Nascholingen zijn als (waarnemend) huisarts verplicht. Afgelopen jaar heb ik als waarnemer op verschillende manieren nascholingspunten gehaald zodat ik me over 5 jaar weer kan herregistreren als huisarts. Er zijn veel organisaties die geaccrediteerde nascholingen aanbieden en soms is het daarom extra lastig om tussen al die nascholingen een passende nascholing te kiezen die bij jouw behoefte aansluit. Bovendien is het logisch dat je niet elke week stil staat om nascholingen te volgen, waardoor je voordat je het weet te weinig accreditatiepunten behaald. Hoe kom je als waarnemend huisarts aan voldoende nascholingspunten? En welke nascholingen zijn er allemaal?
Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think ~ Albert Einstein
Herregistratie-eisen
Herregistratie in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is voor een aantal specialismen in het leven geroepen om te waarborgen dat de specialist voldoende deskundig is in zijn vakgebied en de kwaliteit van de specialist voldoende is. De herregistratie loopt via het RGS ( Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten). De registratie is 5 jaar geldig en voor herregistratie moet je aan een aantal eisen voldoen. Sinds 1 januari 2020 zijn deze aangepast, waarbij er vier eisen zijn:
- Voldoende uren gewerkt met voldoende uren in de ANW-uren (avond-, nacht- of weekenddiensten), die verdeeld zijn over de 5 jaar; gemiddeld 16 uur per week in een huisartsenpraktijk en 50 ANW-uren per jaar.
- Voldoende geaccrediteerde nascholingen gevolgd (deskundigheidsbevordering); minimaal 200 uur geaccrediteerde nascholingen (gem. 40 uur per jaar). Dit kan je laten registreren in GAIA (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie).
- Voldoende uren waarin evaluatie van individueel functioneren werd getoetst (EIF); dit gebeurd via het visitatie van de NHG. Half jaar voor herregistratie aanmelden en 6 weken voor deze datum af ronden. Tip; zet dit in je alvast in je agenda.
- Deelname aan externe kwaliteitsevaluatie; 10 uur intercollegiale toetsing (tellen mee bij de uren voor deskundheidsbevordering).
Online nascholingen
In het begin van mijn eerste jaar waarnemen heb ik met name online nascholingen gevolgd, zoals diverse PIN’s (Programma’s voor Individuele Nascholing) bij de NHG. Om deze nascholing te volgen moet je lid zijn van de NHG of per PIN betalen. Persoonlijk vond ik deze nascholingen over het algemeen leerzaam om te doen en kon ik gemakkelijk hiaten in mijn kennis aanvullen. Er zijn diverse organisaties die online-nascholingen aanbieden voor (huis)artsen die geaccrediteerd zijn en het is daarbij ook een kwestie van interesse welke nascholing bij je past (zie hieronder voor websites).
Dermatoscopie nascholing
In mijn eerste jaar heb ik ervoor gekozen een dermatoscopie cursus te volgen, omdat ik merkte dat ik te weinig expertise had om huidplekjes te beoordelen. Er zijn verschillende organisaties die een dergelijke cursus aanbieden, zoals Spico e-ducatie en Boerhaave Nascholing. Zelf heb ik gekozen voor de online dermatoscopie cursus van Spico e-ducatie die door Maartje Spit werd begeleid. De redenen dat ik voor deze cursus koos: a) Toegang hebben tot een platform (ook na de nascholing). b) Een langere periode (12 weken) om met de dermatoscoop te oefenen en daarbij begeleiding te krijgen zodat het een onderdeel van mijn lichamelijk onderzoek kon worden. c) ruime ervaring van de docent in lesgeven en het gebruik van de dermatoscoop. Achteraf kan ik zeggen dat het een nuttige cursus was, waar ik veel aan heb in de dagelijkse praktijk.
Nascholingen op locatie
Naast dat er veel online nascholingen te volgen zijn, is er ook een ruim aanbod op locatie. Zo zijn er organisaties die nascholingen in het buitenland organiseren, organisaties die in Nederland op locatie onderwijs organiseren en organisaties die een combinatie van online en op locatie nascholingen organiseren. Ook privé-klinieken en farmaceutische industrieën organiseren nascholingen met extra’s, zoals een luxe diner. Hierbij vind ik dat je als arts bewust moet zijn van het marketing component hierbij vanuit deze organisaties. Zelf draag ik een warm hart toe aan de nascholingen van de ASIMH (Amsterdam School for Integrative Medicine and Health). Opgericht door Simone Ardesch. Vanuit de ASIMH worden diverse wetenschappelijk onderbouwde nascholingen en opleidingen georganiseerd door verschillende mensen op het gebied van integrale geneeskunde. Een aantal van deze nascholingen zijn niet geaccrediteerd, maar dragen bij aan zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling.
Tips
Er zijn veel nascholingen voor huisartsen die punten toekennen. Als waarnemend huisarts hoef je geen toetsen meer te halen, zoals de LHK-toets (Landelijke Huisartsen Kennistoets) tijdens je opleiding, zodat je hiaten in je kennis kan opsporen. Hierdoor kan het zo zijn dat je nascholingen kiest waar je al goed in bent, in plaats van waar je kennis juist nog niet zo goed van is. Hoe kies je de juiste nascholing?
Tip 1
In de spreekkamer ervaar je vaak zelf al welke onderwerpen of gebieden je minder liggen. Dit zijn vaak ook de onderwerpen waar je zelf niet automatisch meer in gaat verdiepen en nascholing in gaat volgen. Mijn tip; volg minimaal 1 nascholing per jaar op het gebied die je minder leuk, boeiend of interessant vindt, zodat je kennis ook up-to-date blijft van deze gebieden.
Tip 2
Wissel online nascholingen en praktische nascholingen af om het leren voor jezelf uitdagend te houden. Zo voorkom je dat je alleen nascholingen doet om snel even punten te halen, maar dat je er ook plezier in houdt.
Tip 3
Plan je nascholingen en verdeel ze over de jaren heen. Zo voorkom je dat je niet in het jaar van je herregistratie opeens heel hard aan de bak moet om de punten bij elkaar te krijgen.
Websites voor nascholingen
Welke nascholingen zijn er allemaal? Er zijn tal van organisaties die nascholingen voor huisartsen aanbieden. Hieronder zal ik een aantal op een rijtje zetten:
- Integrative Medicine nascholingen
- PIN abonnement bij de NHG
- LHV Academie; divers aanbod van nascholingen
- Nascholingen in Azië bij Docendo Orbis
- Overzicht van het nascholingsaanbod
5 reacties. Plaats een nieuwe
Voor collega’s een belangrijk onderwerp dat in de praktijk makkelijk op de achtergrond raakt.
Tijdens intervisie kan je elkaar daarop bevragen. Zie Medisch Contact. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/voortgangstoets-populair-bij-artsen.htm
[…] eenzelfde huisartsenpraktijk zorg er dan voor niet bij elk overleg aanwezig te zijn, kies je eigen nascholingen en gebruik zo nodig een […]
[…] het moment dat je al je gegevens bij het RGS moet indienen voor herregistratie. In mijn blog over nascholingen lees je nog meer […]
Dag mattanja, weet jij hie ik voor februari nog 6 ict punten kan halen? Ik ben waarnemer en zit niet bij een fto of intervisie groepje
Hoi Paula,ik weet niet in welke regio je werkt, maar je zou een wijkgroep bij jou in de buurt kunnen benaderen of je een fto kan bijwonen. Daarnaast is de vraag of je bij een intervisiegroep wilt aansluiten, zo ja, dan zou je op facebook of telegram een oproep kunnen doen om bij een bestaande intervisiegroep te gaan of een nieuwe te vormen. Ik hoop dat dit wat helpt.