corona-zorg

3 Grote veranderingen in de huisartsenpraktijk door COVID-19

Coronavirus, Huisarts

Op het moment dat de coronacrisis uitbrak veranderde mijn werk als waarnemend huisarts van reguliere zorg naar corona-zorg. De eerste maatregelen in maart zorgde voor een crisis praktijkvoering, waar de aandacht gevestigd was op de corona-zorg. Ik zag alleen patiënten in de praktijk als ze verdacht werden besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast deed ik veel meer huisbezoeken en telefoontjes. Het was een spannende periode met veel onzekerheden over het virus en vaak van dag-tot-dag wisselend beleid wat betreft persoonlijke bescherming. In de afgelopen week is er meer ruimte in de dagpraktijk gekomen voor regulieren zorg door de afname van corona-patiënten. Inmiddels gaan we richting een anderhalve meter samenleving wat invloed heeft op de hele maatschappij. Wat betekent dit voor de praktijkvoering in de huisartsenpraktijken? Waar moet je als waarnemer rekening mee houden op verschillende werkplekken?

Van corona-zorg weer naar reguliere zorg

Door de coronacrisis moeten huisartsenpraktijken hun praktijkvoering anders gaan inrichten. Naast dat het tijd, energie en kosten met zich meebrengt, zijn sommige veranderingen mogelijk ook positief. Denk hierbij aan beter gebruik van digitale middelen en minder stress op de werkvloer door meer tijd tussen de patiëntencontacten. In de eerste weken van de uitbraak van het coronavirus was de zorg gericht op de corona-patiënten en spoed-zorg. Nu de eerste kleine versoepeling in de maatregelen zijn uitgesproken door premier Rutte, betekent het dat de huisartsenzorg weer langzaamaan kan beginnen met reguliere zorg. Maar wat moet er in de huisartsenpraktijken veranderen om de anderhalf meter te handhaven? 

Veranderingen in de huisartsenpraktijk

Als waarnemer heb ik de privilege om veranderingen die gaande zijn rondom het coronavirus, in verschillende praktijken te zien. Zo heeft iedere praktijk zijn eigen beleid wat betreft het gebruik van mondkapjes. In de ene praktijk draag ik 3 uur lang een chirurgisch mondkapje tijdens het spreekuur. In een andere praktijken draag ik helemaal geen bescherming tijdens consulten, waar geen verdenking is op het coronavirus. En in weer een andere praktijk krijgt iedere patient die binnen komt een chirurgisch masker. Dat er dingen in de huisartsenpraktijk moeten veranderen nu de anderhalf meter samenleving de nieuwe norm is geworden, is voor alle huisartsenpraktijken helder. Dit betekent dat de impact van het coronavirus op de zorg, voor een langere tijd nog niet voorbij is. Welke aanpassingen in de werkwijzen van praktijken zijn nodig om zoveel mogelijk reguliere zorg veilig te kunnen doen? Er zijn drie grote veranderingen die voor iedere huisarts van toepassing zijn in de dagpraktijk.

1. Creëren van anderhalf meter afstand in de praktijk

De op anderhalve meter afstand inrichten van de zorg is niet eenvoudig bij een fysiek beroep zoals huisarts. Dit betekent dat de wachtkamer, de bescherming van de assistenten bij de balie en ook de spreekkamer anders ingericht moet worden. Voor de corona uitbraak konden de wachtkamers helemaal vol zitten tijdens een inloopspreekuur of als meerdere huisartsen tegelijk spreekuur hadden. Er moet dus nagedacht worden over het anders inrichten van de wachtkamer en de spreekuren. Ook is de afstand tussen assistent en patiënt bij de balie vaak geen anderhalve meter. Door stoelen voor de balie te zetten of plexiglas voor de balie te plaatsen creëer je een veilige werkplaats voor je medewerkers. Ook moet er nu nagedacht worden over de looprichting in de praktijk. Zowel in de gang, bij de balie, als in de spreekkamer. Met eventueel pijlen op de grond, afgeplakte strepen bij de balie en oplettendheid van iedereen is de anderhalve meter afstand houden wellicht mogelijk. Zelf heb ik wel ervaren dat het moeilijk blijft om afstand te houden bij collega’s. Door elkaar in de koffiekamer te zien, tijdens overleg en in de gang vergeet ik af en toe die afstand in de gaten te houden. De anderhalve meter afstand is gelukkig nog niet normaal geworden!

2. Nieuwe indeling van de agenda

In de meeste praktijken waar ik waarneem is er in de ochtend, en soms in de middag, een inloop spreekuur. Dit is nu niet meer mogelijk, omdat bij een inloopspreekuur de wachtkamer meestal helemaal vol zit. Anderhalve meter afstand is dan absoluut niet te waarborgen. Daarentegen moeten reguliere afspraken ruimer worden ingepland zodat patiënten elkaar zo min mogelijk kruisen. Bovendien merk ik nu al dat patiënten op het spreekuur komen met  meerdere klachten vanwege de uitgestelde zorg van de afgelopen periode. Dit betekent dat de agenda opnieuw ingedeeld moet gaan worden met een andere tijds- en eventueel ook andere ruimte indeling.

3. Minder fysieke consulten

Naast dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden, moeten ook fysieke contacten zoveel mogelijk vermeden worden. Niet alle fysieke contacten zijn altijd nodig, ook al zijn we gewend om patiënten op het spreekuur te zien en geldt dit ook andersom. Hierbij komt ook een taak te liggen bij de patiënten. Wat willen zij? Wat verwachten zij nu van controle afspraken? Hoe willen zij de afspraak; via telefoon, beeldbellen of per email? Op dit moment merk ik dat ik de meeste consulten via de telefoon kan afhandelen en vaak ook een email ontvang met een foto van een huidafwijking. Er zijn echter ook klachten die niet door de telefoon beoordeeld kunnen worden. In ieder geval is er nu een verschuiving gaande naar meer digitaal communiceren (nieuwe blog) met de patiënt.

Tips voor waarnemers

Naast dat het een privilege is om in verschillende praktijken te kunnen werken, kleven daar ook enkele nadelen aan die met name in tijden van vele veranderingen nog duidelijker zijn. Dit komt doordat je als waarnemer in de verschillende praktijken anders moet werken en dit vergt behoorlijk wat flexibiliteit. Iedere praktijk houdt zich aan de persoonlijke bescherming wanneer het gaat om contact met duidelijk verdachte corona-patiënten. Iedere praktijk houdt zich aan het handhaven van zo weinig mogelijk fysieke contacten, waardoor er veel telefonische consulten zijn. Iedere praktijk houdt zich aan het zoveel mogelijk handhaven van de anderhalve meter afstand in de praktijk. Toch is er binnen de huisartsenpraktijken een verschillende manier van werken omtrent COVID-19. Zoals het wel of niet dragen van een mondkapje tijdens het lichamelijk onderzoek, wanneer het corona-spreekuur gepland is op de dag, of er extra tijd in de agenda tussen de patiënten is gepland of dat je gewoon 5-6 patiënten per uur blijft zien, of afspraken via de arts gaan of dat assistenten bepalen of patiënten op het spreekuur kunnen komen. Dit zijn enkele voorbeelden waarin elke praktijk anders handelt. Als waarnemer is het in deze tijd naar mijn idee extra belangrijk goed op de hoogte te zijn hoe de praktijk georganiseerd is qua zorg voor de veiligheid van jezelf en om zo goed mogelijke zorg te kunnen geven.

Tips

  1. Zorg dat je op de hoogte bent hoe de praktijk de persoonlijke bescherming tijdens het spreekuur organiseert.
  2. Vraag aan het begin van de dag wat je kan verwachten wat betreft telefoontjes en e-mails die op de dag zelf komen, zodat je overzicht over je agenda houdt.
  3. Bedenk voor jezelf of je patiënten op het spreekuur beschermd wilt zien en overleg dit als het mogelijk is van te voren op de plek waar je gaat werken.

Op de hoogte blijven van nieuws, tips en informatie over het coronavirus, gezondheid, het werk als huisarts en mijn dagelijkse leven? Meld je hier aan om elke nieuwste blog in je e-mail te ontvangen.


Vorig bericht
Waarom mediteren? | De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje
Volgend bericht
5 Praktische tips om te beginnen met mediteren

Dit is ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu