werkplezier huisarts

Huisarts| Hoe zorg je dat je plezier in je werk houdt als waarnemer    

Huisarts

Met plezier en zin naar je werk gaan wilt iedereen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je werk als waarnemer leuk blijft? In ieder vak en iedere baan zitten namelijk zijn voor- en nadelen. En ook als waarnemer zijn er momenten dat je jezelf afvraagt of je het waarnemen nog wel zo leuk vindt. Als waarnemer ben je ondernemer en wissel je vaak van werkplek. Naast dat de wisselende praktijken en de vrijheid die het ondernemen biedt het waarnemen leuk maakt, kan het ook zo zijn dat dit juist averechts gaat werken. Belangrijk is dat je het waarnemen leuk blijft vinden en positief naar je werkplek kan gaan. Wat kan je doen om je werk als waarnemer leuk te blijven vinden?

 


Het belang van werkplezier


Om je werk vol te houden is het belangrijk dat je plezier in je werk blijft houden. Stel jij jezelf wel eens de vraag: “Wat zorgt ervoor dat ik plezier in mijn werk heb?”. Bewustwording van wat ervoor zorgt dat jij je werk leuk vindt is belangrijk voor de keuzes die je maakt. Voor iedereen is dit verschillend, maar er zijn een aantal punten waarop iedereen hoog scoort om plezier in zijn werk te hebben. Zoals een goede werk-privé verhouding, een goede beloning en waardering voor het werk dat je doet.

Werkplezier als waarnemer

Als je begint als waarnemer is het nieuw en uitdagend. Het werken in de verschillende praktijken biedt veel afwisseling, je hebt vrijheid om je eigen agenda in te delen waar en wanneer je werkt. Bovendien gaat je beloning omhoog, want je verdient meer dan toen je in opleiding was. Als je dan enige tijd als waarnemer werkt, gaat de nieuwigheid eraf en ga je ook nadelen van het werk als waarnemer ervaren. Hoe houdt je als waarnemer plezier in het vak? 

 


Zo zorg je dat je werkplezier houdt als waarnemer


Hoe zorg je dat je werk als waarnemer leuk blijft? Ondanks dat je als waarnemen de voordelen hebt als ondernemer, kan het werk als waarnemer ook nadelen hebben. De velen wisselende praktijken met hun verschillende afspraken kunnen ervoor zorgen dat het veel energie kost. Je moet je namelijk continu aanpassen waarbij een grote flexibiliteit van je gevraagd wordt. In mijn blog “Huisart|6 handige tips voor waarnemers in de dagpraktijk”, deel ik mijn ervaring hoe je hiermee om kan gaan. Daarnaast zijn er keuzes die je kan maken om het waarnemen leuk te houden: 

1. Beperk wisselende praktijken

Het is fijn dat je een aantal praktijken hebt waar je met vaste regelmaat werkt, maar zorg dat jij je wel aan de regels van de wet DBA houdt. Zo bouw je een zekere continuïteit op met de verschillende praktijken. Zowel voor jezelf als voor de praktijk biedt dit voordelen. Als waarnemer weet je met welk HIS-programma je moet werken, je leert de assistenten kennen en een aantal patiënten. Daarnaast weet de praktijk wat ze aan jou hebben en kan je wellicht chirurgische ingrepen en het plaatsen van spiralen laten inplannen.

2. Werk-privé balans

Zorg dat je voor jezelf weet hoeveel je maximaal wilt werken zodat jij je werk-privé balans houdt. Daarbij is het handig om te weten hoeveel je minimaal moet werken om je vaste lasten te betalen, zoals je verzekeringen en pensioen als waarnemer. Niks is namelijk zo vervelend dat jij je agenda helemaal hebt volgepland met werk, terwijl je juist die ene dag vrij wilde hebben. Zelf ben ik hier in het begin tegenaan gelopen, omdat er als waarnemer genoeg werk is. Nu zorg ik ervoor dat ik blokjes in mijn eigen agenda maak, waar ik geen werk inplan.

3. Verbinding met collega’s

Als waarnemend huisarts kan je soms het gevoel hebben weinig contact met collega’s te hebben. Je valt namelijk in op dagen dat de praktijkhouder niet kan werken of je werkdag is zo druk dat je geen tijd hebt om even met een collega te praten. Hierdoor kan je de verbinding verliezen met collega’s, terwijl dit juist erg belangrijk is. Mijn tip zou dan ook zijn; zorg voor verbinding met collega’s als waarnemer. Zoek een intervisiegroep, kijk of er nascholingen zijn die uit meerdere dagen bestaan en sluit je eventueel aan bij je Wagro-groep (waarnemers- en hidhagroepen).

4. Werk als persoonlijke ontwikkeling

Als huisarts wordt je per uitstek continu uitgenodigd te reflecteren op je eigen handelen. Dit kan van zowel van de patiënten zijn, als collega’s. Daarnaast roepen bepaalde situaties ook emoties en gevoelens in je op die je laten reflecteren op je eigen handelen. Kortom, als huisarts krijg je de kans om continu te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan uiteenlopend zijn van nieuwe taken leren, letten op je eigen grenzen, geduld oefenen, omgaan met bepaalde situaties en met name jezelf beter leren kennen.

5. Investeer in dát waar jij energie van krijgt

Als waarnemend huisarts moet je het aantal nascholingspunten halen voor je herregistratie. Naast dat je moet investeren in onderdelen die je misschien iets minder liggen, heb je de kans om ook nascholingen of opleidingen te volgen waar jij energie van krijgt. Kijk terug op de vraag; “Wat zorgt ervoor dat ik plezier in mijn werk heb?”.  Als dit een bepaald onderdeel is, bijvoorbeeld coaching, kijk dan of je een nascholing of opleiding vindt die hierbij aansluit. Zo zorg je ervoor dat jij energie blijft krijgen van je werk.

6. Zorg goed voor jezelf op werkdagen

Vaak vergeten we als huisarts op werkdagen goed voor ons zelf te zorgen. We gaan op in de drukte van het spreekuur en wat een dag als huisarts allemaal met zich meebrengt. Juist je pauze momenten nemen en tijd inplannen voor zelfzorg op werkdagen is essentieel op je werk vol te houden en plezier te houden.

 


Samenvatting


Als waarnemend huisarts is het belangrijk om je werk grotendeels met plezier te doen.  Daarvoor is het belangrijk bewust te zijn te weten waar jij je werkplezier uithaalt. Vanuit hier maak jij namelijk je keuzes. In welke praktijken werk je graag met vaste regelmaat, hoeveel wil je werken, wanneer plan jij je vakanties en welke nascholingen ga je volgen. Kortom, je werkplezier als waarnemer kan je grotendeels zelf bepalen en sturen. Hierdoor zorg je ervoor dat je positief naar werk gaat en het volhoudt.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Waarom mediteren bij een gezonde leefstijl hoort
Volgend bericht
Vakantie| Wat neem je mee voor in je dagelijks leven?

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan