tips mediteren

5 Praktische tips om te beginnen met mediteren

Dagelijks leven

Hoe kan je beginnen met mediteren als je dit nog nooit hebt gedaan? Zelf ben ik jaren geleden ook begonnen met mediteren zonder enige ervaring. Toch vond ik het erg fijn om wat tips en aanwijzingen vooraf te lezen. Mediteren is een oefening voor meer rust en daardoor bewustzijn. De kern van meditatie blijft aandacht en focus in het moment. In deze blog zal ik 5 praktische tips geven die mij hebben geholpen om te beginnen met mediteren.

 

Het gevoel aan beperkingen onderhevig te zijn wordt veroorzaakt door het denken ~ Ramana Maharshi

Tip 1 Creëer een tijdstip en plek

Als je gaat beginnen met mediteren is het fijn om dit op een vast tijdstip en plek te kunnen gaan doen. Zo maak je er een gewoonte van. Een gewoonte is makkelijker vol te houden dan dat je elke keer met jezelf afspreekt om te gaan mediteren. Denk bijvoorbeeld aan de gewoonte om voor het slapen gaan je tanden te poetsen. Je denkt er eigenlijk niet eens meer bij na, je doet het gewoon. Zo kan mediteren ook een onderdeel van je leven worden, zonder dat het veel moeite kost. Je kan ervoor kiezen elke ochtend voor het ontbijt te gaan mediteren of elke avond voor het slapen gaan. Creëer voor het mediteren een plekje in je huis waar jij je rustig kan terugtrekken en even niet gestoord wordt. Zet er eventueel een kaars, een mooie steen, een plant of iets anders neer, wat zorgt dat jij je op je gemak voelt.

Tip 2 Bouw de duur van mediteren op

In het begin kan vijf minuten mediteren al een hele opgave zijn. Je gedachten in je hoofd blijven komen en voor je het weet zit je in een verhaal. Je vraagt jezelf ondertussen af wanneer de vijf minuten om zijn. Stiekem gluur je tussen je wimpers door om op de wekker te kijken hoe lang je nog moet zitten mediteren. Zelf herinner ik me dat ik het heel prettig vond om de meditatieduur op te bouwen zodat ik gemotiveerd bleef. Hoe meer ik gewend raakte aan het mediteren, hoe eenvoudiger het werd om voor langere tijd te mediteren. Bepaal van tevoren hoe lang je de eerste 4 weken elke dag wilt mediteren. Zet een wekker en evalueer na 4 weken of je tevreden bent met de tijdsduur. Ervaar je na 4 weken dat je nog langer kan mediteren op het moment dat de wekker gaat, kies er dan voor om 10 minuten te gaan mediteren. Vond je vijf minuten mediteren al voldoende, blijf dan bij de vijf minuten totdat je ervaart langer te willen mediteren.

Tip 3 Zorg voor een ontspannen houding

Tijdens het mediteren is het belangrijk dat jij je goed kan ontspannen, zodat ook het denken zich kan ontspannen. Hierbij is je houding essentieel. Op het moment dat je ongemak ervaart doordat je pijn krijgt van het zitten in kleermakerszit, zal al je aandacht daar naar toe gaan en spanning in je denken ontstaan. Onderzoek wat voor jou een fijne houding is om alert te kunnen blijven en tegelijkertijd niet teveel ongemak van je houding te ervaren. Op de bank liggen kan er namelijk voor zorgen dat je goed ontspant, maar gemakkelijk in slaap valt. En op een laag meditatiekussen zitten terwijl je niet flexibel bent, kan zorgen voor lichamelijk pijn. Kies ervoor om bijvoorbeeld rechtop op een stoel te zitten, een hoger meditatiekussen uit te kiezen of een meditatiebankje.

Tip 4 Focus en aandacht

Het meest eenvoudige is misschien wel het meest moeilijke van mediteren, namelijk de focus en aandacht op de ademhaling houden. Doordat je zo gewend bent om met je gedachten mee te gaan waarbij je verhalen vormt, plannen maakt en emoties creëert, is mediteren echt iets nieuws wat tijd, energie en discipline vergt. Door je aandacht en focus telkens weer terug te brengen naar je ademhaling train je een nieuw stuk van je hersenen waarbij gedachten even geen aandacht krijgen. In het begin merk je hoe snel je afgeleid wordt door je eigen gedachten, maar blijf geduldig oefenen met het observeren van je ademhaling.

Tip 5 Blijf flexibel

Zoals bij alles wat je voor het eerst doet, kost ook mediteren energie en investering. Daarbij kunnen lastige emoties ontstaan. Frustratie, boosheid en irritatie zijn een aantal emoties die ik regelmatig in het begin tegenkwam bij mezelf. Het was voor mij heel fijn om te weten dat ik niet de enige was met deze emoties tijdens het mediteren om niet op te geven. Wees daarom bewust van de emoties die opkomen als je begint met mediteren en blijf daarbij lief voor jezelf. Geef jezelf de ruimte om de emoties te ervaren of wel een keer een meditatiedag over te slaan als dit zo voelt. Flexibiliteit naar jezelf toe is belangrijk om plezier in het mediteren te houden en essentieel om het als een gewoonte te implementeren in het dagelijks leven.

Samenvatting

Mediteren is een prachtige manier om meer rust en bewustzijn te krijgen, waardoor jij meer in het moment kan leven. Als je begint met mediteren is het goed om er een gewoonte van te maken, de tijdsduur op te bouwen, een ontspannen houding te kiezen, je focus en aandacht op je ademhaling te richten en flexibel tegenover jezelf te blijven. Geniet van de effecten van het mediteren op je dagelijks leven en maak mediteren een onderdeel van je leven!

 

 

meditatiebankje                          meditatiekussen

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
3 Grote veranderingen in de huisartsenpraktijk door COVID-19
Volgend bericht
Coronavirus| De digitale spreekkamer

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan