vaste waarneming

Huisarts| Mogelijkheid voor “vaste waarneming”

Huisarts

Er komt een nieuw contract die het mogelijk maakt een “vaste waarneming” te hebben. Dit is erg fijn en goed nieuws voor zowel de waarnemers als praktijkhouders. Eerder schreef ik in mijn blog over de Wet DBA, waarin de webmodule, de modelovereenkomst, mogelijk zou gaan vervangen na een pilot dit najaar. Het feit zou blijven, dat de Wet DBA nog onduidelijk en onzeker zou zijn, met name voor waarnemers die met vaste regelmaat op één plek waarnemen. Wat houdt het nieuwe contract in? En waar moet je op letten?

 


Waarom “vaste waarneming” belangrijk is


Ik werk nu anderhalf jaar als waarnemer in- en rondom Amsterdam en ik heb bewust gekozen om voorlopig als waarnemend huisarts te blijven werken. In eerste instantie werkte ik in zes verschillende huisartsenpraktijken. Dit betekende dat ik patiënten vaak niet kon vervolgen en begeleiden. Ik was niet de huisarts die de coördinatie had en ik beperkte mezelf tot acute zorg van de dag. Totdat in één van de praktijken de praktijkhouder ziek werd. Wat betekende dit voor de praktijk?

Continuïteit van zorg

Doordat de vaste huisarts niet meer kon werken, moesten er waarnemers worden gevraagd. Hierdoor kreeg de praktijk te maken met veel verschillende artsen en dit kwam de continuïteit van de huisartsenzorg niet ten goede. Op een gegeven moment werd dit ook duidelijk, want de zorg kon hierdoor niet door één huisarts vervolgd worden. Zowel de patiënten als huisarts liepen hier tegenaan. Vanwege mijn ervaring in de praktijk, ben ik de dagen dat de praktijkhouder niet meer kon werken gaan opvullen. Hierdoor kwam er weer continuïteit voor de patiënten en kwam de kwaliteit van zorg weer terug. Daarnaast is het ook voor de continuïteit van de praktijk belangrijk als er een vaste waarneming is, zodat er vast aanspreekpunt is. Kortom, een vaste waarnemer in de praktijk is nodig om de kwaliteit van de huisartsenzorg hoog te houden als er door omstandigheden of door bepaalde keuzes de praktijkhouder(s) niet kan/kunnen werken. 

 


Het nieuwe contract


De Wet DBA is er om fiscale afspraken te maken tussen opdrachtgevers (praktijkhouders) en opdrachtnemers (waarnemend huisartsen). De LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) heeft met de Belastingdienst een nieuw contract mogelijk gemaakt binnen de Wet DBA. Hierdoor is het mogelijk om wel met meer fiscale zekerheid als waarnemend huisarts op een “vaste plek” te werken. Dit nieuwe contract zal per januari 2021 beschikbaar zijn voor LHV-leden. 

Waar je op moet letten met het nieuwe contract

Ook bij het nieuwe contract moet je als waarnemer blijven voldoen aan de voorwaarden ondernemerschap. Dit zijn 4 punten; 1) continuïteit 2) ondernemersrisico 3) bedrijfsomvang
4) zelfstandigheid. In mijn blog; “Wet DBA|Alles wat je moet weten als waarnemer” lees je hier meer over. Daarnaast moet je erop letten dat er geen gezagsverhouding ontstaat, want dit past bij een loondienst verband. In de praktijk is dit vaak lastig en het is dan ook belangrijk dat beide partijen zich aan de afspraken houden.

Tot slot nog een belangrijk punt voor waarnemend huisartsen. Als het goed is heb je al een abonnement bij de SKGE (Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg) afgesloten op het moment dat je startte als waarnemer. Als je op een vaste plek wilt gaan werken of al werkt en het nieuwe contract wilt, dan moet je een eigen klachtenregeling en eigen klachtenfunctionaris via de SKGE regelen. Dit kan tot medio december.

 


Voor- en nadelen “vaste waarneming”


Inmiddels heb ik zowel de waarneming in verschillende praktijken ervaren, als het waarnemen in een vaste huisartsenpraktijk. Wat zijn voor mij de voor- en nadelen van “vaste waarneming”?

Voordelen van “vaste waarneming”

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik het erg leuk vind om op een vaste plek waar te nemen. Ten eerste is het fijn de structuur van de praktijk te kennen en de medewerkers met daarbij de sociale kaart en diagnostische routes. Daarnaast is het voor mij ook enorm leerzaam om in een vaste praktijk te werken. Hoe je het ook wendt of keert, op het moment dat je een vast gezicht wordt voor de patiënten, komen ze bij je terug. Hierdoor leer je patiënten beter kennen en begrijpen waardoor het voor mij makkelijker is de patiënt gericht te begeleiden. Zo langzaam aan begin ik voor een aantal patiënten een coördinerende rol te krijgen.

Nadelen van “vaste waarneming”

Op dit moment ervaar ik zelf nog geen grote nadelen om een “vaste waarneming” te hebben voor meerdere dagen in de week. Er zijn natuurlijk wel nadelen van een “vaste waarneming”. Deze nadelen hebben met name betrekking op het feit dat je als ZZP’er arbeidsrechtelijk kwetsbaarder bent dan als je in loondienst bent, zoals een HIDHA functie (huisarts in dienst van huisarts). Zo moet je voor je eigen vakantiegeld zorgen, kan je zomaar niet nodig zijn als waarnemer (zoals tijdens de eerste uitbraak van COVID-19) en bij ziekte krijg je niet uitbetaald. Een nadeel van een “vaste waarneming” ten opzichte van waarnemen in meerdere verschillende praktijken heeft met name betrekking op je flexibiliteit. In principe heb je op een vaste waarneemplek dezelfde ruimte om je eigen vakanties en vrije dagen in te plannen. Toch merk ik dat ik vanuit eigen verantwoordelijkheidsgevoel nu meer vooruit plan, zodat de praktijk hier rekening mee kan houden en voor vervanging kan zorgen.

 


Samenvatting


Ik ben zelf erg blij dat er een nieuw contract mogelijk wordt gemaakt, om voor langere tijd op een vaste plek te kunnen gaan waarnemen. Het is voor zowel de waarnemend huisartsen, de praktijk en de patiënten gewenst dat dit mogelijk is om continuïteit te waarborgen. Met het nieuwe contract dat januari 2021 ter beschikking komt, blijft er een fiscale onzekerheid bestaan. Daarbij is het belangrijk duidelijke afspraken te hebben en dat beide partijen zich hieraan houden. Mocht je als waarnemend huisarts op een vaste plek in 2021 gaan werken, zorg dat jij je klachtenregeling en eigen klachtenfunctionaris via de SKGE regelt.

Veel werkplezier!

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Ademhaling| Wat is Yoga ademhaling en hoe is dit ontstaan?
Volgend bericht
Huisarts| Werkstress bij waarnemers

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan