We kennen het allemaal wel, een week die eigenlijk te vol staat met afspraken na werk. Daarbij willen we ook nog tijd voor ons zelf om te sporten of andere hobby’s uit te voeren. Nu door het Coronavirus staat het leven buiten de deur grotendeels stil en dit geeft ons ruimte in de dagen. Deze extra tijd is een kans om naar je gevoel en de stilte te gaan, waarbij je niet probeert te ontsnappen aan jezelf. Naar jezelf kijken en alleen zijn is een grote uitdaging, misschien wel de grootste uitdaging. Deze coronatijd biedt een ongekende stilte met zich mee als we daar gehoor aan geven. Hoe kan je de stilte in deze coronatijd benutten om naar je eigen gevoel en stilte te gaan en niet opnieuw op zoek te gaan naar afleiding?
Be the silent watcher of your thoughts and behavior. You are beneath the thinker. You are the stillness beneath the mental noise. You are the love and joy beneath the pain ~ Eckart Tolle
De ongekende stilte buiten de deur
Het Coronavirus heeft halt geroepen in onze levens. Scholen zijn dicht, cafés en restaurants hebben de deuren moeten sluiten en veel bedrijven werken nu vanuit huis waardoor er minder werk-privé verkeer op straat is. Het virus heeft ons letterlijk van ons drukke bestaan teruggeroepen, waardoor we nu thuis zitten en met gepaste afstand met onze medemens omgaan. Hierdoor heerst er een ongewone stilte buiten de deur die we niet kennen. Er is geen afleiding om naar feestjes, borrels of andere afspraken te gaan. Nee, er is op dit moment even de rust om naar binnen te keren en naar je eigen gevoel te gaan in plaats van het bezig zijn met anderen en met van alles om je heen. We zijn namelijk in onze maatschappij enorm gewend geraakt om met ons denken bezig te zijn en daar de focus te leggen. Luisteren naar onze gevoelens, of sommige noemen het je intuïtie en andere je onbewuste, heeft vaak minder de aandacht. Hierdoor kan de balans wegglijden tussen luisteren naar je gevoel en de aandacht aan je denken geven. Nu er automatisch minder afleiding buiten de deur mogelijk is, heeft ieder van ons de kans om de gecreëerde stilte door het virus er te laten zijn. Deze stilte kan benut worden om naar je eigen gevoel te gaan in plaats van nieuwe afleidingen te zoeken, want daar is het denken erg goed in. Het denken wil namelijk graag bezig zijn met nieuwe afleidingen en zo min mogelijk worden lastig gevallen met je eigen gevoelens en de stilte. Hoe doe je dit?
Waarom mediteren helpt om naar de stilte te gaan
Mediteren is een hulpmiddel om naar de stilte in ons zelf te gaan. Onze aandacht is vaak naar buiten gekeerd, naar alles wat er in onze omgeving gebeurt. In mijn blog over “Wat is meditatie” lees je wat de essentie is van meditatie. Mediteren is een manier om de aandacht naar binnen te keren. De aandacht is dan niet meer gefocust op de reactie van een ander, de geluiden van de buren of kinderen die buiten spelen. De aandacht wordt daarentegen tijdens het mediteren volledig naar het gevoelsleven en de gedachten binnen in jou gekeerd om vandaaruit plaats te maken naar de stilte. De in eerste instantie gecreëerde concentratie, als je begint met mediteren, wordt daarbij uitgebreid naar zelfobservatie. Hierbij ligt de nadruk op de niet-oordelende observatie van alles wat voorbij komt vanuit je gevoelens en of gedachten. Zoals bijvoorbeeld angstige gevoelens naar boven kunnen komen tijdens het mediteren in de coronacrisis en waarbij deze geobserveerd kunnen worden zonder manipulatie van nieuwe gedachten. Door te mediteren leer je gevoelens en gedachten de ruimte te geven zonder zelf in deze gevoelens of gedachten mee te gaan. Hierdoor kan je uiteindelijk in het dagelijks leven makkelijker naar je eigen gevoel.
Het nut van mediteren in de coronatijd
In de coronatijd komen er veel verschillende gevoelens en emoties naar boven. Angst is daarbij een gemeenschappelijke factor voor ons allemaal. Sommige zijn bang om zelf ziek te worden, om een dierbare te verliezen of voor het gevoel van eenzaamheid. Anderen zijn bang voor de gevolgen na de crisis waarin faillissement kan optreden, schulden die moeten worden afbetaald en eventueel blijvende maatregelen na de crisis. Angst is vaak gebaseerd op gedachten over de toekomst zoals; wat als ik straks toch ziek ga worden? Deze gedachten halen je uit het moment en mediteren brengt je terug naar het moment.
Hoe mediteren je in het moment brengt
Mediteren maakt het jezelf mogelijk het huidige moment te beschouwen zoals het is. Hierin zit wel een verschil in passief de situatie aanschouwen of werkelijk de situatie accepteren zoals die is. Bij het passief zijn in een situatie neem je een slachtofferrol aan die je wederom uit het moment haalt. Als je de situatie aanschouwt zoals die er is, dan is er automatisch acceptatie. Acceptatie betekent geen weerstand bieden tegen wat er gebeurt, maar juist te handelen in de situatie. Dit kan ook betekenen dat je even niks doet en alleen maar voelt of even rustig naar je ademhaling teruggaat. Door in het moment aanwezig te zijn verdwijnt de angst. Door dus te mediteren in de coronatijd oefen je om in het moment aanwezig te zijn en omarm je de situatie zoals die daarin aanwezig is.
Oefening om te mediteren
In deze oefening leer je in het moment aanwezig te zijn en zonder oordeel je gedachten en gevoelens voorbij te zien komen. Lees deze oefening eerst rustig door voordat je hem uitvoert. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt door de oefening zelf.
- Zoek een rustige plek op, ergens in huis of buiten, waar je ongestoord kan zitten voor tenminste 5 minuten.
- Ga comfortabel zitten op een meditatiekussen in kleermakerszit, op een bankje in de tuin of gewoon op een stoel. Het is niet belangrijk hoe je zit, maar dat je ontspannen kan zitten. Leg je handen rustig open in je schoot of vouw ze in elkaar, wat voor jou aangenaam is.
- Sluit vervolgens je ogen en begin je aandacht naar binnen te brengen door met je aandacht naar je lichaamshouding te gaan. Voel hoe je billen de stoel of het kussen raakt, waar je handen liggen, in welke houding je je benen hebt.
- Ga vervolgens met je aandacht naar je ademhaling en observeer waar je adem stopt. Is dit in je borstkas? Adem je met je buik? Beïnvloed je ademhaling niet, laat je ademhaling er zijn zoals deze er is.
- Blijf met je aandacht bij je ademhaling zolang dit lukt. Op een gegeven moment zullen er gedachten en gevoelens voorbij komen die je meenemen in hun stroom en is je aandacht niet meer bij je ademhaling. Als dit door hebt, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling, zonder oordeel.
- Doe dit zolang je wilt en kan.
- Als je nog nooit hebt gemediteerd is mijn advies om te beginnen met 5 minuten per dag. Gun jezelf een maand de tijd om te ervaren wat deze oefening met je doet. Ervaar je dat de oefening een positief effect heeft op je dagelijks leven, blijf de oefening doen en verleng als je wilt de tijd dat je je aandacht naar je ademhaling brengt.
Veel plezier!
Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het Coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.
3 reacties. Plaats een nieuwe
[…] naar deze Blog om meer te weten over meditatie tijdens deze […]
[…] ook daarna als de gebeurtenis die stress veroorzaakt al is verdwenen. Door bewust te blijven wat er in het moment gebeurt, kan de gecreëerde stress door ons eigen denken gefilterd worden. Hierdoor is er al een […]
[…] voor mij thuis zijn in zowel mezelf als thuis-thuis zijn. Net zoals tijdens de eerste golf is meditatie een vast onderdeel van de dag om nog meer naar de stilte te gaan. Naast dat ik al veel yoga deed, is dit geïntensiveerd nadat ik de yogaopleiding in de vakantie […]