Stilte Meditatie

Meditatie| Wat is stilte meditatie en wat zijn de voordelen?

Gezondheid

Wat is stilte meditatie en wat zijn de voordelen hiervan? In 1979 bracht John Kabat mindfulness naar het westen, waardoor mediteren een toegankelijker en bekender begrip werd. Steeds meer mensen begonnen met mediteren. Langzamerhand is mediteren uit de zweverige hoek verdwenen en staan steeds meer mensen open om zelf meditatie te ervaren. En omdat het leven van de gemiddelde Nederlander hectisch, (over)vol en met name naar buiten is gericht, geeft meditatie veel innerlijke voldoening. Ook ik ben de afgelopen 13 jaar dagelijks met meditatie bezig geweest. En met hart en ziel kan ik je vertellen dat het mediteren me enorm veel heeft gebracht.

 

Listen to silence. It has so much to say ~ Rumi

 


Wat is stilte meditatie?


Er zijn verschillende vormen van mediteren en allemaal hebben ze één doel, namelijk jou je innerlijk stilte te laten ervaren. Hier lees je wat meditatie is. Maar wat is Stilte Meditatie, ook wel Vipassana genoemd? Stilte in de zin van meditatie is niet de afwezigheid van geluid, van niet praten of het niet hebben van gedachten. Stilte verwijst in de zin van meditatie naar de innerlijke Stilte die bij iedereen aanwezig is, maar vaak niet ervaren wordt. Tijdens Stilte meditatie observeer je alles wat voorbij komt. Het doel, zoals Boeddha het beschreef, is het ontdekken van onze eigen werkelijke natuur door middel van stilte meditatie. Door onze hectische, drukke en Go-Go-Go levens is er weinig tijd om te gaan zitten en op zoek te gaan naar de Stilte in onszelf. Hoe kan je toch stilte meditatie leren in onze druk bezette levens?

Stilte meditatie leren

Stilte meditatie  is voor iedereen toegankelijk en te leren. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is en dat je het in één keer kan. Net zoals wanneer je leert pianospelen, zo moet je om Stilte meditatie te leren; oefenen, geduld en discipline hebben met daarbij elke dag een frisse en open houding tijdens het mediteren. En net als bij het leren van pianospelen, zo ontdek en leer je telkens iets nieuws. Het leren van stilte meditatie kan gewoon thuis door het zelf te gaan doen, of je kan ervoor kiezen om een keer een Stilte weekend, Stilte week of Vipasanna cursus te volgen. Zelf ben ik thuis begonnen met Stilte meditatie. Eerst begon ik 5 minuten met mediteren, toen 15 minuten en vervolgens een half uur. Pas nadat ik de Vipasanna-cursus in Nieuw-Zeeland had gevolgd, begon ik mijn meditatie tijd uit te gaan breiden naar één uur per dag. Welke voordelen van stilte meditatie zijn er?

 


Wat zijn de voordelen van stilte meditatie?


Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken die de voordelen van meditatie aantonen. Waar het hier op neerkomt is dat er balans moet zijn tussen activiteit en rust. En omdat we in een maatschappij leven waarin we continu bezig zijn met van alles om ons heen, ontbreekt vaak de rust die te vinden is in (Stilte) meditatie. Wat zijn de voordelen van stilte meditatie?

1. Je komt tot rust

Tot rust komen van je gedachten, emoties en gevoelens is een eerste stap in Stilte meditatie om door te dringen in diepere lagen. Op het moment dat je niet meer wordt afgeleid door de geluiden buiten jou, kan je gaan luisteren naar wat er binnen in jezelf afspeelt. Hierbij kunnen er in eerste instantie heel veel gedachten opkomen en vragen uit je dagelijks leven. Doe ik wat ik wil doen? Ben ik blij met wat ik doe? En daarbij komen ook gevoelens en emoties die de ruimte krijgen naar boven. Eerder werden deze gemakkelijker naar de achtergrond geduwd door de drukte van de dag. Door te focussen op onze innerlijke stilte ontstaat er vaak eerst wat onrust en herrie in jezelf, wat vervolgens tot rust komt door meditatie. 

2. Je leert naar jezelf te luisteren

Doordat je langere tijd in stilte bent met jezelf, begin je jouw gedachten, gevoelens en emoties meer te zien. Wanneer je in eerste instantie dit opmerkt tijdens Stilte Meditatie, ga je dit ook vaker en meer in je dagelijks leven zien gebeuren. Door het opmerkzaam zijn van je eigen gedachten, gevoelens en emoties kan je hier ook meer zelf sturing  aan geven, waardoor je minder geleefd wordt vanuit je oude patronen.

3. Je leert meer geduld hebben

Zoals ik al hierboven schreef, stilte meditatie is niet altijd makkelijk en zeker niet als je net begint. Op het moment dat je begint, zal je merken hoeveel gedachten, gevoelens en emoties telkens opkomen. Dit is heel normaal en ook helemaal niet erg. Want juist deze stroom van oneindige gedachten, gevoelens en emoties zijn er ook de hele dag, alleen merk jij ze niet bewust op. Toch putten ze je uit en vragen onbewust heel vaak je aandacht. Omdat je tijdens de stilte meditatie de gedachten, gevoelens en emoties continu voorbij ziet komen en je telkens teruggaat naar je focuspunt, leer je geduld hebben voor jezelf.

4. Je leert wat acceptatie is

Hoe vaak willen we dat een situatie anders is dan dat die is? Of dat we niet blij zijn met hoe we eruit zien? En hoe vaak zijn we niet afkeurend over het gedrag van anderen? Dit zijn voorbeelden die onrust veroorzaken, negativiteit oproepen en veel energie kosten. Hoe fijn zou het zijn als je in harmonie en liefde kan leven? En dit begint met het observeren van alles wat er in jou zelf continue gebeurd. Tijdens de Stilte Meditatie observeer je alles wat voorbij komt, positieve en negatieve gedachten. Hierbij laat je elk oordeel, elk geluksgevoel en alle emoties voorbij komen, zonder ze te beïnvloeden met nieuwe gedachten. Kortom, je verandert gedachten, gevoelens en emoties niet naar hoe je wilt dat ze naar jou idee zouden moeten zijn. Dit is acceptatie, waarin er geen tussenkomst is van nieuwe gedachten. 

5. Je leert betere te ademen

Tijdens de meditatie oefen je in eerste instantie je aandacht en focus op je ademhaling te houden. Focus en aandacht zijn beide eigenschappen van onze mind die we niet regelmatig trainen. We zijn snel en vaak afgeleid door prikkels om ons heen en daardoor is het lastig om je gedachten rustig te krijgen. Door je aandacht op je ademhaling te vestigen, raak je vertrouwt met je eigen ademritme, de diepte van je ademhaling en de luchtstroom van de in- en uitademing door je neus. Hierdoor ga je vanzelf rustiger en dieper ademen, wat voor een gezonde ademhaling zorgt.

 


Samenvatting


Met stilte meditatie ga je naar de stilte in jezelf waarbij je jouw eigen gedachten, gevoelens en emoties observeert. Hierbij manipuleer je niks wat voorbij komt. Alles probeer je er te laten zijn zoals het is, waardoor volledige acceptatie ontstaat. Door Stilte Meditatie te beoefenen ga je steeds meer je eigen gedachten, gevoelens en emoties in je dagelijks leven herkennen, waardoor je beter naar jezelf leert luisteren. Je leert daarbij geduld voor jezelf te hebben en gezonder te ademen. Wil je een keer stilte meditatie proberen, dan kan je het beste het gewoon gaan doen: Thuis, een stilteweekend of een Vipassana-cursus zijn allen goede opties.

Geïnteresseerd in een stilteweekend? Kijk dan hier om je aan te melden voor een Stilte weekend.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

 

 

Vorig bericht
Yoga| De belangrijkste voordelen van live yogales online
Volgend bericht
Huisarts| Hoeveel tijd per dag besteed jij aan zelfzorg?

Dit is ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu