De invloed van het Coronavirus op mijn werk als huisarts

Coronavirus

In december 2019 was het nieuwe Corona-virus (COVID-19) nog ver van mijn bed als huisarts. In de regio Wuhan in China was daarentegen het virus zich fors aan het verspreiden met de daarbij grote gevolgen voor vele inwonende van China. Op het nieuws volgde ik hoe het virus daar impact had op de gezondheidszorg en de economie. Tot eind februari leek het mij persoonlijk nog weinig aan te gaan, totdat de eerste besmetting ook in Nederland bekend werd. Welke invloed heeft het Corona-virus op mijn werk als huisarts? Wat staat mij en andere (huis)artsen nog te wachten?


Hoe is de afgelopen weken de werkvloer in de huisartsenpraktijk door het COVID-19 veranderd?


Tot nu toe zou je kunnen zeggen dat er 2 fases zijn geweest waarin het werk in de huisartsenpraktijk door het virus veranderde. Er zullen nog meerdere fases gaan volgen.

Fase 1

Fase 1 begon op 27 februari 2020 toen de tweede COVID-19 besmetting in Nederland bekend werd. Vanuit de LHV (Landelijke Huisartsenvereniging) werden er voorbereidingen getroffen mocht het virus zich gaan uitbreiden. Zo werden persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) geïnventariseerd om tekorten te voorkomen. Met name in Brabant verspreidde het virus zich snel, waarbij een deel van de besmette mensen op de intensive-care (IC) terecht kwamen. Op 6 maart overleed de eerste patiënt in Nederland aan de gevolgen van COVID-19. In de eerste week na de besmetting in Nederland was mijn werk als huisarts in Amsterdam niet heel anders dan normaal. Ik deed mijn spreekuur, inclusief het inloopspreekuur in de ochtend waar mensen dicht op elkaar zaten te wachten in de wachtkamer. Wat wel opviel in de praktijk was dat met name de assistenten het drukker hadden aan de telefoon met vragen van patiënten rondom het Corona-virus; moet ik mij zorgen maken? Heb ik het virus? Kan ik mij laten testen?
In deze fase verliep de contactopsporingnog goed en werden er vanuit de NHG/LHV/RIVM nog geen voorzorgsmaatregelen genomen in de huisartsenpraktijken. Zelf had ik wel al besloten patiënten geen handmeer te geven en dat werd ook snel de policy van de praktijk waar ik werk. Op 9 maart werd dit ook de richtlijn vanuit het RIVM.

Fase 2

Op 12 maart gingen de maatregelen die in Noord-Brabant al eerder waren genomen, in het hele land in vanuit het RIVM. Dit gebeurde op het moment waarop het virus zich verder ging verspreiden en niet alle bronnen van de positief geteste COVID-19 werden gevonden. Vanuit overheidsorganisaties zoals het RIVM, de GGD en LHVkregen we als huisarts praktische tips om maatregelen te nemen zodat het COVID-19 zich beperkt verder zou gaan verspreiden, waarbij we ouderen en kwetsbare personen beter kunnen beschermen en wij als professionals in de zorg niet besmet zouden raken (de mitigatiefase). Op maandag 16 maart was de gehele praktijkvoering veranderd door de nieuwe maatregelen. Ook het dagelijks leven van veel mensen was al veranderd door de drastische maatregel vanuit de overheid één dag ervoor, waarbij het onderwijs, horeca en de sportscholen werden gesloten.

 


Welke maatregelen zijn er genomen in de huisartsenpraktijk?


De landelijke maatregelen die genomen zijn vanuit het RIVM op 12 maart en 15 maart hadden grote gevolgen voor ons werk als huisarts. Welke maatregelen waren er in onze praktijk?

Persoonlijke bescherming

Vanaf het begin van de uitbraak van het COVID-19 was de persoonlijke bescherming in onze praktijk zeer belangrijk. Ten eerste was het noodzakelijk dat er voldoende handalcohol aanwezig was. Handdoeken werden vervangen door papierenhanddoeken en in elke ruimte stond alcohol en zeep om de handen te wassen.
Op 3 maart kwam er ook een nieuw advies vanuit het RIVM betreft maskers tegen het COVID-19. Voor ons als huisarts was in eerste instantie een FFP-1 masker voldoende 
om ons te beschermen en werd ook bij ons in de praktijk geïnventariseerd of er voldoende maskers aanwezig waren. Gelukkig hadden we nog voldoende FFP-1 maskers. Nu blijkt sinds 22 maart dat een chirurgisch masker ook voldoende is om ons te beschermen. Daarna werd ook bekend hoe we ons als huisarts moesten beschermen als we in contact zouden komen bij een patiënt die verdacht werd met het Corona-virus. Hiervoor was een spatbril, een FFP-1 masker/chirurgisch masker, een schort en handschoenen nodig. Zorgvuldig werd in onze praktijk 2 ‘pakketjes’ gemaakt voor als één van de artsen op visite zou moeten bij een verdachte Corona-patiënt. Op 10 maart kwam er  “Advies aan zorgverleners buiten het ziekenhuis”Inmiddels zijn er 3 collega’s thuis of thuis geweest in verband met hoestklachten en koorts, waarvan bij één de uitslag van de corona-test negatief was en de andere niet getest zijn. Op 11 maart nam het KNMG (federatie voor beroepsvereniging van artsen) een maatregel om alle bijeenkomsten op te schorten waardoor ook wij in de huisartsenpraktijk bijeenkomsten hebben geannuleerd en sommige bijeenkomsten nu via videoconferentie doen.

Herschikking van taken

Een grote verandering was de herschikking van taken in de praktijk. Vanaf maandag 16 maart was de praktijk gericht op spoed-zorg en werd de chronische zorg telefonisch afgehandeld of afgezegd. De telefoon werd vanaf die dag niet alleen meer door assistenten opgenomen, maar ook door onze praktijkondersteuners (POH). Praktijkondersteuners houden zich met name bezig met chronische zieken en ouderen in de huisartsenpraktijk en nu moesten ze switchen van chronische zorg naar de telefoon waar met name acute zorg moest worden getriageerd. Daarnaast werden er extra coassistenten (artsen in opleiding) ingezet aan de telefoon en namen wij als huisarts de spoedlijn op.

Samenwerking en praktische aanpassingen

Tijdens deze Corona-crisis is het opvallend hoe belangrijk het is om samen te werken met elkaar. Niet alleen binnen de huisartsenpraktijk waar ik werkzaam ben en 2 praktijken gevestigd zijn, maar ook tussen de huisartsenpraktijken in de regio en andere organisaties. Door samen te werken ontlast je elkaar door taakverdeling, blijf je up-to-date van kennis door informatie uitwisseling omdat er continue veranderingen zijn rondom het COVID-19 en ondersteun je elkaar mentaal. Dit laatste is niet onbelangrijk om te benoemen, want veel huisartsen werken nu meer, werken in een stressvolle werkomgeving en hebben andere taken erbij gekregen.


Welke invloed heeft het Corona-virus op mijn werk als huisarts?


Ten eerste is de zorg er nu op gericht om ouderen en kwetsbare personen te beschermen tegen de gevolgen van het COVID-19 en ook zelf niet ziek te worden (eigen bescherming). Hierdoor zie ik overdag vrijwel geen patiënten in de praktijk, alleen spoed patiënten die dezelfde dag beoordeeld moeten worden. Daarnaast zit ik nu het grootste gedeelte van mijn tijd consulten aan de telefoon te doen. Dit is een enorme omschakeling en vind ik lastig. Hieruit blijkt dan ook hoe belangrijk de klinische blik en het lichamelijk onderzoek is in de spreekkamer. Ten tweede is er nu een Corona-spreekuur aan het einde van de middag. Dit houdt in dat er een aparte  spreekkamer is waar ik (of mijn collega) patiënten zien die mogelijk het Corona-virus hebben. Hierdoor besparen we onze persoonlijke beschermingsmiddelen omdat ik me maar één keer moet omkleden. Daarbij zorgen wij ervoor dat andere patiënten geen besmettingsgevaar lopen.


Wat staat mij en andere (huis)artsen nog te wachten?


Het blijft onzeker hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen, wie er ziek gaan worden in de praktijk en hierdoor uitvallen, wanneer de chronische zorg weer hervat kan worden en het spreekuur weer open kan. Net als de hele bevolking leven ook wij als huisartsen met de informatie die we per dag krijgen van overheidsinstanties en spanningen rondom het COVID-19.

Kortom, het werken als huisarts is sinds 16 maart sterk veranderd door de maatregelen die zijn genomen vanuit de overheid. Deze maatregelen zijn noodzakelijk en vragen veel van iedereen. Ik vind het erg bijzonder hoe iedereen zich flexibel opstelt om te helpen waar kan. Deze solidariteit raakt me regelmatig en geeft mij energie tijdens het werk.


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het Coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Het Coronavirus | Hoe ga je om met onzekerheid rondom COVID-19?
Volgend bericht
5 Tips| Hoe ga je om met stress in de Coronacrisis

Dit is ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu