Stilte Meditatie

Meditatie| Wat is stiltemeditatie en wat zijn de voordelen?

Gezondheid

Wat is stiltemeditatie en wat zijn de voordelen hiervan? In 1979 bracht John Kabat mindfulness naar het westen, waardoor mediteren een toegankelijker en bekender begrip werd. Steeds meer mensen begonnen met mediteren. Langzamerhand is mediteren uit de zweverige hoek verdwenen en staan steeds meer mensen open om zelf meditatie te ervaren. En omdat het leven van de gemiddelde Nederlander hectisch, (over)vol en met name naar buiten is gericht, geeft meditatie veel innerlijke voldoening. Ook ik ben de afgelopen 13 jaar dagelijks met meditatie bezig geweest. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het mediteren me enorm veel heeft gebracht en nog steeds brengt. Waarom is stiltemeditatie zo effectief?

 

Listen to silence. It has so much to say ~ Rumi

 


Wat is stiltemeditatie?


Er zijn verschillende vormen van mediteren en allemaal hebben ze één doel, namelijk jou je innerlijk stilte te laten ervaren. Hier lees je wat meditatie is. Maar wat is stiltemeditatie, ook wel Vipassana genoemd? Stilte in de zin van meditatie is niet de afwezigheid van geluid, van niet praten of het niet hebben van gedachten. Stilte verwijst in de zin van meditatie naar de stilte in jezelf die bij iedereen aanwezig is. Maar door de constante afleiding van onze telefoon en dagelijkse activiteiten, gaan we vaak niet naar deze stilte toe. Tijdens stiltemeditatie observeer je alles wat voorbij komt. Het doel van stiltemeditatie is, zoals Boeddha het beschreef; “het ontdekken van onze eigen werkelijke natuur”. Door onze hectische, drukke en go-go-go levens is er weinig tijd om te gaan zitten en op zoek te gaan naar de stilte in onszelf. Hoe kan je  stiltemeditatie leren in het dagelijks leven?

Stiltemeditatie leren

Stiltemeditatie  is voor iedereen toegankelijk en te leren. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is en dat je het in één keer kan. Net zoals wanneer je leert pianospelen, zo moet je om stiltemeditatie te leren; oefenen, geduld en discipline hebben met daarbij elke dag een frisse en open houding tijdens het mediteren. En net als bij het leren van pianospelen, zo ontdek en leer je telkens iets nieuws. Het leren van stiltemeditatie kan gewoon thuis door het zelf te gaan doen, of je kan ervoor kiezen om een keer een stilteweekend, stilteweek of Vipasanna cursus te volgen. Zelf ben ik thuis begonnen met stiltemeditatie. Eerst begon ik 5 minuten met mediteren, toen 15 minuten en vervolgens een half uur. Pas nadat ik de Vipasanna-cursus in Nieuw-Zeeland had gevolgd, begon ik mijn meditatie tijd uit te gaan breiden naar één uur per dag. Ik gaf mezelf een half jaar de tijd om te ervaren of het mij iets zou brengen, anders zou ik stoppen. Maar de meditatie had veel effect op mij en mijn dagelijks leven dat ik nog elke dag mijn meditatie moment pak. Wat zijn de voordelen van stiltemeditatie die ik heb ervaren?

 


Wat zijn de voordelen van stiltemeditatie?


Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken die de voordelen van meditatie aantonen. Waar het hier op neerkomt is dat er balans moet zijn tussen activiteit en rust, dan is het lichaam in balans. En omdat we in een maatschappij leven waarin we continu bezig zijn met van alles om ons heen, ontbreekt vaak de rust die te vinden is in stiltemeditatie. De effecten van stiltemeditatie zijn:

1. Je komt tot rust

Het tot rust laten komen van je gedachten, emoties en gevoelens is een eerste stap in stiltemeditatie. Door externe prikkels buiten je te laten en je aandacht en focus naar binnen brengen, zorg je ervoor dat je makkelijker je eigen gedachten kan zien. Op het moment dat je niet meer wordt afgeleid door buitenwereld, kan je gaan luisteren naar wat er binnen in jezelf afspeelt. Hierbij kunnen er in eerste instantie heel veel gedachten opkomen en vragen vanuit je dagelijks leven. Je gedachten vliegen van het verleden naar de toekomst heen en weer. En juist door langere tijd stil te zitten, je aandacht en focus te houden op één punt, kan je alle gedachten langzaam kalmeren en meer van een afstand gaan zien welke gedachten als een patroon telkens opkomen.  

2. Je leert naar jezelf te luisteren

Echt naar jezelf luisteren is misschien wel het meest lastige in het dagelijks leven waarin je met name afgestemd bent op je omgeving. Door te mediteren en je te richten op je eigen gedachten, gevoelens en emoties leer je hoe het is om je eigen gedachten- en gevoelswereld waar te nemen. Wanneer je dit vaker doet, wordt het makkelijker om in je dagelijks leven je eigen gedachten en gevoelens waar te nemen. En hierdoor wordt het weer makkelijker om in de hectiek van het dagelijks leven, af te stemmen op jezelf met wat jij nodig hebt en wil.

3. Je leert meer geduld hebben

Zoals ik hierboven al schreef, stiltemeditatie is niet altijd makkelijk en zeker niet als je net begint. Dit is met alles zo. Overal waar je net mee begint is onwennig en vergt in het begin wat doorzettingsvermogen. Op het moment dat je begint, zal je merken hoeveel gedachten, gevoelens en emoties telkens opkomen. Dit is heel normaal en ook helemaal niet erg. Want juist deze stroom van oneindige gedachten, gevoelens en emoties zijn er ook de hele dag, alleen merk jij ze niet bewust op. Toch putten ze je uit en vragen onbewust heel vaak je aandacht. Omdat je tijdens de stiltemeditatie de gedachten, gevoelens en emoties continu voorbij ziet komen en je telkens teruggaat naar je focuspunt, leer je geduld hebben voor jezelf.

4. Je leert wat acceptatie is

Hoe vaak willen we dat een situatie anders is dan dat die is? Of dat we niet blij zijn met hoe we eruit zien? En hoe vaak zijn we niet afkeurend over het gedrag van anderen? Dit zijn voorbeelden van gedachten die onrust veroorzaken, negativiteit oproepen en veel energiekosten. Hoe fijn zou het zijn als je in harmonie en liefde kan leven? En dit begint met het observeren van alles wat er in jou zelf continue gebeurd. Tijdens de stiltemeditatie observeer je alles wat voorbij komt, zowel de positieve als de negatieve gedachten. Hierbij laat je elk oordeel, elk geluksgevoel en alle emoties voorbij komen, zonder ze te beïnvloeden met nieuwe gedachten. Kortom, je verandert gedachten, gevoelens en emoties niet naar hoe je wilt dat ze naar jou idee zouden moeten zijn. Dit is acceptatie, waarin er geen tussenkomst is van nieuwe gedachten. 

5. Je leert beter te ademen

Tijdens de meditatie, oefen je in eerste instantie je aandacht en focus op je ademhaling te houden. Focus en aandacht zijn beide eigenschappen van onze mind die we niet regelmatig trainen. We zijn snel en vaak afgeleid door prikkels om ons heen en daardoor is het lastig om je gedachten rustig te krijgen. Door je aandacht op je ademhaling te vestigen, raak je vertrouwt met je eigen ademritme, de diepte van je ademhaling en de luchtstroom van de in- en uitademing door je neus. Hierdoor ga je vanzelf rustiger en dieper ademen, wat voor een gezonde ademhaling zorgt.

 


Samenvatting


Met stiltemeditatie ga je naar de stilte in jezelf waarbij je jouw eigen gedachten, gevoelens en emoties observeert. Hierbij manipuleer je niks wat voorbij komt. Alles probeer je er te laten zijn zoals het is, waardoor volledige acceptatie ontstaat. Door stiltemeditatie te beoefenen ga je steeds meer je eigen gedachten, gevoelens en emoties in je dagelijks leven herkennen, waardoor je beter naar jezelf leert luisteren. Je leert daarbij geduld voor jezelf te hebben en gezonder te ademen. Wil je een keer stiltemeditatie proberen, dan kan je het beste het gewoon gaan doen: Thuis, een stilteweekend of een Vipassana-cursus zijn allen goede opties.

Geïnteresseerd in een stilteweekend? Kijk dan hier om je aan te melden voor een stilteweekend.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

 

 

Vorig bericht
Yoga| De belangrijkste voordelen van live yogales online
Volgend bericht
Huisarts| Hoeveel tijd per dag besteed jij aan zelfzorg?

Dit is ook interessant

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan