OVER MIJ

Huisarts waarnemer haarlem

Mijn naam is Mattanja Dirks (1986) en ik ben huisarts sinds juni 2019. Op dit moment neem ik in verschillende huisartspraktijken in- en rondom Amsterdam waar voor praktijkhouders.

Als huisarts ben je een generalist, dus breed opgeleid in het vak. Van nature ben ik een allrounder, een generalist van het leven, en het huisarts-zijn sluit daarom goed bij mij aan. Dit allround aspect van mij komt in allerlei levensgebieden naar voren.

Ik hou enorm van sporten. Zo doe ik aan hardlopen, yoga, heb ik snowboarden en skiën nu ingeruild voor langlaufen en geniet ik intens van wandelen. Daarnaast kan ik diep geraakt worden door muziek en film. Zelf ben ik opgegroeid met de piano (klassieke muziek) en speel ik graag muziekstukken voor mezelf. Samen met anderen geniet ik van mantra’s zingen (reciteren van heilige teksten) en naar concerten gaan.

Reizen is een andere grote passie van mij. Zo ben ik in Kameroen en Nieuw-Zeeland geweest tijdens mijn geneeskunde opleiding voor co-schappen en heb ik ruim een jaar in Canada (Vancouver) gewoond na mijn opleiding geneeskunde voor ervaring in leefstijlgeneeskunde.

Gezondheid en meditatie

Naast het allround aspect zijn er twee focuspunten in mijn leven, die als een rode draad altijd aanwezig zijn: gezondheid en meditatie. Gezondheid is het in balans zijn van het lichaam. Meditatie is een staat van zijn waarin een situatie niet wordt gemanipuleerd door het denken. Beiden komen terug in de spreekkamer bij mij als huisarts en over beiden punten schrijf ik graag ter informatie, inspiratie en vermaak.

Wat lees je op mijn blog?

In mijn blogs zullen diverse thema’s aan bod komen. Als huisarts zal ik (achtergrond) informatie delen over gezondheidsklachten die ik in de spreekkamer tegenkom en zal ik mijn visie delen over problemen waar ik (en wellicht ook collega’s) als huisarts tegen aanloop. Daarnaast zal je hier ook blogs vinden vanuit mijn meditatie achtergrond, over aspecten van het denken en emoties die meespelen in zowel het dagelijks leven als in de spreekkamer.

Ook zal je informatie vinden voor waarnemers. Wat moet je regelen als je klaar bent als huisarts en gaat waarnemen? Waar vind je leuke nascholingen? En hoe is het voor mij om als waarnemer tegenwoordig te werken?

Tot slot zal ik ook blogs schrijven over mijn dagelijks leven met mijn geliefde Paulien waarbij we samen heel graag regelmatig korte- en lange reizen maken. Zo zijn we vorig jaar 3 maanden in India geweest bij de ashram van Ramana Maharshi (1879-1950) en Amma. Tevens bezochten we de prachtige tropische eilanden van de Andaman. In mei gingen we naar Zwitserland om te wandelen en in oktober liepen we samen in Nepal naar het Annapurna Base Camp (4130m).

Gezondheid en meditatie

Bewustwording creëren

Met mijn werk en deze blog wil ik graag meer bewustwording teweeg brengen. Bewustwording van het feit dat het denken, emoties en lichamelijke sensaties altijd aanwezig zijn en dat deze altijd veranderen. Dit is niet het probleem. Een probleem ontstaat er zodra er weerstand wordt geboden. En in het moment is er nooit een probleem. Het gaat er dus niet om wat er gebeurt, maar hoe je hiermee om gaat.