Onzekerheid coronavirus covid-19 huisarts

Het Coronavirus | Hoe ga je om met onzekerheid rondom COVID-19?

Coronavirus

Het Coronavirus, ook wel COVID-19, is een nieuw virus dat zich snel verspreidt over de gehele wereld. Hierbij krijgen veel mensen klachten van de luchtwegen met koorts, waarbij kwetsbare of oudere mensen een grotere kans hebben om aan de gevolgen van het virus te overlijden. Er zijn nog veel vragen rond het virus, ook bij mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dit komt omdat het gaat om een nieuw virus en ook binnen de medische wetenschap zijn nog niet alle antwoorden duidelijk. Het valt mij op hoe dit in de huisartsenpraktijk voor veel onzekerheid zorgt. Daarom wil ik graag ingaan op de relevante vraag: Wat is onzekerheid en hoe kan je ermee omgaan in het dagelijks leven?

 

Er blijven nog vele vragen rondom het Coronavirus onduidelijk, waardoor een gevoel van onzekerheid bij mensen kan ontstaan.

 


Wat is onzekerheid?


Onzekerheid betekent letterlijk dat je ergens niet zeker van bent en twijfel ontstaat aan wat je denkt te kennen of begrijpen. Het dagelijks leven is echter per definitie onzeker, maar hier zijn we vaak niet bewust van. In het leven zijn we vaak geneigd op zoek te gaan naar constructies die een gevoel van veiligheid en zekerheid lijken te waarborgen. De maatschappij en wijzelf creëren daarvoor allerhande systemen: door een baan te hebben met een maandelijks salaris, een huis te kopen, een verzekering af te sluiten, te trouwen etc., terwijl deze zekerheid nooit werkelijk permanent is, of volledige garanties biedt. Iets dat geheel onverwacht is, zoals het Coronavirus, valt buiten het verwachtingskader en kan een plots gevoel van grote onzekerheid teweegbrengen; omdat het al het ‘zekere’ in vraag stelt. Het lijkt me interessant om te kijken hoe je met Coronavirus geïnduceerde onzekerheden om kan gaan.


Welke emoties komen naar boven bij onzekerheid?


Naast dat bij onzekerheid een gevoel van ongerustheid naar boven kan komen, is de basisemotie bij onzekerheid angst. Vaak hebben we namelijk een bepaalde controle over ons leven doordat we weten hoe de week er globaal uit ziet, wanneer er een vakantie gepland is, welke afspraken je hebt staan enzovoort. Nu weten we nog weinig over het virus en is het bijvoorbeeld onzeker of je in quarantaine moet, of je ziek wordt en niet kan werken, of je inkomen gegarandeerd is. Deze angst kan zorgen voor een lichamelijke reactie doordat het de cortisolspiegel in je bloed verhoogt vanuit je bijnieren. Hierdoor blijf je alert en kan je snel reageren. Maar als de cortisolspiegel te lang hoog blijft kunnen er lichamelijk en psychische problemen ontstaan.

 

Het Coronavirus is een gevaar voor iedereen en het is niet gek als sommige mensen door de onzekerheid rondom het Coronavirus last krijgen van de gevolgen van een te hoog cortisolspiegel.

 


Waarom voelen mensen zich onzeker rondom het Coronavirus?


Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen zich onzeker voelen over het Coronavirus. Allereerst is de onzekerheid en zijn er nog veel elementaire vragen zoals: hoe is de besmetting ontstaan en hoe verspreidt het virus zich zo snel? Daarnaast ontstaat er onzekerheid bij mensen door hun eigen persoonlijke situatie. Mensen die bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben vragen zich af of zij andere maatregelen moeten nemen om zich te beschermen. Ook mensen die een eigen bedrijf hebben worden onzeker over hun inkomen. Hoe kom ik aan mijn inkomen als ik in quarantaine moet? Ga ik failliet als het toerisme achter blijft lopen door het Coronavirus? Etc. Tot slot ontstaat er onzekerheid door de continue stroom van informatie over het virus die in de media verschijnt. Ik kan aanraden om op de RIVM website te kijken, waar de meest betrouwbare en duidelijke informatie staat die mensen moeten weten.


Hoe kan je omgaan met de onzekerheid rondom het Coronavirus?


We weten niet hoe het virus zich verder zal verspreiden, we weten niet wie er wel en niet ziek gaan worden, we weten niet wanneer en of het virus zal uitdoven etc. Wat we wel weten is dat we ons niet door onzekerheid hoeven te laten leiden, en dat is iets waar men zich op moet focussen. Elke dag is er informatie vanuit het RIVM hoe de stand van zaken is betreft het virus; waar moeten we ons op voorbereiden, wat we wel of niet moeten doen, waar zijn nieuw bewezen gevallen met het COVID-19 zich voordoen en wat is het advies is betreft reizen. Het komt erop neer dat het belangrijk is om in het moment te leven en je niet mee te laten nemen door onzekerheid die gecreëerd wordt vanuit je omgeving of je eigen gedachten. Hierdoor blijven de feiten centraal staan, en neemt de angst het niet over.

Samenvattend

Door ons niet te laten leiden door onzekerheid, maar vanuit wat er bekend is over het virus ontstaat er geen chaos in de samenleving. Huisartsenpraktijken kunnen dan hun dagelijkse zorg voor de patiënten voortzetten, dan gaat niemand uit angst inkopen doen waardoor er voor niemand tekorten ontstaan en mensen raken zelf niet overbelast, fysiek en mentaal, door de angst die met de onzekerheid verbonden is.


Tips voor gevoelens van onzekerheid rondom het Coronavirus


  1. Handel zo verstandig mogelijk naar de inzichten die er zijn vanuit het RIVM
  2. Volg de officiële websites (RIVM en regionale GGD) over wat er bekend is over het virus
  3. Bij vragen over je persoonlijke gezondheid kijk op Thuisarts.nl of bel het landelijk publieksnummer van het RIVM (0800-1351)
  4. Reageer niet op gevoelens en instincten die voortkomen vanuit angst
  5. Loop niet op de feiten vooruit, want dit kan voor onnodige onzekerheid zorgen. Probeer per dag te bekijken wat er bekend (RIVM) is en hoe je ernaar dient te handelen.

Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het Coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


 

Vorig bericht
Waarom ik waarnemer ben en niet praktijkhouder
Volgend bericht
De invloed van het Coronavirus op mijn werk als huisarts

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu