vermoeiend. Zelf kon ik door het coronavirus mijn voorjaarsvakantie niet door laten gaan en dit zou betekenen dat ik 7 maanden aan één stuk door zou werken. Daarom besloot ik mini-vakanties in mijn agenda te plannen om even op te kunnen laden. Hoe belangrijk is vakantie voor je gezondheid? En kan je een mini-vakantie gebruiken om op te laden?

 


Wat is vakantie?


Het is een wat vreemde vraag, wat is vakantie? Iedereen weet namelijk dat als je vakantie hebt, je even niet naar school of werk hoeft. Maar vóór 1850 wisten mensen niet wat vakantie houden was, zoals wij dit nu kennen. Vanaf 1850 kon de adel het zich veroorloven om op reis te gaan, maar voor het gewone volk bleef dit uitgesloten. Vakantie komt van het Latijns, vakantie; wat “vrij zijn van verplichtingen” betekent. In Nederland werden vakantiedagen pas in 1966 in de cao opgenomen. Gelukkig zijn we allemaal nu zo gewend aan onze vakanties dat we er nauwelijks bij stilstaan dat de mensen vroeger geen vakantie hadden. Waarom is vakantie belangrijk dat het zelfs in onze cao staat?

 


Waarom vakantie belangrijk is


Vakantie is belangrijk voor een goede gezondheid. Zelf heb je het waarschijnlijk ook gemerkt. Na een vakantie heb je meer energie, voel jij je gelukkiger, je bent gemotiveerder op werk en mogelijk ook creatiever van geest. Wat zorgt ervoor dat vakantie bijdraagt aan een goede gezondheid?

1. Ontspanning

Door even niks te moeten, geen afspraken te hebben, geen deadlines of lastige werkgerelateerde situaties, gaat je stressniveau naar beneden. Zoals ik al eerder schreef in mijn blog “Stress| Het nieuwe syndroom van de 21e eeuw”, hebben de meeste mensen op de één of andere manier stress in het dagelijks leven. Door in de vakantie in de ontspanningsmodus te komen, dalen onze stresshormonen en kan je lichaam tot rust komen en herstellen.

2. Rust voor je brein

Mentale vermoeidheid treedt vaak op na lange werkdagen en weinig momenten om op te laden. Tijdens je vakantie ben je iets aan het doen waar je energie van krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een bergwandeling, een stranddag of het bezoeken van steden en musea zijn. Door even je actieve, taakgerichte denken uit te zetten, krijg je ruimte voor mijmer momenten. Je hersenen krijgen letterlijk even “ademruimte”  om op te laden.

3. Meer energie door positiviteit

Doordat je in de vakantie de dingen kan doen die je leuk vindt, krijgt je automatisch meer energie. Dit kan zijn doordat je even meer tijd hebt voor jezelf, of juist meer kan genieten van gezellig eten met vrienden en familie. Door de activiteiten te doen die je leuk vindt, is je denken positiever, waardoor je gelukkiger bent. En op het moment dat je minder negatieve gevoelens en gedachten hebt, krijg je meer energie doordat er minder spanning in je lichaam ontstaat.  

 


Het weekend als mini-vakantie


Iedereen vindt het heerlijk om op vakantie te gaan en op te laden. Hiervoor hoef je echter niet 3 weken weg, een mini-vakantie van 4-5 dagen kan ook al voldoende zijn om de positieve effecten op onze gezondheid te ervaren. En omdat de meeste mensen vastzitten aan hun cao met vakantiedagen, kan je gewoonweg niet het gehele jaar op vakantie. Het is daarom goed om te weten dat een mini-vakantie gezondheidsvoordelen heeft, net als een langere vakantie van enkele weken.

Het belang van hóe je iets doet

Als je enkele weken op vakantie gaat, heb je wellicht iets langer profijt van de gezondheidsvoordelen dan bij een mini-vakantie. Toch kan een vakantie van 4-5 dagen al behoorlijk wat winst geven voor je gezondheid en dus op hoe jij je voelt. Wat belangrijk is bij het nemen van een mini-vakantie, is je mindset. Ons denken is een krachtige tool van hoe we de dingen interpreteren. Hoe kan je mindset ervoor zorgen dat je mini-vakantie gezondheidsvoordelen heeft? 

Je mindset in de mini-vakantie

Door een mini-vakantie krijg je automatisch meer aandacht voor het moment. Omdat ons denken richting aangeeft hoe we het leven interpreteren, kan het ons ook helpen in ontspanning te treden door het moment volledig te ervaren. Dit is hetzelfde effect als mindfulness en meditatie. Doordat je er voor hebt gekozen een mini-vakantie te hebben, hoef je even niet na te denken over wat je allemaal nog moet doen en je laat gemakkelijker de werkweek met de bijkomende stress los. Door de vakantie minste kan je makkelijker in het moment aanwezig zijn en ervaar je hierdoor automatisch de gezondheidsvoordelen van een vakantie. 

 


Tips voor een mini-vakantie


Zelf heb ik afgelopen periode meerdere mini-vakanties in Nederland gehad met mijn partner om op te laden. Door naar plekken te gaan in de natuur kon ik ontspannen, kreeg mijn brein rust en kon ik opladen. Hieronder een aantal tips die helpen om sneller een mini-vakantie mindset aan te nemen:

  1. Zorg ervoor dat  je voordat je mini-vakantie begint je to-do lijstje voor de week erna klaar hebt, zodat je in die dagen niet aan dingen hoeft te denken die moeten.
  2. Ga iets doen waar je door je werk geen tijd voor hebt, zoals rustig ontbijten, de natuur in en uitgebreid koken als je dit leuk vindt.
  3. Doordat je alle tijd hebt krijg je de kans om de dingen die je doet rustiger en meer in het moment te doen. Let daarbij eens op je ademhaling als je wandelt, je broodje smeert of rustig je koffie/thee drinkt.
  4. Een laatste tip. Na de mini-vakantie vallen de meeste mensen snel weer terug in de werkstress. Belangrijk is daarbij om ook tijdens werk een gezonde leefstijl aan te houden om zo voldoende energie te blijven behouden.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Slapen is gezond| Hoe zorg je voor een goede nachtrust
Volgend bericht
Huisarts| 6 Handige tips voor waarnemers in de dagpraktijk

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan