Hoe overleef ik de tweede golf

COVID-19| Hoe overleef ik de tweede golf

Dagelijks leven

Hoe overleef ik de tweede golf? Met de hele wereld zitten we in een tweede golf van het coronavirus. En met zijn allen moeten we onze levens opnieuw aanpassen. Voor de één heeft het virus economische gevolgen, terwijl de ander wordt geraakt in zijn gezondheid. Zo langzamerhand wordt COVID-19 daarnaast een belaadde onderwerp. Er zijn live en online demonstraties tegen het beleid van de Overheid, maar ondertussen koerst de Overheid door naar een vaccin. Welke emoties spelen nu de hoofdrol? Wat is er voor mij als waarnemend huisarts veranderd ten opzichte van de eerste golf? En hoe overleef ik de tweede golf thuis?

 

Do not move because of fear ~ Rumi

 


Hoe overleef ik de tweede golf emotioneel


In de eerste COVID-19 golf voerde met name onzekerheid de boventoon betreft emoties, nu is dit met name angst. De angst is gegrond, voor zowel de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, als de mensen die huiverig zijn voor de gevolgen van de maatregelen die de Overheid neemt. Ook ikzelf heb mijn angsten rondom het coronavirus vanwege vragen waarvan de antwoorden uiteenlopen. Is het allemaal waar wat de media ons vertelt over het coronavirus en de cijfers? Kloppen de tegengeluiden hoe we als burgers bij de neus worden genomen door geld gedreven vaccinaties en maatregelen? En moet ik straks wel of niet het vaccin nemen? Al met al is de emotie die tijdens de eerste golf opspeelde, nu veranderd in angst. Wat is angst en hoe kan je hier naar kijken?

Wat is angst?

Angst is heel normaal. We hebben angst nodig om te overleven. Het zorgt ervoor dat we ons niet verbranden aan het vuur. Het zorgt ervoor dat we voor een rood stoplicht stoppen. En het zorgt ervoor dat we kritisch blijven op hetgeen wat betrekking op ons heeft, zoals over de maatregelen die genomen worden bij COVID-19. Reële angst beschermd ons. Door angst wordt ons lichaam voorbereid om te reageren op gevaar. Angst is er dan ook niet om weggestopt te worden of de wens hebben helemaal geen angst meer te voelen. Angst is namelijk een emotie die door verschillende situaties getriggerd wordt. Zo wordt angst nu aangewakkerd door het coronavirus en wordt het duidelijk zichtbaar in onszelf. Hoe kan je naar deze angst(en) kijken en jezelf de juiste vragen stellen? Dat is wat ik de afgelopen tijd telkens bij mezelf heb gedaan.

Omgaan met angst

Of we nu voor of tegen de mondkapjesplicht, de komende vaccinatie en de testen zijn, maakt voor mij niet zoveel uit. Zo langzamerhand heb ik gemerkt dat iedereen zijn eigen overtuigingen en eigen bronnen heeft en van daaruit wilt handelen. Hier is niks mis mee, dit doe ik ook. Persoonlijk denk ik dat deze tijd een kans biedt om meer naar onze eigen diepere angsten te kijken om ze vervolgens te transformeren. Zo is er vaak een angst voor overleving en angst voor controleverlies. Door het virus is er nu veel onzeker. Hoelang moeten we de mondkapjes “verplicht” dragen? Hoelang duurt het voordat we weer mogen reizen? Wanneer gaat de horeca weer open? Blijf ik wel gezond? Wat als ik ziek wordt? Wat we misschien niet zo letterlijk op dit moment beseffen, is dat het hele leven onzeker is. Deze onzekerheid over het leven en daarbij de angst, wordt nu door het virus uitvergroot en komt aan het licht. Door deze uitvergroting is het een kans om te gaan zien dat het hele leven onzeker is. Deze onzekerheid was er voor het coronavirus en zal er na het coronavirus nog steeds zijn. Het begrijpen van je eigen angsten en dat onzekerheid een onderdeel van ons leven is, kan voor nieuwe inzichten zorgen en liefdevoller handelen.

 


Hoe overleef ik de tweede golf als waarnemer


Tijdens de eerste golf schreef ik over de invloed van het coronavirus op mijn werk als huisarts. Zorgmedewerkers, patiënten en iedereen probeerde zijn steentje bij te dragen waar het kon. Op dat moment heerste er nog een saamhorigheid, begrip en tolerantie naar elkaar toe. Deze tolerantie en begrip is bij veel mensen omgeslagen. Er is nu meer irritatie en boosheid bij de patiënten, die niet dezelfde dag gezien kunnen worden of als de wachttijden in de ziekenhuizen te lang zijn. Hierdoor merk ik dat het werk op sommige dagen meer energie kost. Gelukkig staat daar tegenover dat er nu vanuit verschillende hoeken meer aandacht komt voor hoe wij gezond kunnen leven. Het belang van een gezonde leefstijl komt nu steeds meer naar voren. Dit maakt mij enorm blij.

Leefstijl

Naar mijn idee is een gezonde leefstijl de basis voor een gezonde maatschappij. Lang hebben we dit aspect in het westen onderdrukt en heeft met name de farmaceutische industrie onze gezondheidszorg geleid. Nu, in deze tweede golf, komt er steeds meer ruimte om aandacht te besteden aan leefstijl. Want, hoe zorg je ervoor dat je niet ziek wordt? En wat is een gezonde leefstijl? Deze vragen lijken zo simpel en toch blijkt dat we deze vragen niet al te serieus hebben genomen afgelopen decennia. De schappen liggen vol met geraffineerde suikers en bewerkt voedsel en stress lijkt een nieuw syndroom in onze maatschappij, ook onder waarnemers. Gelukkig heeft minister Rutte het boek Fit4Life in handen genomen en zelfs in zijn   toespraak van 18 november een zin gewijd aan gezonder leven. Het boek heb ik nog niet gelezen, maar staat op mijn lijst. Dit zijn allemaal kleine stapjes met hopelijk grote effecten!

 


Hoe overleef ik de tweede golf thuis


Deze tweede golf heeft duidelijk een ander karakter en invloed op mij dan de eerste uitbraak in maart 2019. Was er tijdens de eerste uitbraak met name verbazing dat horeca en activiteiten konden worden gesloten, nu is dit een waarneming en vind ik het met name heel erg voor de ondernemers. Zelf geniet ik altijd enorm van lekker ontbijten bij Anne&Max, uiteten gaan met mijn geliefde, naar de film gaan en concerten bezoeken. Dit is er nu even niet. En omdat dit er nu even niet is, leer ik weer nieuwe dingen die er wél zijn en hierdoor zichtbaar worden.

Tijd voor thuis

Nu we met zijn allen minder naar buiten kunnen, zijn we automatisch meer thuis. Dit betekent voor mij thuis zijn in zowel mezelf als thuis-thuis zijn. Net zoals tijdens de eerste golf is meditatie een vast onderdeel van de dag om nog meer naar de stilte te gaan. Naast dat ik al veel yoga deed, is dit geïntensiveerd nadat ik de yogaopleiding in de vakantie ben gaan doen. Yoga en meditatie zijn bij uitstek naar mijn idee krachtige hulpmiddelen om naar binnen te treden en daarnaast ook fit en gezond te blijven. En nu er minder etentjes buiten de deur zijn, ontdek ik hoe leuk ik het vind om voor mijn partner uitgebreider te koken en creatieve ontbijtjes te maken, zoals heerlijk bananenbrood met kokosyoghurt.

 


Samenvatting


Hoe overleef ik de tweede golf is met name met een positieve blik, liefde en wat humor.  Alhoewel er absoluut lastige situaties zijn door het coronavirus, waarbij angsten en negativiteit gemakkelijk naar boven komen, zijn er door het virus ook mooie veranderingen gaande. Zoals dat er nu meer aandacht en bewustzijn komt voor een gezonde leefstijl vanuit meerdere organisaties, waarbij ook onze mentale en emotionele gezondheid worden meegenomen.

Hoe overleef jij de tweede golf?

 

Fit4Life

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Huisarts| Werkstress bij waarnemers
Volgend bericht
Yoga| 5 Redenen waarom ik elke dag yoga doe

Dit is ook interessant

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan