stress bij Coronacrisis

5 Tips| Hoe ga je om met stress in de Coronacrisis

Gezondheid

We ervaren allemaal wel eens stress door persoonlijke omstandigheden in ons leven, maar op dit moment ervaren we met de hele samenleving stress door het Coronavirus. Iedereen wordt direct of indirect geconfronteerd met het virus. De één wordt ziek, de ander moet zijn reis afbreken en terugkeren naar huis. Ook worden mensen financieel geraakt in deze crisis en krijgen we de hele dag nieuwsberichten binnen met nieuwe informatie rondom het virus. Afgelopen week heb ik zelf deze stress ervaren. Het in de frontlinie staan als huisarts tijdens deze Coronacrisis en het blijven fungeren als poortwachter in de eerste lijn creëerde meer stress bij mij dan een normale werkweek. Een aantal essentiële vragen rondom stress in deze COVID-19 crisis kwamen afgelopen week in mij naar boven; waarom ontstaat er stress in deze crisis? Hoe zorg ik dat de stress niet de hele dag aanwezig is? Waardoor kan ik ontspannen buiten werktijd? En hoe zorg ik dat ik gezond blijf? In deze blog zal ik uitleg geven over stress en een aantal tips op een rij zetten hoe ik de afgelopen week ben omgegaan met stress.

 


Hoe om te gaan met stress tijdens de Coronacrisis


Dat er in deze periode van crisis stress wordt ervaren, is niet vreemd. Stress en angst zijn beiden nauw verbonden in tijden van grote veranderingen, waarbij er ook dreiging is voor onze eigen gezondheid of van onze dierbaren om ons heen. Stress is een lichamelijke reactie op een externe- of interne prikkel. Door stress wordt het lichaam paraat gemaakt om snel en effectief te kunnen reageren. Externe prikkels die in deze situatie voor stress zorgen zijn de veelheid aan informatie en veranderingen van routine in het dagelijks leven. Daarnaast spelen de interne prikkels een grote rol bij het stress gevoel. Dit zijn gedachten(patronen) die een rol spelen in het dagelijks leven. Vaak zijn deze onbewust, maar we reageren wel op die gedachten. Stress ontstaat op het moment dat deze onbewuste gedachten zich verzetten tegen wat er is. Gedachten als; ik wil naar werk, ik mag niet ziek worden etc. zijn niet nuttig als je niet naar werk kan of als je ziek wordt. Zij geven extra stress. Stress is echter in deze tijd niet handig, want het onderdrukt je immuunsysteem als het te lang aanhoudt. Het is daarom belangrijk bewust te worden waardoor jij stress ervaart, zodat je met zo weinig mogelijk stress door deze crisis komt.

 


Tips hoe je kan zorgen voor minder stress


Om te zorgen dat je stress-level niet blijft oplopen in tijden van de COVID-19 crisis, deel ik hieronder een aantal tips die je kan toe passen bij stress.

1. Zorg voor voldoende ontspanning

Op het moment dat er (meer) stress is dan we gewend zijn is het belangrijk om te kijken waar jij door ontspant. Door te ontspannen zorg je ervoor dat de adrenaline en cortisol-spiegel in je lichaam kan dalen, waardoor je geen klachten gaat krijgen die bij (langdurige) stress kunnen ontstaan. Soms kan je al vroege symptomen herkennen van stress zoals prikkelbaarheid, gejaagd gevoel, slechter slapen. Soms kan je ook al lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, gespannen spieren en een verminderde weerstand. Dit laatste is absoluut niet wenselijk in deze Corona-pandemie. Dus aan jou de vraag; waar ontspan jij van? Is dat wandelen na je werk, thuis yoga beoefenen via online lessen, mediteren, je favoriete tv serie kijken, koken, een heerlijke massage van je partner ontvangen of creatief bezig zijn? Zorg dat je tijd maakt wat voor jou ontspanning geeft, want dit houdt je op de been in deze periode.

2. Beperk de tijd dat je informatie opneemt over het Corona-virus en houdt je aandacht op de experts

Het is belangrijk om in deze tijd op de hoogte te zijn van hoe het virus zich ontwikkelt in de samenleving, wat de symptomen zijn en wat jij zelf kan doen om de verspreiding te voorkomen. Wat lastig is in deze periode van crisis is de overvloed aan informatie via de media en andere kanalen. Hierdoor kan je 24/7 bezig zijn met het COVID-19 wat niet bevorderlijk is voor je stress gevoel. Daarom heb ik ervoor gekozen op de hoogte te blijven over het virus door één keer per dag het nieuws te zien en verder geen onnodige nieuwsberichten te lezen. Daarnaast moet ik mij op de hoogte houden wat er besloten wordt in mijn beroepsgroep en focus ik mijn aandacht op de experts hierin. Kortom, kies waar jij je betrouwbare informatie over het Corona-virus vandaan wilt halen en houdt je niet bezig met andere mediaberichten zodat je niet de hele dag geconfronteerd wordt met COVID-19.

3. Blijf in het moment tijdens deze Coronacrisis en ga niet mee met je eigen gedachten(patronen)

Dat er stress wordt ervaren door de effecten van het virus is niet vreemd. Ook in het moment kan stress gevoeld worden door iets dat gebeurt. Daarnaast is er in een periode van crisis vaak veel onzekerheid en kan het gevoel van controleverlies opkomen. Hierdoor nemen gedachten(patronen) vaak de regie in ons hoofd, waardoor niet alleen in het moment stress wordt ervaren, maar ook daarna als de gebeurtenis die stress veroorzaakt al is verdwenen. Door bewust te blijven wat er in het moment gebeurt, kan de gecreëerde stress door ons eigen denken gefilterd worden. Hierdoor is er al een stuk minder stress gedurende de dag.

4. Focus op wat wel kan

De dagelijkse routine is verstoord omdat jij en je partner bijvoorbeeld nu verplicht thuis moeten werken, kinderen niet naar school kunnen en alle activiteiten gesloten zijn. Er is dus heel veel dat niet meer kan in deze periode, waarin we met zijn allen vechten tegen het Corona-virus. Daarnaast biedt dit gevecht andere mogelijkheden. We zijn meer thuis waardoor we meer kwaliteitstijd met het gezin hebben, er is ruimte om uitgestelde of in de toekomst geplande klusjes in huis op te pakken en er is meer tijd voor inkeer. Het is dus heel goed om te beseffen dat er nu heel veel andere dingen wel kunnen doordat er meer tijd binnenshuis is en activiteiten buitenshuis op hold staan. Het vergt een stukje flexibiliteit om dit in het begin al in te zien, maar bij dit besef wordt het leven een stuk positiever.

5. Gezonde voeding

Tijdens stress kan je lichaam andere behoeften aangeven wat betreft voeding. Vaak is de neiging om ongezonder te gaan eten met meer (ongezonde)vetten en (geraffineerde)suikers. Stress zorgt ervoor dat ons dopamine-peil (=neurotransmitter) daalt in de hersenen en kan weer tijdelijk geactiveerd worden door onder andere deze ongezonde stoffen. Niet zo gek dus dat we naar ongezond eten snakken tijdens stress. Voor onze weerstand is het echter niet zo verstandig hier gehoor aan te geven. Zorg bij stress juist dat je gezonde suikers tot je neemt zoals fruit. Zorg bij behoefte aan vet eten dat je dit uit gezonde producten haalt zoals noten, avocado en vette vis.

 


Samenvattend


Iedereen wordt op directe of indirecte wijze met stress geconfronteerd in deze coronacrisis door alle veranderingen en persoonlijke confrontaties met het COVID-19. Langdurige stress is echter schadelijk voor je immuunsysteem en juist in deze tijd wil je voldoende afweer hebben om niet (ernstig) ziek te worden door het Coronavirus. Daarom is het extra belangrijk bewust te worden van wat jou stress geeft. Zijn dit de vele nieuwsberichten, de eenzaamheid, angstige gedachten, zorgen of onzekerheid? Ga daarnaast actief aan de slag om minder stress te ervaren door voor voldoende ontspanning te zorgen, gezond te eten en mentaal positief te blijven.


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het Coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
COVID 19| De invloed van het coronavirus op mijn werk als huisarts
Volgend bericht
Effectief communiceren met je kind in de Coronacrisis

Dit is ook interessant

4 reacties. Plaats een nieuwe

 • Nadine Kuiper
  maart 29, 2020 11:49 am

  Heel herkenbaar Mattanja. Mooi omschreven allemaal. Ik heb er net een heel gesprek met mijn man over gehad. Sinds dit weekend ondervind ik een toename van stress bij mezelf en dat vind ik een rotgevoel. Ik sta er nu extra goed bij stil wat ik daar zelf aan kan doen. Wij hier thuis hebben besloten nog maar beperkt COVID-19 nieuws binnen te laten komen. De hele dag al dat nieuws werkt gekmakend en zorgt voor teveel prikkels. Op mijn werk in de huisartsenpraktijk is het onvermijdelijk dat onze dagen in het teken staan van het virus en alle gevolgen, maar thuis wil ik dit beperken. Dat is onze veilige haven. Mijn man en dochter zijn nu lekker films aan het kijken en ik ga lekker lezen. Heerlijk stressverlagend! Jij ook succes Mattanja!

  Beantwoorden
  • Hoi Nadine,
   Wat fijn dat je even je rust hebt gevonden door lekker te lezen. Het is bizar hoe snel de hele crisis ons meeneemt in stress en des te belangrijker bewust te blijven wat goed voor ons is!! Geniet van het leven. Liefs

   Beantwoorden
 • […] uiten hun emoties en zeker nu ze ervaren dat er iets aan de hand is. In deze periode waarin er meer stress wordt ervaren door zowel de volwassene als het kind, is het belangrijk dat er ruimte is om deze […]

  Beantwoorden
 • […] schreef ik al over stress tijdens het coronavirus, maar nu blijkt ook dat thuiswerken voor stressklachten zorgen. Thuiswerken is namelijk niet voor […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan