corona-zorg

3 Grote veranderingen in de huisartsenpraktijk door COVID-19

Huisarts

Er zijn 3 grote veranderingen in de huisartsenpraktijk door COVID-19. Zowel door de eerste als de tweede golf. De eerste maatregelen in maart zorgde voor een crisis praktijkvoering, iets wat ikzelf nog nooit eerder zo had meegemaakt. Het was een spannende periode met veel onzekerheden over het virus en vaak van dag-tot-dag wisselend beleid wat betreft persoonlijke bescherming en testen. In de afgelopen week is er meer ruimte in de dagpraktijk gekomen voor regulieren zorg door de afname van corona-patiënten. Inmiddels gaan we richting een anderhalve meter samenleving wat invloed heeft op de hele maatschappij. Wat betekent dit voor de praktijkvoering in de huisartsenpraktijken? Waar moet je als waarnemer rekening mee houden op verschillende werkplekken?

 


Van corona-zorg weer naar reguliere zorg


Door de coronacrisis moeten huisartsenpraktijken hun praktijkvoering anders gaan inrichten. Naast dat het tijd, energie en kosten met zich meebrengt, zijn sommige veranderingen mogelijk ook positief. Denk hierbij aan beter gebruik van digitale middelen en minder stress op de werkvloer door meer tijd tussen de patiëntencontacten. In de eerste weken van de uitbraak van het coronavirus was de zorg gericht op de corona-patiënten en spoed-zorg. Nu de eerste kleine versoepeling in de maatregelen zijn uitgesproken door premier Rutte, betekent het dat de huisartsenzorg weer langzaamaan kan beginnen met reguliere zorg. Maar wat moet er in de huisartsenpraktijken veranderen om de anderhalf meter te handhaven? 

 


3 Grote veranderingen in de huisartsenpraktijk


Als waarnemer heb ik de privilege om veranderingen die gaande zijn rondom het coronavirus, in verschillende praktijken te zien. Zo heeft iedere praktijk zijn eigen beleid wat betreft het gebruik van mondkapjes. In de ene praktijk draag ik 3 uur lang een chirurgisch mondkapje tijdens het spreekuur. In een andere praktijken draag ik helemaal geen bescherming tijdens consulten, waar geen verdenking is op het coronavirus. Dat er dingen in de huisartsenpraktijk moeten veranderen nu de anderhalf meter samenleving de nieuwe norm is geworden, is voor alle huisartsenpraktijken helder. Dit betekent dat de impact van het coronavirus op de zorg, voor een langere tijd nog niet voorbij is. Welke aanpassingen in de werkwijzen van praktijken zijn nodig om zoveel mogelijk reguliere zorg veilig te kunnen doen?

1. Creëren van anderhalf meter afstand in de praktijk

De belangrijkste verandering is het zoveel mogelijk handhaven van de anderhalf meter afstand in de praktijk. Naast dat de meeste wachtkamers hierop niet zijn ingericht, is dit best lastig als huisarts, waarbij je regelmatig bij het lichamelijk onderzoek dicht bij de patiënt moet komen. Toch lukt het met wat creativiteit om de wachtkamers anders in te delen, door bijvoorbeeld minder stoelen neer te zetten. En lukt het in de spreekkamer door stoelen wat verder van het bureau te plaatsen. Afstand bij het lichamelijk onderzoek lukt natuurlijk niet, maar hiervoor zijn we inmiddels gewent geraakt aan het dragen van een mondje.

 

2. Nieuwe indeling van de agenda

In de meeste praktijken waar ik waarneem is er in de ochtend, en soms in de middag, een inloop spreekuur. Dit is nu niet meer mogelijk, omdat bij een inloopspreekuur de wachtkamer meestal helemaal vol zit en een anderhalve meter afstand is dan absoluut niet te waarborgen. Daarentegen moeten reguliere afspraken ruimer worden ingepland zodat patiënten elkaar zo min mogelijk kruisen. Zo is het nu veel gebruikelijker een spreekuur van 15 minuten te hebben. Bovendien merk ik nu al dat patiënten op het spreekuur komen met  meerdere klachten vanwege de uitgestelde zorg van de afgelopen periode. Dit betekent dat de agenda opnieuw ingedeeld moet gaan worden met een andere tijds- en eventueel ook andere ruimte indeling.

3. Minder fysieke consulten

Naast dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden, moeten ook fysieke contacten zoveel mogelijk vermeden worden. Niet alle fysieke contacten zijn altijd nodig, ook al zijn we gewent om patiënten op het spreekuur te zien en geldt dit ook andersom. Hierdoor worden we uitgenodigd meer gebruik te gaan maken van telefoon en email. Hierdoor is er nu langzaam een verschuiving gaande naar een digitaal spreekkamer.

 


Tips voor waarnemers


Naast dat het een privilege is om in verschillende praktijken te kunnen werken, kleven daar ook enkele nadelen aan die met name in tijden van vele veranderingen duidelijker worden. Hierdoor moet jij je continue een beetje aanpassen. Hoe zorg je dat je flexibel blijft als waarnemer bij deze grote veranderingen?

Flexibiliteit

Als waarnemer moet je flexibel zijn. Elke huisartsenpraktijk heeft zijn eigen HIS-systeem, andere werkafspraken en andere agenda indelen. Nu tijdens de COVID-19 uitbraak komen er nog een aantal verschillende werkafspraken bij, die het niet gemakkelijker maken. Ieder praktijk houdt op zijn manier rekening met de anderhalve meter afstand en zo min mogelijk fysieke consulten. Hierdoor is het nu als waarnemer telkens schakelen hoe de praktijk dit heeft aangepakt. Sommige praktijken blijven 5-6 fysieke patiënten per uur zien, terwijl andere dit hebben teruggebracht naar 4 patiënten en meer telefonische afspraken. Als waarnemer wordt er nu dus extra beroep gedaan op jou flexibiliteit waardoor er ook meer stress bij jou als waarnemer kan ontstaan. 

Praktische tips

  1. Zorg dat je op de hoogte bent hoe de praktijk de persoonlijke bescherming tijdens het spreekuur organiseert.
  2. Vraag aan het begin van de dag wat je kan verwachten wat betreft telefoontjes en e-mails die op de dag zelf komen, zodat je overzicht over je agenda houdt.
  3. Bedenk voor jezelf of je patiënten op het spreekuur beschermd wilt zien en overleg dit als het mogelijk is van te voren op de plek waar je gaat werken.

 


Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Waarom mediteren? | De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje
Volgend bericht
5 Praktische tips om te beginnen met mediteren

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan