invloed coronavirus op mij als huisarts

COVID 19| De invloed van het coronavirus op mijn werk als huisarts

Huisarts

De invloed van het coronavius op mijn werk als huisarts is groot. In december 2019 was het nieuwe coronavirus (COVID-19) nog ver van mijn bed, zowel privé als tijdens mijn werk. In de regio Wuhan in China was daarentegen het virus zich fors aan het verspreiden met de daarbij grote gevolgen voor vele inwonende van China. Op het nieuws volgde ik hoe het virus daar impact had op de gezondheidszorg, de economie, eigenlijk op alles. Tot eind februari leek het mij persoonlijk nog weinig aan te gaan, totdat de eerste besmetting ook in Nederland bekend werd. Welke invloed heeft het coronavirus op mijn werk als huisarts? Wat staat mij en andere (huis)artsen nog te wachten?

 


De invloed van COVID-19 op de werkvloer


Tot nu toe zou je kunnen zeggen dat er 2 fases zijn geweest waarin het werk in de huisartsenpraktijk door het virus tot nu toe is veranderd. In deze fases veranderde de werkvloer. Persoonlijk denk ik dat er nog veel meer fases zullen volgen.

Fase 1

Fase 1 begon op 27 februari 2020 toen de tweede COVID-19 besmetting in Nederland bekend werd en op 6 maart de eerste COVID-19 patiënt overleed. Deze fase stond bestond met name uit afwachten hoe het virus zich zou gaan ontwikkelen, onzekerheid en de start van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). In het begin veranderde mijn werk als waarnemend huisarts niet drastisch. Ik bleef gewoon spreekuur houden met overvolle spreekuren in de ochtend. Ondanks dat de telefoon bij de assistenten wel roodgloeiend was met vragen over het coronavirus, gingen de werkzaamheden in de praktijken door. In deze fase verliep de contactopsporing via de GGD nog goed en werden er vanuit de NHG, LHV, RIVM nog geen voorzorgsmaatregelen genomen in de huisartsenpraktijken. Op 9 maart kwam er vanuit het RIVM wel het dringende advies geen handen meer te geven bij binnenkomst.

Fase 2

In fase 2 kwamen er landelijke maatregelen, die invloed hadden op ons werk als huisarts en de hele maatschappij  Op 12 maart gingen de maatregelen die in Noord-Brabant al eerder waren genomen, in het hele land in vanuit het RIVM. Dit gebeurde op het moment waarop het virus zich verder ging verspreiden en niet alle bronnen van de positief geteste COVID-19 werden gevonden. Vanuit overheidsorganisaties, zoals het RIVM, de GGD en LHV , kregen we als huisarts praktische tips om maatregelen te nemen. Op maandag 16 maart was de gehele praktijkvoering veranderd door de nieuwe maatregelen. En ook het dagelijks leven van veel mensen veranderde door de drastische maatregel vanuit de overheid één dag ervoor, waarbij het onderwijs, horeca en de sportscholen werden gesloten.

 


Welke maatregelen zijn er genomen in de huisartsenpraktijk?


De landelijke maatregelen die genomen zijn vanuit het RIVM op 12 maart en 15 maart hadden grote gevolgen voor ons werk als huisarts. Welke maatregelen zag ik ontstaan in de huisartsenpraktijk waar ik waarnam? 

1. Persoonlijke bescherming

Vanaf het begin van de uitbraak van het COVID-19 was de persoonlijke bescherming in onze praktijk zeer belangrijk. Ten eerste was het noodzakelijk dat er voldoende handalcohol aanwezig was en we papieren handdoeken gingen gebruiken. Op 3 maart kwam er ook een nieuw advies vanuit het RIVM betreft maskers tegen het COVID-19. De verschillende soorten maskers zorgde in het begin voor onduidelijkheid, want welk masker beschermt wel en wel masker beschermt onvoldoende tegen het virus? Op 10 maart kwam er  “Advies aan zorgverleners buiten het ziekenhuis” waarin alles steeds wordt geüpdatet naar kennis. Tot slot is er door de maatregelen op 11 maar vanuit het KNMG (federatie voor beroepsvereniging van artsen) geen bijeenkomsten meer en gaan vergaderingen, net als consulten, digitaal.

2. Herschikking van taken

Een grote verandering was de herschikking van taken in de praktijk. Zo kwam de spoedzorg voorop vanaf maandag 16 maart en werd de chronische zorg telefonisch afgehandeld of afgezegd. De telefoon werd vanaf die dag niet alleen meer door assistenten opgenomen, maar ook door onze praktijkondersteuners (POH). Praktijkondersteuners houden zich met name bezig met chronische zieken en ouderen in de huisartsenpraktijk en nu moesten ze switchen van chronische zorg naar de telefoon waar met name acute zorg moest worden getriageerd. Daarnaast werden er extra coassistenten (artsen in opleiding) ingezet aan de telefoon en namen wij als huisarts de spoedlijn op.

3. Samenwerking en praktische aanpassingen

Tijdens deze uitbraak is het opvallend hoe belangrijk het is om samen te werken met elkaar. Niet alleen binnen de huisartsenpraktijk waar ik werkzaam ben, maar ook tussen de huisartsenpraktijken in de regio en andere organisaties. Door samen te werken ontlast je elkaar door taakverdeling. Je houdt elkaar up-to-date van kennis door informatie uitwisseling, omdat er continue veranderingen zijn rondom het COVID-19. En daarnaast in de de mentale steun enorm belangrijk. Want veel huisartsen werken nu nog meer uur en de stressvolle werkomgeving zorgt dat ook wij goed voor onszelf moeten zorgen.

 


Welke invloed heeft het coronavirus op mijn werk als huisarts?


Ten eerste is de zorg er nu op gericht om ouderen en kwetsbare personen te beschermen tegen de gevolgen van het COVID-19. Overdag zie ik vrijwel geen patiënten n de praktijk, maar alleen spoed patiënten die dezelfde dag beoordeeld moeten worden. Daarnaast zit ik nu het grootste gedeelte van mijn tijd consulten aan de telefoon te doen. Dit is een enorme omschakeling en vind ik lastig. Hieruit blijkt dan ook hoe belangrijk de klinische blik en het lichamelijk onderzoek is in de spreekkamer. Ten tweede is er nu een Corona-spreekuur aan het einde van de middag. Dit houdt in dat er een aparte spreekkamer is waar ik (of mijn collega) patiënten zien die mogelijk het coronavirus hebben. Hierdoor besparen we onze persoonlijke beschermingsmiddelen omdat ik me hiervoor maar één keer moet omkleden.

 


Wat staat mij en andere (huis)artsen nog te wachten?


Hoe je het went of keer, het coronavirus heeft invloed op mijn werk als huisarts. Het blijft onzeker hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wie worden er ziek? Wanneer hervat de chronische zorg weer? En wanneer kan het spreekuur weer open? Net als de hele bevolking leven ook wij als huisartsen met de informatie die we per dag krijgen van overheidsinstanties. Daarbij ervaar ik, net als iedereen, ook spanningen rondom COVID-19. Ik vind het erg bijzonder hoe iedereen zich flexibel opstelt om te helpen waar kan. Deze solidariteit raakt me regelmatig en geeft mij energie tijdens het werk.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
COVID-19 | Hoe ga je om met onzekerheid?
Volgend bericht
5 Tips| Hoe ga je om met stress in de Coronacrisis

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan