COVID-19 veiligheid vs kwaliteit

COVID-19| Het dilemma van veiligheid vs kwaliteit van leven

Coronavirus

Maatregelen voor COVID-19 creëren een dilemma wat betreft veiligheid versus kwaliteit van leven. Zelf heb ik van dichtbij meegemaakt hoe schrijnend het kan zijn als je als familielid niet dichtbij je dierbare kan zijn als ze in het ziekenhuis liggen of als je geen afscheid kan nemen. Ook zie ik dagelijks de gevolgen in de spreekkamer van thuiswerken door het coronavirus bij patiënten. Daarentegen zorgt de Nederlandse aanpak voor afname van nieuwe patiënten met het coronavirus en kunnen we door de maatregelen weer onze activiteiten doen. Hoe kunnen we op een gezonde manier omgaan met de maatregelen tegen het coronavirus?

 


De veiligheid van een anderhalve meter maatschappij


Sinds 1 juli 2020 leven we in een anderhalve meter maatschappij. Het coronavirus is in Nederland op dit moment onder controle, maar er schuilt een kans dat er een tweede golf in het najaar komt. Nu lijkt het erop dat de maatregelen zoals afstand houden, hygiëne maatregelen en het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer helpen. Actuele cijfers laten namelijk zien dat het aantal nieuwe gevallen, de ziekenhuisopnamen en overlijdenscijfers door COVID-19 stabiel blijven. Enkele kleine “haarden” daargelaten door het niet nauwkeurig opvolgen van de maatregelen. Naast deze positieve effecten van de maatregelen hebben ze echter ook nadelige gevolgen.

Het dilemma van veiligheid

De maatregelen om het coronavirus binnen de perken te houden, hebben impact op de gehele samenleving. Eind juni werd er een brandbrief opgesteld door artsen met als doel een open discussie te starten over de noodzaak van de maatregelen en de gevolgen daarvan. Persoonlijk begrijp ik bepaalde vraagtekens omtrent de noodzaak van de strikte maatregelen. Zoals de schade aan de non-covid zorg en economische gevolgen voor vele ondernemingen. Bovendien is de vraag of je in alle situaties de maatregelen even strikt moet handhaven. Zelf had ik ook moeite met het feit dat eigen kinderen niet op dezelfde dag bij hun stervende moeder aanwezig mochten zijn, maar alleen op afzonderlijke dagen. Het beleid van één persoon per dag, op een vaste tijd, zorgt voor mogelijk een kleine kans voor het verspreiden van het coronavirus. Maar wordt hierdoor juist niet het rouwproces moeilijker gemaakt met de gevolgen van dien? De vraag die hieruit voortvloeit is of onze kwaliteit van leven nu niet teveel onder druk wordt gezet door de maatregelen en de strikte handhaving.

 


Kwaliteit van leven tijdens COVID-19


Kwaliteit van leven is zowel subjectief als objectief en is een indicator voor tevredenheid. Door de grote gevolgen tijdens de uitbraak van het coronavirus heerste er in het begin veel onzekerheid over hoe het virus zich zou gaan ontwikkelen. Tijdens de noodsituatie gaven we met zijn allen gehoor aan de maatregelen, waardoor we het virus onder controle kregen. Hierbij gaven we een stuk van onze eigen regie over aan de (wetenschappelijke) adviezen van de overheid, want we zagen hoe het virus ziekte en sterfte veroorzaakte. Nu echter het virus onder controle lijkt te zijn, is het de vraag hoelang we ons leven nog moeten aanpassen en of dit echt noodzakelijk is. In de (huisartsen)zorg zijn we nog niet terug op ons oude niveau waardoor mensen langer moeten wachten voordat ze een afspraak krijgen. Naast uitstel van zorg en de economische crisis door COVID-19, blijkt dat thuiswerken ook gevolgen heeft op de gezondheid.   

Stress door thuiswerken

Eerder schreef ik al over stress tijdens het coronavirus, maar nu blijkt ook dat thuiswerken voor stressklachten zorgen. Thuiswerken is namelijk niet voor iedereen een pretje en dit heeft meerdere oorzaken. Door de digitale communicatiemiddelen kunnen we met zijn allen 24 uur per dag bereikbaar zijn en vaak willen we dat ook waarmaken. Hierdoor ontstaat er een verstoorde balans tussen werk-privé. Want, op het moment dat je een e-mailtje binnen krijgt van je werkgever terwijl je net even aan het lunchen bent, antwoord je direct vanuit een reflex. Je wilt namelijk laten weten dat je ook echt aan het werk bent. Daarnaast werd je door de situatie gedwongen om thuis te gaan werken, terwijl dat nu juist niet iets was waar je voor koos door het hectische gezinsleven met de kinderen. Thuis verwachten kinderen (en partner) jou aanwezigheid en tegelijkertijd wordt er ook op je werk dezelfde productie verwacht. Kortom, je wordt letterlijk overvraagd. Het tegenovergestelde gebeurd ook. Door de maatregelen moet je thuiswerken, waardoor je in een isolement raakt. Juist op je werk had je namelijk even aanspraak en fysiek face-to-face contact, terwijl nu alles digitaal moet. Dit kan interne stress veroorzaken. Al deze stress heeft een negatief effect op je eigen gevoel van kwaliteit van leven. 

 


Het dilemma veiligheid vs kwaliteit van leven


Veiligheid en kwaliteit van leven kunnen samen gaan in tijden van COVID-19. Hierin is iedereen verantwoordelijk voor zichzelf en de omgeving waarin hij/zij leeft. Het is duidelijk dat er maatregelen nodig zijn om het coronavirus die zich gemakkelijk verspreid in te perken. Tegenover de brandbrief richtte Nico Terpstra (huisarts) dan ook een tegenpetitie op, voor steun voor de maatregelen. Vanwege nog blijvende onduidelijkheden omtrent het virus en daarbij onzekerheden is het van belang dat er transparantie vanuit de overheid blijft. Daarbij speelt de media een belangrijke rol. De brandbrief en tegenpetitie geven beide aan dat er verdeeldheid aan het ontstaan is over de aanpak. Veiligheid en kwaliteit van leven komen dan tegenover elkaar te staan. Een kritische blik, vragen en openheid zijn naar mijn idee een goede manier om een balans te vinden in de noodzaak van strikte maatregelen om veiligheid te waarborgen. Daarmee is direct ook een goede kwaliteit van leven mogelijk, want door begrip en een gevoel van veiligheid stijgt de persoonlijke tevredenheid.

Hoe om te gaan met de maatregelen

Dat er nu eenmaal maatregelen zijn, kunnen we niet veranderen. Maar hoe ga je zelf om met de maatregelen? Afgelopen periode heb ik me vaak ook keurig aan de maatregelen van de overheid gehouden. Ik ben thuisgebleven toen ik verkouden was en ik heb me keurig laten testen op COVID-19  (die negatief bleek te zijn). Waar ik me niet altijd aan houdt is het handen geven of een omhelzing. Nadat ik was gaan schouwen bij een patiënt, voelde het niet goed om de nabestaanden geen hand te geven om te condoleren. Ik heb dus wel iedereen persoonlijk een hand gegeven en daarna mijn handen goed gewassen. Persoonlijk denk ik dat de maatregelen ervoor zorgen dat we onze mentale flexibiliteit trainen waardoor we onze kwaliteit van leven behouden.

 


Tips


 1. Bespreek met je werkgever wat hij/zij verwacht wat betreft bereikbaarheid. Het zou prettig zijn als je werkgever uit zichzelf dit gesprek start. Zo niet, dan kan je gerust zelf initiatief nemen dat je dit graag wil bespreken.
 2. Mis je het persoonlijke contact met de aanrakingen? Verwen je zelf vaker met een lekker bodylotion of olie.
 3. Op arboportaal staan handige tips voor thuiswerkers, zoals; het behoudt van ritme, voldoende beweging en het belang van pauzes.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Wat is een gezonde ademhaling?
Volgend bericht
Moe na werk? Zo houdt je meer balans

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Het is een lastige tijd. Fijn dat je alles zo helder op een rij hebt gezet. Niets in het leven is helemaal zwart of helemaal wit. Wij hebben maanden onze dochter niet kunnen bezoeken; ze woont in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In deze woonvormen wonen veel mensen die kwetsbaar zijn. Extra lastig om aan deze groep uit te leggen waarom het allemaal zo moet gaan. Toch zijn wij heel dankbaar voor alle maatregelen. Want uiteindelijk ging het toch om hun gezondheid. Dankzij de goede zorg en begeleiding is niemand ziek geworden. Ik ben ook geen enkele ouder tegen gekomen die zich tegen dit beleid verzet heeft.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor het delen van je persoonlijke ervaring. Ik kan me voorstellen dat het echt lastig is even je dochter niet te kunnen zien, maar mooi hoe je door begrip dankbaarheid kan voelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu