huisarts dagpraktijk

Huisarts| 6 Handige tips voor waarnemers in de dagpraktijk

Huisarts

Als waarnemend huisarts werk je continu in verschillende dagpraktijken. Dit heeft zijn voordelen, maar daarbij kan je ook tegen bepaalde praktische zaken aanlopen. Want ondanks dat we als huisarts volgens bepaalde protocollen werken, heeft iedere huisartsenpraktijk zijn eigen afspraken. Zelf heb ik gemerkt dat er een aantal handige vragen zijn die ik van tevoren beantwoord wil hebben voordat ik in de dagpraktijk start. Wat moet je als waarnemer weten voordat je aan je spreekuur begint?   

 


6 Tips voor het werken in de dagpraktijk


In mijn ervaring van het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat het handig is enkele vragen beantwoordt te hebben voordat ik aan mijn spreekuur begin. Hierdoor kon ik tijdens mijn spreekuur doorwerken, zonder onnodig met logistieke vragen te zitten. Bovendien kon ik patiënten beter informeren, waardoor de patiënten meer tevreden waren. Hieronder lees je wat ik altijd van tevoren wil weten als ik in een nieuwe dagpraktijk aan het werk ga. 

1. Weet met welk HIS-systeem je moet gaan werken

Je dag valt of staat met het feit of je weet hoe het HIS-systeem (huisartseninformatie-systeem) werkt. Hoe vervelend is het, als je niet weet hoe je jou agenda beheert en vanuit je consult tabblad niet even gemakkelijk in de uitslagen kan kijken? Of, als je niet weet hoe je meerdere consulten in één consult kan opschrijven? Als je namelijk weet hoe je jou agenda moet aanpassen en beheren, je consulten in moet voeren en eventueel een tweede probleem makkelijk opent, scheelt dit heel veel tijd tijdens het spreekuur. Ken je het HIS-systeem niet waar je gaat werken? Kijk op youtube of vraag een collega huisarts om de basis even uit te leggen voordat je aan je dag begint.

2. Weet hoe en wat wordt verwezen

Iedere praktijk heeft zo zijn eigen afspraken over laboratorium afname, verwijzingen naar praktijkondersteuners (POH) en wat de assistenten doen. Daarnaast werken (bijna) alle praktijken met zorgdomein om patiënten naar zorginstellingen te verwijzen en hebben sommige praktijken toegang tot anderhalvelijnszorg. Het is handig globaal van tevoren even te vragen hoe de afspraken zijn, zodat je tijdens je spreekuur weet hoe je moet verwijzen.

Laboratoria

Praktijkhouders hebben regionale en interne afspraken wat betreft laboratoria afname. Sommige praktijken prikken nog zelf hun lab en dan is het handig om te weten hoe de afspraken hierover zijn. Andere praktijken hebben in de ochtend en/of middag een extern laboratorium in de praktijk. Daarnaast wordt er soms naar een ziekenhuis verwezen voor laboratorium diagnostiek en soms naar regionale organisaties, zoals Atal, Streeklaboratorium GGD etc. Wat betreft de afname voor kweken en soa-diagnostiek: Ik vind het zelf handig om te weten waar het materiaal ligt in de praktijk en welke formulieren ik moet invullen. Hierdoor kan ik direct tijdens het consult de afname doen. 

Praktijkondersteuners

Tegenwoordig hebben de meeste praktijken één of meerdere praktijkondersteuners in dienst. Zelf ben ik enorm blij met de POH-GGZ, POH-ouderenzorg en POH- somatiek (CVRM/COPD/astma/diabeteszorg). Vaak kennen zij de patiënten erg goed, waardoor je gemakkelijk belangrijke informatie kan krijgen over de patiënt. Tip: Vraag wie de praktijkondersteuners zijn en of hij/zij op die dag werkt, waar de focus van POH-GGZ ligt en hoeveel wachttijd er is voor de POH-GGZ.  

De assistenten

In veel praktijken werken meerdere assistenten op één dag en hebben ook zij hun eigen spreekuur. Zij kunnen dan ook veel werk van ons als huisarts wegnemen en het is dan ook fijn om te weten wat de assistenten in jou praktijk doen en wanneer. Wie controleert de urine van de patiënt als je dit tijdens je spreekuur gecontroleerd wilt hebben? Wanneer mogen patiënten urine inleveren en hun oren laten uitspuiten? Tip: Vraag even aan de assistenten hoe hun agenda is ingedeeld, zodat je echt samen met hun kan werken in plaats van je eigen agenda te volgen. 

Zorgdomein

Zorgdomein is het platform om verwijzingen naar zorginstellingen te maken. Tegenwoordig wordt het ook steeds gebruikelijker om via zorgdomein een teleconsult aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je vaak snel en gemakkelijk een antwoord op je vraag krijgt. Als je als waarnemer maar één dag in die praktijk werkt is het alleen jammer dat je zelf het antwoord niet krijgt. Tip: Weet hoe je in het HIS-systeem naar zorgdomein gaat. 

Anderhalvelijnszorg

Sommige praktijken hebben ook de mogelijkheid voor anderhalvelijnszorg waarbij er meerdere specialistische spreekuren in de huisartsenpraktijk of andere locatie wordt geboden. Hierdoor zijn de kosten lager, kortere wachttijden en is het patiëntvriendelijk. Tip: Vraag of de praktijk waar je werkt naar dit soort spreekuren verwijst. 

3. Weet welke afspraken er zijn wat betreft (chirurgische) ingrepen

Als je eenmalig in de dagpraktijk werkt is het handig om te weten of de vaste huisartsen atheroomcyste, lipomen, naevi etc verwijderen. Vaak worden dit soort beoordelingen van plekjes niet bij de waarnemer geplaatst, maar toch kan dit wel voorkomen. Het is dan goed om te weten of de vaste huisartsen eest zelf het plekje willen beoordelen of dat je een chirurgische ingreep mag inplannen. Daarnaast heeft iedere praktijk ook eigen afspraken wat betreft het plaatsen van spiralen. Niet alle huisartsen plaatsen spiralen en niet alle huisartsen plaatsen een spiraal als ze zelf niet het voorafgaande gesprek hebben gedaan. Check even bij de assistenten wat de afspraken hierover zijn.

4. Weet wat de afspraken zijn wat betreft het coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 zijn er veel veranderingen gaande in de huisartsenzorg. Huisartsenpraktijken volgen de adviezen op wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vanuit de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap). Daarnaast heeft iedere praktijk nu na de eerste golf zijn eigen voorzorgsmaatregelen wat betreft de 1.5 meter afstand, mondkapjes, een corona-spreekuur etc. Tip: Weet wat de afspraken in de praktijk zijn, zodat je het beleid kan opvolgen. Houdt daarbij ook in de gaten of jij je voldoende beschermd voelt. Het kan zijn dat je in sommige situaties toch liever wel het mondkapje opzet of de handschoenen aantrekt.

5. Weet bij wie je terecht kan met vragen

Ondanks dat je een al veel logistieke vragen voor je spreekuur beantwoordt kan hebben, kan je tijdens het spreekuur tegen dingen aanlopen. Zoals, de printer die niet werkt of handschoenen die op zijn. Vaak kan je dit gemakkelijk oplossen, maar het is dan erg fijn om te weten of de assistenten het aanspreekpunt zijn of dat je een collega huisarts kan bellen.

6. Weet hoe je agenda ingedeeld is

Als je eenmaal ingelogd bent in het HIS-systeem zie je jou agenda van dag. Vaak staat er een lunchpauze geblokkeerd en als je geluk hebt ook een koffiepauze. Het spreekt dan voor zich dat er dan ook pauze is. Vaak staat er ook echter geen pauze in je agenda, want deze valt dan bijvoorbeeld tussen je telefonisch spreekuur en je visites in. Niks is vervelender dan te merken dat er wel gezamenlijk wordt geluncht, terwijl jij je visite op dat moment hebt gepland. Vraag dus even aan de assistenten hoe de (eventuele) pauzes gehouden worden.

 


Samenvatting


Werken als waarnemer in de verschillende dagpraktijken, maakt het werk zeer afwisselend. Door de interne afspraken in de praktijken is het handig voordat je begint aan je spreekuur een aantal praktische vragen op een rijtje te hebben. Hierdoor zorg je ervoor dat je minder energie kwijt bent met uitzoeken van logistieke zaken en je dag vlotter verloopt. Zelf ervaar ik hierdoor meer rust en ruimte in de dag. 

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Preventie| 3 Redenen om een mini-vakantie te plannen
Volgend bericht
Waarom mediteren bij een gezonde leefstijl hoort

Dit is ook interessant

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan