Onzekerheid coronavirus covid-19 huisarts

COVID-19 | Hoe ga je om met onzekerheid?

Gezondheid

Het coronavirus, ook wel COVID-19, is een nieuw virus dat zich snel verspreidt over de gehele wereld. Hierbij krijgen veel mensen klachten van de luchtwegen met koorts, waarbij kwetsbare of oudere mensen een grotere kans hebben om aan de gevolgen van het virus te overlijden. Er zijn nog veel vragen rond het virus, ook bij mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dit komt omdat het gaat om een nieuw virus en ook binnen de medische wetenschap zijn nog niet alle antwoorden duidelijk. Het valt mij op hoe dit in de huisartsenpraktijk voor veel onzekerheid zorgt. Daarom wil ik graag ingaan op de relevante vraag: Wat is onzekerheid en hoe kan je ermee omgaan in het dagelijks leven?

 

Er blijven nog vele vragen rondom het Coronavirus onduidelijk, waardoor een gevoel van onzekerheid bij mensen kan ontstaan.

 


Wat is onzekerheid?


Onzekerheid betekent letterlijk dat je ergens niet zeker van bent en twijfel ontstaat aan wat je denkt te kennen of begrijpen. Het dagelijks leven is echter per definitie onzeker, maar hier zijn we vaak niet bewust van. In het leven zijn we vaak geneigd op zoek te gaan naar constructies die een gevoel van veiligheid en zekerheid lijken te waarborgen. De maatschappij en wijzelf creëren daarvoor allerhande systemen; door een baan te hebben met een maandelijks salaris, een huis te kopen, een verzekering af te sluiten, te trouwen etc., terwijl deze zekerheid nooit werkelijk permanent is, of volledige garanties biedt. Iets dat geheel onverwacht is, zoals het coronavirus, valt buiten het verwachtingskader en kan een plots gevoel van grote onzekerheid teweegbrengen; omdat het al het ‘zekere’ in vraag stelt. Hoe kan je met de coronavirus geïnduceerde onzekerheden om gaan?

 


Welke emoties komen naar boven bij onzekerheid?


Naast dat bij onzekerheid een gevoel van ongerustheid naar boven kan komen, is de basisemotie bij onzekerheid angst. Vaak hebben we namelijk een bepaalde controle over ons leven doordat we weten hoe de week er globaal uit ziet, wanneer er een vakantie gepland is, welke afspraken je hebt staan enzovoort. Nu weten we door de onbekendheid van het virus nog weinig hoe we het beste moeten handelen. Wanneer en hoe lang moet je in quarantaine? Wat als je wel ziek wordt en je inkomen mist loopt? Deze angst kan zorgen voor een lichamelijke reactie doordat het de cortisolspiegel in je bloed verhoogt vanuit je bijnieren. Hierdoor blijf je alert en kan je snel reageren. Maar als de cortisolspiegel te lang hoog blijft kunnen er lichamelijk en psychische problemen ontstaan.

 

Het coronavirus is een gevaar voor iedereen en het is niet gek als sommige mensen door de onzekerheid rondom het coronavirus last krijgen van de gevolgen van een te hoog cortisolspiegel.

 


Onzekerheden rondom COVID-19


Er zijn verschillende oorzaken waarom jij je onzeker kan voelen over het coronavirus. Allereerst is de onzekerheid rondom nog veel elementaire vragen zoals; hoe is de besmetting ontstaan en hoe verspreidt het virus zich zo snel? Daarnaast ontstaat er onzekerheid bij mensen door hun eigen persoonlijke situatie. Mensen die bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben vragen zich af of zij andere maatregelen moeten nemen om zich te beschermen. Ook mensen die een eigen bedrijf hebben worden onzeker over hun inkomen. Hoe kom ik aan mijn inkomen als ik in quarantaine moet? Ga ik failliet als het toerisme achter blijft lopen door het coronavirus? Tot slot ontstaat er onzekerheid door de continue stroom van informatie over het virus die in de media verschijnt. Ik kan aanraden om op de RIVM website te kijken, waar de meest betrouwbare en duidelijke informatie staat die mensen moeten weten.

 


Hoe kan je omgaan met onzekerheid?


We weten niet hoe het virus zich verder zal verspreiden, we weten niet wie er wel en niet ziek gaan worden, we weten niet wanneer en of het virus zal uitdoven. Kortom, we weten veel niet. Wat we wel weten is dat we ons niet door onzekerheid hoeven te laten leiden, en dat is iets waar men zich op moet focussen.

Focus op wat er is

We hebben een keuze of we ons laten sturen door onze angsten omtrent de onzekerheden van het virus of dat we in het moment blijven handelen van wat er is. Er is elke dag veel informatie over het virus. Er zijn veel verschillende bronnen die informatie willen verschaffen. Waar jij leg jij je focus en aandacht? Ga jij je bezig houden met de cijfers, het beleid van de Overheid en maatregelen? Of geef jij jezelf de kans je eigen rust te bewaren en van daaruit te handelen? Het komt erop neer dat het belangrijk is om in het moment te leven en je niet mee te laten nemen door onzekerheid die gecreëerd wordt vanuit je omgeving of je eigen gedachten. Hierdoor blijven de feiten centraal staan, en neemt de angst het niet over.

 


Samenvattend


Door ons niet te laten leiden door onzekerheid, maar vanuit wat er bekent is over het virus, ontstaat er geen chaos in je eigen gedachten en emoties. Het is belangrijk te beseffen dat het gehele leven onzeker is, en dat op dit moment deze angst extra wordt aangewakkerd. Door in het moment te blijven handelen van wat er bekent is, zal je niet uit angst gaan handelen. Zo zorg je er met elkaar voor dat de schappen in de supermarkt niet leeg gehamsterd worden, dragen we zorg voor onze naasten en zorgen we voor onze eigen fysieke en mentale gezondheid.

 


Tips; hoe ga je om met onzekerheid


  1. Handel zo verstandig mogelijk naar de inzichten die er zijn vanuit het RIVM
  2. Volg de officiële websites (RIVM en regionale GGD) over wat er bekend is over het virus
  3. Bij vragen over je persoonlijke gezondheid kijk op Thuisarts.nl of bel het landelijk publieksnummer van het RIVM (0800-1351)
  4. Reageer niet op gevoelens en instincten die voortkomen vanuit angst
  5. Loop niet op de feiten vooruit, want dit kan voor onnodige onzekerheid zorgen. Probeer per dag te bekijken wat er bekend (RIVM) is en hoe je ernaar dient te handelen.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het Coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder
Volgend bericht
COVID 19| De invloed van het coronavirus op mijn werk als huisarts

Dit is ook interessant

5 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan